Στάση πληρωμών του ΠΔΕ κατήγγειλε ο Π. Τατούλης

Τα θέματα που τέθηκαν στη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής

Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2024 11:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στάση πληρωμών του ΠΔΕ κατήγγειλε ο Π. Τατούλης

Στην καταγγελία πως η κυβέρνηση «ήδη έχει πάρει όλες τις προκαταβολές του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων δομών» και παρ’ όλα αυτά «παρουσιάζει έλλειμμα 58,5 δισεκ. ευρώ -στην τριετία 2021, 2022, 2023», προχώρησε ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου», Πέτρος Τατούλης. Ισχυρίστηκε συμπληρωματικά πως η κυβέρνηση «έχει προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό, χρεώνοντας με repos τους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης».

Στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην υποβάθμιση που έχει υποστεί το συλλογικό όργανο του συμβουλίου, «με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεθοδευμένης προσπάθειάς της για την γενικότερη απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης».

Ο πρώην περιφερειάρχης με αφορμή την «άσχημη» -όπως υποστήριξε- «οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιφέρεια, με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις χρηματοροών εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα οικονομικά της χώρας μας είναι σε τραγική κατάσταση».

Ο Π. Τατούλης επεσήμανε ότι «η στάση πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δηλαδή του δείκτη κινητικότητας της ρευστότητας μιας κυβέρνησης αποδεικνύει την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα μας, γεγονός το οποίο πιθανότατα να μας οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις». Και κατέληξε λέγοντας πως, «εκ μέρους της Περιφερειακή Αρχής δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση στα κρίσιμα θέματα που έθεσαν τα μέλη της “Νέας Πελοποννήσου” στη συνεδρίαση λογοδοσίας».

Πιο συγκεκριμένα:
Ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Γιαννακούρας αναφέρθηκε σε «σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει ο οδικός άξονας Παραλογγοί-Τριπόταμα, στον τέως Δήμο Κοντοβάζαινας, στην Γορτυνία, ένα έργο προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ». Όπως τόνισε, τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε το έργο και «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, απεναντίας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του». Ο κ. Γιαννακούρας, κάνοντας αυστηρή κριτική για «την αδιαφορία που επιδεικνύει η Περιφερειακή Αρχή για ένα τόσο σημαντικό θέμα της Γορτυνίας», τόνισε πως «αντί να δοθούν σαφείς απαντήσεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, υπήρξε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών σε τεχνικά προβλήματα, χωρίς να αναλάβει για ακόμα μια φορά, καμία απολύτως ευθύνη».

Η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου ανέδειξε το «σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την διακοπή πλήθους εργολαβιών εκτέλεσης έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών που έχουν κατατεθεί για εργασίες που έχουν εκτελεστεί». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, «παρ’ ότι επανειλημμένα έχουν ακουστεί υποσχέσεις για την αποκατάσταση της μεγάλης καθυστέρησης στις χρηματοροές των έργων, δυστυχώς το πρόβλημα συνεχώς γιγαντώνεται, με αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενες χρονικές παρατάσεις αλλά και την αβεβαιότητα για την ολοκλήρωσή τους». Υποστήριξε η κ. Νικολάκου, πως «το πρόβλημα της δυστοκίας των πληρωμών αναγνωρίστηκε πλήρως από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία παρέμεινε σε απλές διαπιστώσεις και δεν είχε ούτε μία πρόταση για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, ούτε ενός ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος ομαλοποίησης των χρηματοροών».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Πήλιουρας αναφέρθηκε στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στα αρδευτικά ζητήματα, θέτοντας επί τάπητος «το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος», όπως θεωρεί ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος». Ο ίδιος πρότεινε λύσεις «για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών μας για την άρδευση», ενώ υποστήριξε πως «οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής περιορίστηκαν σε εκθέσεις ιδεών και αόριστες υποσχεσιολογίες, χωρίς να δεσμευθούν για πρωτοβουλίες και δράσεις».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti