Ιπτάμενα «μάτια» για ατασθαλίες σε παραλίες

Με χρήση drones οι έλεγχοι, αρμοδιότητα και στους δήμους - Προσεχώς και στις λακωνικές ακτές

Πέμπτη, 13 Ιούνιος 2024 07:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ιπτάμενα «μάτια» για ατασθαλίες σε παραλίες

Από την κοσμοπολίτικη Χαλκιδική ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι με drones, προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές παραβάσεις σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ελέγχους αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες για ανάλυση και στη συνέχεια για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου χρειαστεί. Οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες 30 πτήσεις drones που θα συνεπικουρούν στο έργο των ελεγκτών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα τόσο σε νέες παραχωρήσεις παραλιών, όσο και σε παλαιές με ενεργές συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται τα εποπτικά «τετρακόπτερα» να κάνουν την εμφάνισή τους και σε δημοφιλείς ακτές της Λακωνίας.

Παράλληλα, με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η νέα στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και εντατικούς ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων.

«Τσεκάρισμα» με 4 τρόπους
Εκτός της αξιοποίησης drones, η νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ελέγχους με τρεις ακόμα τρόπους:
- Με τη λήψη δορυφορικών εικόνων: Η σχετική διαδικασία, όπως και η επιμέτρηση για τυχόν παράβασης/υπέρβασης σε ορθοφωτοχάρτη, προβλέπεται στο πλαίσιο συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές και θα εισέρχονται στο μητρώο ψηφιακών συμβάσεων.
- Με τη συμβολή των πολιτών: Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους κάθε σύμβασης και να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παραβάσεις.
- Με μικτά κλιμάκια ελεγκτών: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια, καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του οικείου δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των Εισαγγελικών Αρχών. Ελεγκτική αρμοδιότητα έχουν και οι δήμοι.

Παράταση για τις παραχωρήσεις
Υπενθυμίζεται πώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα διαδικασία για τις παραχωρήσεις χρήσης παραλιών και αιγιαλού, που πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr). Το ενδιαφέρον επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι ισχυρό, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Μέχρι τις 4 Ιουνίου είχε ήδη αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών ενώ, λόγω της μεγάλης ζήτησης, με απόφαση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η διαδικασία επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες. Ως και την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ ο αριθμός τους συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.200 για φέτος.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις, καθώς και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. Εννέα εξ αυτών, όπως καταγράφει αποκλειστικό ρεπορτάζ του «ΛΤ», βρίσκονται στη Λακωνία και συγκεκριμένα στους Δήμους Αν. Μάνης, Ελαφονήσου και Μονεμβασίας. Πρόκειται για τις παραλίες Άμπελος, Ανδρόγυαλος, Πόρτο Κάγιο, Κοκκινόγεια, Κάπι, Κυπάρισσος και Μέζαπος Αν. Μάνης, την ακτή απέναντι από την Ελαφόνησο (στο Παυλοπέτρι) και την παραλία Πύλιζα Δ. Μονεμβασίας.

Νέοι κανόνες και υποχρεώσεις
Σημειώνεται πως σε όλες τις παραλίες, με νέες ή υφιστάμενες παραχωρήσεις, θα ισχύουν από φέτος οι ίδιοι κανονισμοί και το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για πιθανές παραβάσεις. Η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων. Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν είναι μικρότερο από 150 τμ.

Επιπρόσθετα, οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι:
- τουλάχιστον το 50% της παραλίας μένει ελεύθερο και το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα,
- τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχώρησης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες,
- μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων. Τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα, για τις νέες παραχωρήσεις,
- το κοινό έχει ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση με ειδικές προβλέψεις για άτομα με αναπηρία,
- ο χώρος διατηρείται καθαρός φροντίζοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής και παραδίδεται στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας της παραχώρησης,
- σε εμφανές σημείο αναρτάται πινακίδα, με λεπτομέρειες της παραχώρησης,
- τοποθετούνται κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού,
- υπάρχει ναυαγοσώστης (εφόσον δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, για τις νέες παραχωρήσεις).

Οι ποινές
Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται:
- Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.
- Υπέρβαση παραχώρησης: οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50 % που προβλεπόταν αρχικά).
- Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία: προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.
- Μεταβολές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα): προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.


φωτο: web-greece.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti