«Έφυγε» η ευγενική και ψυχωμένη Μανιάτισσα Μαρία Αρβανίτη-Πατρικοβασιλάκου

Τρίτη, 18 Ιούνιος 2024 16:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έφυγε» η ευγενική και ψυχωμένη Μανιάτισσα Μαρία Αρβανίτη-Πατρικοβασιλάκου

Μια θλιβερή είδηση βύθισε στο πένθος την ευρύτερη κοινωνία της Μάνης, τη Δευτέρα (17/6). Η Μαρία Αρβανίτη - Πατρικοβασιλάκου, η «τόσο ξεχωριστή και ψυχωμένη Μανιάτισσα αρχόντισσα», όπως χαρακτηρίζεται, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη (19/6) και ώρα 10:00 πμ στον ΙΝ Αγίας Φωτεινής στον Υμηττό Αττικής. Θα ακολουθήσει ταφή στην αγαπημένη τής εκλιπούσης, Αρεόπολη, με το στερνό αντίο στον ιστορικό ΙΝ των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την Πέμπτη (20/6) στις 11:00 πμ.

Συγκινούν τα λόγια του εκδότη της «Αδούλωτης Μάνης, Γιώργου Δημακόγιαννη, για τη Μαρία Αρβανίτη – Πατρικοβασιλάκου: «Εκείνη η ευγενική μορφή της ατόφιας και ξάγρυπνης πατριώτισσας, που μας ενημέρωνε, μας ενέπνεε, μας συνέγειρε και μας κινητοποιούσε, παντί τρόπω, για τα ιστορικά και όχι μόνο δίκαια της πατρώας γης μας, πάντα μπροστάρισσα και σπάταλη στην προσφορά και στους αγώνες για την Μάνη μας και τη μαχητική και ποιοτική υπεράσπιση της κληρονομιάς της...

Πρόεδρος για χρόνια του Συλλόγου Αρεοπολιτών “Πέτρος Μαυρομιχάλης, Αρχιστράτηγος”, αεικίνητη, μόχθησε πολύ για την ανάδειξη της 17ης Μαρτίου 1821 και της εθνικής προσφοράς των Μαυρομιχαλαίων, για την οργάνωση και συμμετοχή πολυμελών μανιάτικων τιμητικών αποστολών, σε όπου γη ελληνική αγωνίστηκαν ή έπεσαν διαχρονικά οι πρόγονοί μας. Για τη δικαίωση της πολεμικής σημαίας μας με την επίσημη ανάρτησή της στο Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα), για την τοποθέτηση προτομής τού Π. Μαυρομιχάλη στην περιοχή Χολαργού - Παπάγου με μεγάλη τελετή προ δεκαετίας... Για την ανάδειξη της παραδοσιακής μας φορεσιάς, τού μανιάτικου μοιρολογιού και κάθε άλλου στοιχείου της αδιατίμητης ταυτότητας τού τόπου μας...»

Προσθέτει δε: «Μανιάτισσα που είχε κατανοήσει σε όλες του τις διαστάσεις εκείνο το συγκλονιστικό που είχε πει ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Β’: “η Μάνη είναι το ιερόν και ακαταγώνιστον κειμηλιαρχείον τού Γένους των Ελλήνων”. Και τα κειμήλια δεν είναι μόνο υλικά, είναι και άυλα, είναι η ιστορία μας, οι παραδόσεις, τα έθιμά μας... Όλα αυτά για τα οποία αγωνιούσε και ανησυχούσε η υπέροχη αυτή και σοφή πρέσβειρα της Μάνης. Πάντα με λαχτάρα εφηβική, πάντα με λογισμό και μ’ όνειρο...»

Καταλήγει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Γ. Δημακόγιαννης: «Ας αφήσει η ξεχωριστή Μανιάτισσα αρχόντισσα την ευχή στα αξιολάτρευτα παιδόγγονά της και σε όλους όσοι την συναντήσαμε, την αφουγκραστήκαμε, συμπορευτήκαμε στους πατριωτικούς αγώνες... Καλό παράδεισο να βρεις, με τον Χριστό ν’ ανταμωθείς, λεβέντισσα! Η λεβεντιά κι η αρχοντιά στη χώρα δεν πουλιέται, πρέπει να τα 'χει ο Άνθρωπος την ώρα που γεννιέται. Στο καλό! Με σεβασμό και απέραντη εκτίμηση...».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti