«Πήραν τ’ όπλο τους» για το ΕΣΥ οι Λάκωνες συνταξιούχοι

Με υπόμνημα επιχειρούν να θέσουν τους πάντες προ των ευθυνών τους

Τρίτη, 21 Μάιος 2024 07:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πήραν τ’ όπλο τους» για το ΕΣΥ οι Λάκωνες συνταξιούχοι

Με κοινό τους υπόμνημα, που απευθύνεται στο σύνολο των εμπλεκομένων φορέων στον χώρο της υγείας τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, τα συνταξιουχικά σωματεία της Λακωνίας εκφράζουν την αγωνία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στον νομό. Οι συνταξιούχοι περιγράφουν αναλυτικά τα κακώς κείμενα, θέτουν τις απαιτήσεις τους και ζητούν/απαιτούν «από όλους στους οποίους κοινοποιείται το υπόμνημα, ως άμεσα υπεύθυνοι και ιθύνοντες της Πολιτείας, της Δημόσιας Υγείας και του τόπου μας, να πάρουν θέση και να ενεργήσουν ως προς την υλοποίησή τους».

Το υπόμνημα υπογράφουν ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου νομού Λακωνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Γυθείου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Σπάρτης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Όπως ίσως γνωρίζετε και από προσωπική σας εμπειρία αλλά και από ανακοινώσεις συλλόγων και φορέων του νομού μας, το Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας υπολειτουργούν.  Με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση που αυτά αντιμετωπίζουν, από την περίοδο της κρίσης και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχουν υποβαθμιστεί πλήρως. Αυτό έχει επιφέρει την πλήρη απαξίωση τους, έτσι που δείχνουν εικόνα εγκατάλειψης και αδυναμίας να καλύψουν τις ανάγκες για περίθαλψη, θεραπείας και παροχές υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους του νομού και ιδιαίτερα στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αλλά και στους επισκέπτες του νομού όλο το χρόνο».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις συνταξιούχων της Λακωνίας, «τα αποτελέσματα είναι τραγικά, συνεχή και επαναλαμβανόμενα, με αποτέλεσμα λόγω των ελλείψεων αυτών, να ταλαιπωρούνται ασθενείς από τη μια άκρη της Λακωνίας στην άλλη ή και να αναγκάζονται να πάνε σε άλλο νομό να βρουν σε εφημερία την ειδικότητα που χρειάζονται. Ενώ, στη χειρότερη περίπτωση να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω αντιμετώπιση, πχ αν χρήζουν διασωλήνωσης και δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος. Αντίστοιχα, για ένα περιστατικό εμφράγματος που θα λάβει χώρα στη Νεάπολη ή στην Αρεόπολη και ο πιο κοντινός εφημερεύων καρδιολόγος που θα αναλάβει το περιστατικό βρίσκεται στη Σπάρτη. Συν άλλα περιστατικά που δεν είναι μεν ζωής και θανάτου, αλλά χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης παραπέμπονται στην Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα ή και Αθήνα και πολλές φορές με ίδιον μέσον καθώς μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο».

Ελλείψεις στις κεντρικές
νοσηλευτικές μονάδες
Συνεχίζουν στο έγγραφό τους τα σωματεία: «Στο κεντρικό νοσοκομείο του νομού, το νοσοκομείο της Σπάρτης, από τις 69 οργανικές θέσεις ιατρών που προβλέπονται, καλύπτονται οι 43, από τους οποίους οι 11 είναι επικουρικοί. Ο παθολογικός τομέας υπολειτουργεί. Υπηρετούν 2 μόνιμοι καρδιολόγοι από τους 4 που προβλέπονται και 3 παθολόγοι από τους 5 που προβλέπεται. Οι εφημερίες του παθολογικού τομέα, καλύπτονται από γενικούς ιατρούς και αγροτικούς, τους οποίους επιστρατεύουν από τα ΚΥ, αποδυναμώνοντας εκεί τις εφημερίες, ή καλούνται ιατροί από άλλα νοσοκομεία ή και ιδιώτες, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Την ίδια στιγμή μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο Ακτινολογικό, καθώς οι 2 ακτινολόγοι που έχουν μείνει δεν μπορούν να καλύψουν εφημεριακά όλο το μήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για επείγοντα περιστατικά που χρήζουν αξονικής ή υπερηχογραφήματος. Μάλιστα πολύ πρόσφατα, με την αποχώρηση ενός ορθοπεδικού, τίθεται ζήτημα εφημεριακής κάλυψης και σε αυτή την ειδικότητα, μετακινώντας τους ορθοπεδικούς των Μολάων και 1 από Καλαμάτα να καλύψουν μερικές εφημερίες μέσα στο μήνα. Επιπρόσθετα αφήνεται ακάλυπτο το νοσοκομείο αρκετές μέρες του μήνα χωρίς εφημερία παιδιάτρου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, ουρολόγου κ.α.

Το Νοσοκομείο Μολάων που από το 2012 έχει συγχωνευθεί με το αντίστοιχο της Σπάρτης, είναι ένα μικρό 2βάθμιο νοσοκομείο που όμως καλύπτει μια τεράστια, γεωγραφικά, περιοχή. Από το Βλαχιώτη μέχρι τη Μονεμβασιά και από το Κυπαρίσσι μέχρι τη Νεάπολη, συν την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα. Μια περιοχή μάλιστα που αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο και που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Οι ελλείψεις όμως κυρίως σε ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων 1ης γραμμής, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα του Νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και των υποστελεχομένων Κέντρων Υγείας, κάνουν την κατάσταση δραματική». Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα της ΝΜ Μολάων, όπως ότι «ο χειρουργικός τομέας και τα χειρουργεία υπολειτουργούν, καθώς υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος κάνοντας μόλις μερικές εφημερίες μηνιαίως, καθώς καλύπτει και εφημερίες της Σπάρτης».

Κενά στα Κέντρα Υγείας
«Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και περιφερειακά ιατρεία», τονίζουν οι συνταξιούχοι,  «η κατάσταση είναι απελπιστική. Ελλείψεις των ιατρικών ειδικοτήτων που προβλέπονται. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε βαθμό να μη βγαίνουν οι βάρδιες και να μένουν ακάλυπτες κάποιες φορές. Ενώ και σε επίπεδο εξοπλισμού η κατάσταση είναι τραγική με το να μη λειτουργούν ακτινολογικά και μικροβιολογικά τμήματα όπου υπάρχουν. Ουσιαστικά, με τα μέσα που υπάρχουν, πέρα από συνταγογράφηση και πρώτες βοήθειες, δεν μπορούν να γίνει κάτι παραπάνω. Το όποιο υγειονομικό έργο επιτελείται, εναποτίθεται στις γνώσεις και  το φιλότιμο των εναπομεινάντων ιατρών και υγειονομικών και κυρίως των αγροτικών ιατρών». Αποτέλεσμα, «οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στρεφόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά θεραπευτήρια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι έμποροι του ανθρώπινου πόνου».

«Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με επί πληρωμή
απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία»
«Και σαν να μην έφταναν όλα τα προαναφερόμενα», προσθέτουν τα λακωνικά σωματεία, «η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τους γιατρούς να μείνουν στα νοσοκομεία, αντί να στηρίξει τη δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ, συνεχίζει την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων (φύλαξη, καθαριότητα, διάγνωση απεικονιστικών εξετάσεων). Μάλιστα προκρίνει και νομοθετεί ως λύση για τα προβλήματα των νοσοκομείων, τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Έτσι έχουμε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία. Παράλληλα προωθεί τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, την εφαρμογή κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, φέρνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι στα δημόσια νοσοκομεία και θεσμοθετεί νέα χαράτσια έως 3 ευρώ για γενόσημα φάρμακα και παραπεμπτικά απεικονιστικών εξετάσεων. Με λίγα λόγια υποχρηματοδοτεί το ΕΣΥ και καλεί τους εμάς τους πολίτες να πληρώσουμε. Δεν δίνει αυξήσεις στους γιατρούς και τους λέει να τα πάρουν από τους ασθενείς».

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι ότι, «έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια πρωτοβουλία από κάποια κόμματα και φορείς σχετικά με παροχή κινήτρων στους γιατρούς ώστε να επιλέξουν το Νοσοκομείο Σπάρτης στις προκηρύξεις θέσεων. Ως τέτοιο κίνητρο αναδεικνύουν το χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως “άγονης και προβληματικής περιοχής Α’ κατηγορίας”, καθώς και διάφορα άλλα -σπίτια, επιδόματα από δήμο- χωρίς όμως να θίγουν τη βασική αιτία των παραπάνω προβλημάτων. Δεν ξέρουμε αν το υπουργείο και οι δήμοι θα τα υιοθετήσουν και στην καλύτερη περίπτωση να καλυφθούν πρόσκαιρα κάποιες θέσεις ιατρών. Ξέρουμε όμως ότι δεν αποτελούν μόνιμη λύση καθώς και από την πείρα τέτοιων χαρακτηρισμένων νοσοκομείων όπως πχ των Μολάων, αφενός δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά, αλλά και ότι σε τέτοιες οργανικές θέσεις, ένας γιατρός μέσα στην 5ετία υπηρέτησης, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο της προτίμησής του. Επιμένουμε, το βασικό κίνητρο και αυτό που θα ωθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν το ΕΣΥ είναι η γενναία αύξηση των μισθών τους».

Επιφυλάξεις για το υπό ανέγερση
Νοσοκομείο Σπάρτης
Τέλος, όσον αφορά το υπό ανέγερση νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, οι συνταξιούχοι διατηρούν επιφυλάξεις, «καθώς η σύμβαση δωρεάς που υπογράφηκε στη Βουλή με το ΙΣΝ, δεσμεύει τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου ως ΝΠΙΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πρόβλημα δεν είναι η δωρεά, αλλά η δέσμευση να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Να λειτουργεί δηλαδή με όρους αγοράς και κόστους, όπως κάθε ΝΠΙΔ του δημοσίου (πχ  ΔΕΗ). Η σύμβαση, κάνοντας λόγο για το “κοινό όραμα Υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ” να “αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο”, το οποίο θα “θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα”, αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης και θα αποτελεί μοντέλο συνολικότερης ανάπτυξης του νέου (ιδιωτικοποιημένου) ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 “Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης”, δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την “αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας”. Ωστόσο, οι αναγκαίες και καλοδεχούμενες σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που δικαιούται ο λαός της περιοχής, θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός της Σπάρτης και της Λακωνίας, θα καλείται να πληρώσει είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα».

Εν κατακλείδι, «με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για δημόσια υγεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του Λακωνικού λαού αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του νομού», υπογραμμίζουν οι συλλογικότητες συνταξιούχων.

Τα αιτήματα
Τα συνταξιουχικά σωματεία ζητούν:
 «- Να μην ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ. Δημόσια καθολική και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
- Ενίσχυση και λειτουργία των νοσοκομείων της Λακωνίας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με αύξηση του προϋπολογισμού τους και κάλυψη άμεσα όλων των οργανικών θέσεων. Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο και αύξηση των οργανικών θέσεων.
- Στελέχωση και πλήρη λειτουργία των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων του νομού. Αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.
- Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους ιατρούς και υγειονομικούς για να μείνουν στο ΕΣΥ. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα ΒΑΕ. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για αφορολόγητο στις επιπρόσθετες εφημερίες και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% στις τακτικές.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
- Να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για απογευματινά χειρουργεία, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στις εργαστηριακές εξετάσεις.
-Τη δημιουργία πρόσθετων δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για όλους όσους έχουν ανάγκη και την ενίσχυση των υπαρχόντων γηροκομείων  με επιπλέον προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος».

Ως αποδέκτες του υπομνήματος αναφέρονται το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ, η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας, ο αναπλ. διοικητής της ΝΜ Μολάων, οι τοπικοί βουλευτές, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, όπως και οι δημοτικές αρχές του νομού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti