Ντ. Τζανετέα: «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης ήταν πάντα η απόλυτη προτεραιότητά μου»

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 11:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ντ. Τζανετέα: «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης ήταν πάντα η απόλυτη προτεραιότητά μου»

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, την αναγκαιότητα και τη σημασία του για τον τόπο, είναι επικεντρωμένο το μήνυμα της Ντίας Τζανετέα, με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η κ. Τζανετέα, αφού σημειώσει την «αδικαιολόγητη στασιμότητα που παρατηρείται στο ζήτημα», δίνει το σύνθημα της συνένωσης δυνάμεων διεκδίκησης, ώστε να προχωρήσει η ίδρυσή του. «Με σπαρτιατική μαχητικότητα, πρέπει να ενωθούμε κάτω από τον ίδιο σκοπό», προτείνει. Συγχρόνως ξεκαθαρίζει ότι, «για το θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρισκόταν πάντοτε σε απόλυτη προτεραιότητα για εμένα, δηλώνω ότι ήμουν και παραμένω στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και με την ίδια προσήλωση και ανανεωμένη δύναμη, συνεχίζω να μάχομαι για το έργο αυτό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ντίας Τζανετέα:

«Στις 18 του Μάη εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων﮲ γιορτάζουν δηλαδή οι χώροι που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με τον πολιτισμό, την ιστορική καλλιέργεια, την τέχνη, δηλαδή τα Μουσεία.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες, τον σκληρό αγώνα και τα ευοίωνα αποτελέσματα, παρατηρείται μία αδικαιολόγητη στασιμότητα στο ζήτημα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Δεν υπάρχει, όμως πια, κανένα πολιτικό ή άλλο επιχείρημα που να μπορεί να σταθεί απέναντι στο δίκαιο αίτημα για ένα εμβληματικό έργο και σύγχρονο Μουσείο στην είσοδο της πόλης μας, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της.

Η ίδρυση ενός μουσείου με σύγχρονες κτηριακές, μουσειογραφικές και μουσειολογικές προδιαγραφές, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τη δυναμική εξέλιξη της Σπάρτης. Η αναπτυξιακή ορμή του εγχειρήματος, θα βοηθήσει στην ανάδειξη της Σπάρτης σε τουριστικό προορισμό και θα διαμορφώσει μία στρατηγική πολιτισμού που θα μπορεί να επιδεικνύει ότι αναγνωρίζει, προστατεύει και προβάλλει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της.

Η εντατική συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή και απόδοση στη Σπάρτη αλλά και στον Κόσμο ενός νέου, σύγχρονου και καθ΄ όλα άρτιου Μουσείου είναι επιβεβλημένη. Η Ιστορία της Σπάρτης επιβάλλεται να στεγαστεί σε έναν αντάξιο αυτής μουσειακό χώρο. Η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη του σπαρτιατικού πολιτισμού, επιβάλλεται να στεγαστούν σε έναν χώρο που με την πληθώρα και την σπανιότητα των εκθεμάτων του θα τις ανατροφοδοτεί.

Πιστεύω ότι με σπαρτιατική μαχητικότητα, πρέπει να ενωθούμε κάτω από τον ίδιο σκοπό: την ίδρυση του νέου μας Αρχαιολογικού Μουσείου, του ιδρύματος που χρόνια προσδοκάμε και το οποίο οραματιστήκαμε, μελετήσαμε, σχεδιάσαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί ένα έργο που απηχεί τη βούληση όλων ανεξαιρέτως των Σπαρτιατών και των φίλων της Σπάρτης, και θα σημάνει μια νέα εποχή για τη ζωή, τον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου.

Για το θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρισκόταν πάντοτε σε απόλυτη προτεραιότητα για εμένα, δηλώνω ότι ήμουν και παραμένω στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και με την ίδια προσήλωση και ανανεωμένη δύναμη, συνεχίζω να μάχομαι για το έργο αυτό.

Η απαίτηση της Σπάρτης για ένα νέο, αντάξιο της ιστορίας της, Μουσείο, έγινε κάποτε το περιεχόμενο δυναμικής διεκδίκησης. Με την ίδια δυναμικότητα και επιμονή πρέπει να οδηγηθούμε στην ημέρα εγκαινίων και λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti