«Όχι» Μάκαρη σε αναβατόριο και φωτοβολταϊκά στη Μονεμβασιά

Γιατί η παράταξη καταψήφισε τα θέματα στο ΠΣ

Δευτέρα, 20 Μάιος 2024 16:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όχι» Μάκαρη σε αναβατόριο και φωτοβολταϊκά στη Μονεμβασιά

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» του Μανώλη Μάκαρη κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για μια σειρά από θέματα. Όπως υποστηρίζει, «σε όλες τις περιπτώσεις η παράταξη συντάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων και των τοπικών φορέων». Συγκεκριμένα, τέθηκαν δύο ζητήματα λακωνικού ενδιαφέροντος, η κατασκευή αναβατορίου στη Μονεμβάσια, αλλά και 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, «για το θέμα της κατασκευής αναβατορίου στη Μονεμβασία -στην ουσία τελεφερίκ», λέει ο κ. Μάκαρης, «η παράταξή μας καταψήφισε, αφού υιοθέτησε τις ενστάσεις σημαντικών φορέων και συλλόγων, όπως μεταξύ άλλων, του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS της UNESCO», η οποία αναφέρει ότι «η κατασκευή θα προξενήσει μόνιμη και βαριά βλάβη στον ιστορικό βράχο και θα ρυπάνει την καλλιτεχνική, αρχαιολογική και ιστορική ταυτότητα του τόπου».

Σχετικά με τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην ίδια περιοχή, «που θα συνοδεύονταν από διάταξη αποθήκευσης ενέργειας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Σιάτος, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της παράταξης επί των επενδύσεων σε ΑΠΕ». Ο Μ. Μάκαρης εξηγεί πως «είναι θετική, όταν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, είναι σύμφωνες οι τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υπάρχει ανάγκη υλοποίησης των έργων για την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας». Ωστόσο, προσθέτει πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν πληρείται καμία τέτοια προϋπόθεση». Κι εξηγεί: «Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι πολύ επιβαρυμένος με έργα ΑΠΕ αφού υπάρχουν δεκάδες ανεμογεννήτριες, τα συγκεκριμένο φωτοβολταϊκά πάρκα εκτείνονται σε έκταση άνω των 2000 στρεμμάτων, που σημαίνει μεγάλη αλλοίωση του περιβάλλοντος. Εξάλλου και οι τοπικές κοινωνίες ήταν αρνητικές. Η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” δεν θα μπορούσε παρά να φωνάξει ένα βροντερό “όχι”».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Γ. Σιάτος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να απορρίπτεται η πλεονάζουσα ενέργεια από το σύστημα». Τόνισε δε, ότι «το έτος 2024 το 5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ θα απορριφθεί καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση». Η παράταξη δεσμεύεται πως «θα συνεχίσει να δίνει καθημερινά τον αγώνα, εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου μαζί με τους πολίτες για μια δίκαιη Πελοπόννησο».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti