Κόντρα στη Βουλή για το νέο Μουσείο Σπάρτης

Ξέσπασμα Γρηγοράκου: «Οι Λάκωνες ακούν πολλά, αλλά δεν βλέπουν» - Μενδώνη για χρηματοδότηση: «Ο πρωθυπουργός κρατά τις υποσχέσεις του»

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 08:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κόντρα στη Βουλή για το νέο Μουσείο Σπάρτης

Εκτεταμένη αναφορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, έκανε η βουλευτής Λακωνίας και κοινοβουλευτική υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου, σε τοποθέτησή της στην ολομέλεια της Βουλής. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη σύμβαση δωρεάς των Σπύρου Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση, για τις μελέτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εστιάζοντας στο πολυβασανισμένο έργο που έχει εξαγγελθεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, όμως παρά τις κατά καιρούς εξελίξεις, διάφορες δυστοκίες το κρατούν στα «χαρτιά», η βουλευτής Λακωνίας τόνισε ότι «για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης οι Λάκωνες ακούν πολλά, αλλά δεν βλέπουν». Παρατήρησε πως «ενώ το έργο της δημιουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού πριν λίγους μήνες- υποτίθεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά την έγκριση και των οριστικών μελετών, το έργο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει χρηματοδότηση από πουθενά, ώστε να εξασφαλιστούν τα 31.769.000 ευρώ που απαιτούνται με βάση τις μελέτες για την ολοκλήρωσή του».

Grigorakou

«Θα αποτελεί εκ νέου
προεκλογική δέσμευση το 2027»
Η Ν. Γρηγοράκου συμπλήρωσε δε, εμφατικά, πως το νέο Μουσείο Σπάρτης «δεν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ούτε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου. Το εμβληματικό έργο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαφημίζει σε κάθε προεκλογική ομιλία του στη Σπάρτη, τόσο το 2019 όσο και το 2023, βρίσκεται σήμερα στον αέρα. Από πού θα χρηματοδοτηθεί; Τα μουσεία της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν προεκλογικές πομφόλυγες. Δυστυχώς, υποψιάζομαι πως το Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελεί εκ νέου προεκλογική δέσμευση το 2027», ισχυρίστηκε η Ν. Γρηγοράκου.

Σιγουριά και δέσμευση Μενδώνη
για χρηματοδότηση του έργου
Η τοποθέτηση της βουλευτή Λακωνίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Σπεύδοντας να απαντήσει στην κριτική της Ν. Γρηγοράκου, η κ. Μενδώνη ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να επιταχυνθούν και οι χρόνοι και να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «τα τεύχη δημοπράτησης ακόμα επισήμως δεν έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται να κατατεθούν στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες».

Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός αναγνώρισε ότι «η Σπάρτη δικαιούται όχι μόνο το νέο αρχαιολογικό μουσείο, αλλά και την αποκατάσταση του παλαιού μουσείου», όπως και την επέκταση της Πινακοθήκης, δεσμευόμενη πως το μουσείο θα χρηματοδοτηθεί, χωρίς όμως να προσδιορίσει από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. «Μην ανησυχείτε, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο πρωθυπουργός κρατά τις υποσχέσεις του, κυρία Γρηγοράκου. Έχει αποδειχθεί αυτό», είπε κλείνοντας, ενώ η βουλευτής απάντησε υπενθυμίζοντας: «Μακάρι! Το 2019 δεν τις κράτησε πάντως».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti