30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

Δικαιούχοι όλοι οι λακωνικοί δήμοι

Τρίτη, 21 Μάιος 2024 08:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

Με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, μετά και από σχετική απόφαση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, διατίθενται πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι -κατά πρώτη προτεραιότητα- οι δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του ΠΔ 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157). Πρόκειται για περιοχές αρμοδιότητας Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων, τα οποία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τα εξής: Σπάρτης, Αιγίου, Καλαμάτας, Κρανιδίου, Κορίνθου και Ξυλοκάστρου, συμπεριλαμβανομένων των δήμων όλης της Πελοποννήσου, δηλαδή και των ΟΤΑ της Λακωνίας (Δήμοι Αν. Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεμβασίας, Σπάρτης).

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
ως 20 Ιουνίου
Στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου έχει αναρτηθεί τόσο η πρόσκληση συμμετοχής, όσο και ο οδηγός διαχείρισης. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι δήμοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία έως τις 20/6/2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται, άμεσα, πριν τη λήξη της προθεσμίας και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Όπως τονίστηκε, «ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων». Δεδομένης «της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων -συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη- διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της».

Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων ΟΤΑ, το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti