Συνέχισε τη στοχευμένη δράση στη λακωνική κοινότητα ο «Δίαυλος»

Τρίτη, 09 Ιούλιος 2024 11:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέχισε τη στοχευμένη δράση  στη λακωνική κοινότητα ο «Δίαυλος»

Πληθώρα δράσεων πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου.

Αναλυτικά:
- Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς
του Γυμνασίου Νεαπόλεως
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Νεάπολης, υλοποίησε στις 30/3 παρουσίαση με ομιλήτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα με τίτλο: «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας». Μάλιστα ακολούθησαν και δύο βιωματικά εργαστήρια πάνω στο ίδιο θέμα με γονείς και εκπαιδευτικούς. Συντονίστριες ήταν οι Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργός) και Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος MSc).

- Βραχεία βιωματική εκπαίδευση
σε μαθητές του ΓΕΛ Κροκεών
Η έναρξη της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών συμβαίνει συνήθως στην εφηβεία ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Για τα περισσότερα νεαρά άτομα η πειραματική ή περιστασιακή χρήση δεν εξελίσσεται σε κατάχρηση ή εξάρτηση. Ο «Δίαυλος», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του ΓΕΛ Κροκεών, υλοποίησε στις 2 & 23 Απριλίου, βιωματικές παρεμβάσεις στη θεματική της πρόληψης των εξαρτήσεων, στους μαθητές των Α’ & Β’ τάξεων, με εκπαιδεύτρια την Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό).

- Βιωματικό σεμινάριο
σε νηπιαγωγούς του Δ. Ευρώτα
Ο «Δίαυλος» διοργάνωσε για τις νηπιαγωγούς των Νηπιαγωγείων Γλυκόβρυσης, Έλους, Βλαχιώτη, Νιάτων και Αγ. Δημητρίου του Δ. Ευρώτα, ένα βιωματικό σεμινάριο διάρκειας 15 ωρών, βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με θέμα «Ενισχύοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα των Εκπαιδευτικών». Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στον χώρο του Νηπιαγωγείου Γλυκόβρυσης στις 6 & 7 Απριλίου και συντονίστριες ήταν οι Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος MSc) και Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργός).

- Βιωματική βραχεία παρέμβαση
στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με το 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, πραγματοποίησε μία βραχεία παρέμβαση στα παιδιά του κλασσικού και του ολοήμερου τμήματος, με θέμα την «Αποδοχή της Διαφορετικότητας». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου και τη 1 Απριλίου, με συντονίστρια την Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγο MSc, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»).

- Βιωματικές παρεμβάσεις
σε μαθητές του ΓΕΛ Σπάρτης
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με τη διευθύντρια και τον Σύλλογο διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης, υλοποίησε στις 9 & 11 Απριλίου δύο βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές των Β1 & Β3 τάξεων στη θεματική της πρόληψης των εξαρτήσεων με εκπαιδεύτρια την Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό).

- Βιωματική δράση κατά των εξαρτήσεων
σε μαθητές του ΕΕΕΕΚ Μυστρά
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Μυστρά και τη διευθύντρια Άννα Σωπιάδου, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές παρεμβάσεις πρόληψης στους μαθητές με θέμα το αλκοόλ και το κάπνισμα στις 2 και 12 Απριλίου. Εισηγήτριες ήταν το επιστημονικό στέλεχος, Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος M.Sc) και η επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου (M.Sc, PhD).

- Εκπαίδευση εκπαιδευτικών
με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία
Δεδομένης της σημαντικότητας της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών του ΕΕΕΕΚ Μυστρά, του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης και του Δημοτικού Αγίου Ιωάννη Σπάρτης σε αυτήν τη θεματική. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου με εισηγήτρια την επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργό M.Sc, PhD).

- Βιωματική παρέμβαση σε μαθητές
του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης
Ολοκληρώθηκαν τα βιωματικά προγράμματα στους μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης. Στόχος ήταν η ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών, η πρόληψη των εξαρτήσεων, η αναγνώριση της επιρροής της ομάδας και η λήψη αποφάσεων που συνάδουν με την υγεία και την πρόληψη. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε σε τρεις δίωρες συναντήσεις για κάθε τμήμα και συντονίστριες ήταν τα επιστημονικά στελέχη, Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργός) και Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος M.Sc) και η επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργός M.Sc, PhD).

- Ομιλία για το άγχος και τεχνικών διαχείρισής του
σε γονείς του Δημοτικού Σχολείου Μολάων
Ο «Δίαυλος» πραγματοποίησε στις 13 Απριλίου ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Μολάων, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με τίτλο «Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας το άγχος». Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι διαφορές μεταξύ στρες και άγχους, οι συνέπειες σε βιολογικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, οι στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Η ομιλία διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου και εισηγήτρια ήταν η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργός M.Sc, PhD).

- Εκπαίδευση νηπιαγωγών στο εγχειρίδιο
πρόληψης «Παραμύθι χωρίς σύνορα»
Στις 22 Απριλίου ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγούς στο πλαίσιο ενδοσχολικής επιμόρφωσης «Παραμύθι χωρίς σύνορα» του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας «Αθηνά – Υγεία», διάρκειας 15 ωρών. Η τριήμερη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 15, 19 και 22 Απριλίου και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του 1ου, 5ου, 6ου, 7ου, 10ου, 11ου Νηπιαγωγείου και εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Αγίου Ιωάννη Σπάρτης και Ξηροκαμπίου. Εισηγήτριες της εκπαίδευσης ήταν το επιστημονικό στέλεχος, Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος M.Sc) και η επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργός M.Sc, PhD).

- Βιωματικές παρεμβάσεις
στο Γυμνάσιο Κροκεών για τις εξαρτήσεις
Ο «Δίαυλος» με εκπαιδεύτρια την Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό), υλοποίησε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Κροκεών στις 16 & 18 Απριλίου, βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές των Α’, Β’ & Γ’ τάξεων του σχολείου στη θεματική των εξαρτήσεων, βασισμένα στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Ξέρω τι Ζητάω»: τσιγάρο, αλκοόλ, παράνομες ουσίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, στοιχηματισμό.

- Ομιλία σε γονείς μαθητών
Γυμνασίου Μονεμβασίας
Ο «Δίαυλος» με ομιλήτρια την κοινωνική λειτουργό, Ασπασία Γκουντούνα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Μονεμβασίας, πραγματοποίησε μια ομιλία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης στους γονείς των μαθητών, στις 20 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Μονεμβασίας, με τίτλο «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας».

- Βραχεία βιωματική παρέμβαση
στο 2ο Νηπιαγωγείο Μολάων
Στις 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε βραχεία βιωματική παρέμβαση σε νήπια του 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων με θέμα «Διαφορετικότητα». Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες διαπραγματεύτηκαν την αναγνώριση του διαφορετικού γύρω τους, την αποδοχή και την υποστήριξη της διαφορετικότητας αντίστοιχα. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργός M.Sc, PhD).

- Παρεμβάσεις σε δημοτικά σχολεία για την
ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Ο «Δίαυλος» πραγματοποιεί κάθε χρόνο παρεμβάσεις σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού με σκοπό την προετοιμασία τους για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Φέτος πραγματοποιήθηκαν τρεις δίωρες παρεμβάσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα των σχολείων, στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη-Μυστρά, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας και του Δημοτικού Σχολείου Συκέας – Μεταμόρφωσης. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε η Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγος MSc, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης), στις 16, 18 και 26 Απριλίου.

- Παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο Μονεμβασίας
για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού
Ο «Δίαυλος», ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Μονεμβασίας, πραγματοποίησε στις 24 Απριλίου, 3 παράλληλες βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές των τμημάτων Β1, Γ1 & Γ2 με εκπαιδεύτριες τις Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργό M.Sc, PhD), Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό) και Ιωάννα Παπαδοπούλου (ψυχολόγο M.Sc), στην θεματική της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού.

- Ομιλία στη Συκέα
για τη Γιορτή της Μητέρας
Στις 12 Μαΐου και μέσα στην καρδιά της Άνοιξης ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Συκέας τίμησε τη μητέρα με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Συκέας. Η πρόεδρος του συλλόγου, Παναγιώτα Αβδούλου, παρουσίασε την ομιλήτρια Ασπασία Γκουντούνα, που ανέπτυξε το θέμα «Συναισθήματα και Δυσκολίες που βιώνουν οι μητέρες και οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία». Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου σε παρέμβαση της, αναφέρθηκε στην αξία και τον αγώνα αυτών των μητέρων και προανήγγειλε τη δημιουργία σωματείου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό, ώστε όλοι μαζί, να βοηθήσουν στις ανάγκες και την στήριξή αυτών των οικογενειών.

- Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Μολάων
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία την διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μολάων, πραγματοποίησε δύο βιωματικές παρεμβάσεις, στις 14 Μαΐου στους μαθητές του Δ2 τμήματος, και στις 22 Μαΐου του ΣΤ΄2, με θέμα την πρόληψη του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Τις δράσεις υλοποίησε η Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργός και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου).

- Συναντήσεις με το ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ»,
τη Δ/νση Αστυνομίας και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Στις 14 Μαΐου το Κέντρο «Δίαυλος» διοργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις με τον υπεύθυνο και εκπροσώπους του θεραπευτικού προγράμματος της Καλαμάτας ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ», εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας και επαγγελματίες ψυχικής υγείας – εκπρόσωποι φορέων του νομού μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι από τα ΚΕΔΑΣΥ Λακωνίας, από το ΕΕΕΕΚ Ευρώτα, την Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης, το Νοσοκομείο Σπάρτης, το Κέντρο Κοινότητας του Δ. Σπάρτης, τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Σπάρτης «Αποστολή», τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού και η Ψυχολόγος από το ΕΠΑΛ Σπάρτης. Τις συναντήσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, Παναγιώτης Λυμπέρης (Αστυνόμος Α΄), ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και ΔΕ Μυστρά, Θεοφάνης Λάζαρης, ο γενικός γραμματέας του Δ. Σπάρτης, Ρεστέμης Ευστάθιος και η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος», Ευγενία Παπαστάθη – Σοφού. Το Κέντρο «Δίαυλος» απευθύνει ευχαριστίες «στην ΠΕ Λακωνίας για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων».

- Βιωματική παρέμβαση στους μαθητές
του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού
Στις 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε βραχεία βιωματική εκπαίδευση σε όλα τα τμήματα του ΔΣ Πύργου Διρού με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών. Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν οι μαθητές σχετίζονταν με τα συναισθήματα και την αυτοεκτίμηση. Συντονίστριες των δράσεων ήταν τα επιστημονικά στελέχη, Ασπασία Γκουντούνα, Ιωάννα Παπαδοπούλου και η επιστημονικά υπεύθυνη, Κατερίνα Καργάκου.

- Συμμετοχή του «Διαύλου» στην τακτική ολομέλεια
Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
Ο «Δίαυλος» συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Ολομέλειας Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, που πραγματοποιήθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου, το διήμερο 17 & 18 Μαΐου. Συζητήθηκαν θέματα όπως η αποτίμηση της πορείας του δικτύου, το λειτουργικό πλαίσιο, οι αρχές και οι πρακτικές τροφοδότησης του δικτύου, οι επικείμενοι στόχοι και δράσεις, ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης και το αποτύπωμα της πρόληψης στις κατά τόπους κοινότητες.

- Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς
μαθητών Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας πραγματοποίησε στις 22 Μαΐου, ομιλία με θέμα «Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας», με ομιλήτρια την Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό, στέλεχος του Κέντρου).

- Ομιλία σε γονείς του Δημοτικού Σχολείου Μολάων
Ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μολάων διοργάνωσε μία ομιλία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, με θέμα «Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου στις 25 Μαΐου, με εισηγήτρια την Ιωάννα Παπαδοπούλου, (ψυχολόγο MSc, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου).

- Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο
και Νηπιαγωγείο Ελαφονήσου
Ο «Δίαυλος» ταξίδεψε στην Ελαφόνησο και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του νησιού, πραγματοποίησε ένα διήμερο βιωματικών προγραμμάτων. Στις 28 Μαΐου υλοποιήθηκαν βιωματικές παρεμβάσεις στις Α’ & Β’ τάξεις με θέμα τον σεβασμό σαν αξία ζωής, με συντονίστρια την Ασπασία Γκουντούνα (κοινωνική λειτουργό), και στις Γ’ & Δ’ τάξεις θεματική που αφορούσε τη διαφορετικότητα και Συμπερίληψη, με συντονίστρια την Κατερίνα Καργάκου (κοινωνική λειτουργό MSc, PhD). Στις 29 Μαΐου η Κατερίνα Καργάκου υλοποίησε στα νήπια του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου, παρέμβαση στη θεματική της αποδοχής της διαφορετικότητας και η Ασπασία Γκουντούνα στις Ε’ & Στ’ Τάξεις Δημοτικού, πραγματοποίησε παρεμβάσεις στη θεματική του σεβασμού.

 

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti