Δικαιωμένη η Ν. Γρηγοράκου για το «άγονο» Νοσοκομείο Σπάρτης

Μετά την υπουργική δέσμευση Γεωργιάδη για υπογραφή ΚΥΑ

Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2024 13:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δικαιωμένη η Ν. Γρηγοράκου για το «άγονο» Νοσοκομείο Σπάρτης

Ως άγονο α΄ κατηγορίας θα χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Σπάρτης, όπως εξήγγειλε τη Δευτέρα (8/7) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που δεσμεύτηκε για άμεση υπογραφή σχετικής ΚΥΑ. Μέσω της ένταξης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λακωνίας στις άγονες και προβληματικές περιοχές, θα δοθεί μεγαλύτερη κινητροδότηση στους γιατρούς να το επιλέγουν στις σχετικές προκηρύξεις, προσδοκώντας σε  αύξηση του ενδιαφέροντος σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες όπου παρουσιάζονται κενά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφώς δικαίωση για τη βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγια Γρηγοράκου, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε καταθέσει σχετική τροπολογία, ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο Αδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία παραμένουν «γρίφος», καθώς η στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.  Την ίδια στιγμή, όπως είναι ήδη γνωστό, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ στον νομό, ενώ γνωστοποίησε πως έρχεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Ώρα μηδέν για το Νοσοκομείο Μολάων»
Πέραν αυτού, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η Νάγια Γρηγοράκου με τίτλο «Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα μηδέν», αποκαλύφθηκαν νέα δεδομένα τόσο για το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και συνολικά για τη στελέχωση του πολύπαθου ΕΣΥ στη Λακωνία.  

Απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, κατά την πρωτολογία της, η Ν. Γρηγοράκου υπενθύμισε πως από τις 20/5/2024 είχε καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων, με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου: «Η ερώτηση εκείνη έμεινε δυστυχώς αναπάντητη, όπως αναπάντητα μένουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς αυξάνονται. Στις 20/5/2024 υπήρχε έστω και τυπικά μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παραιτήθηκε (εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ της παραίτησης). Στις 16/5/2024 οι εργαζόμενοι μιλούσαν για έναν χειρουργικό τομέα που υπολειτουργούσε.  Σήμερα ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί […]. Παράλληλα, παραμένουν οι ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής: Χειρουργός, ορθοπεδικός, γυναικολόγος», είπε χαρακτηριστικά η Λάκαινα βουλευτής.

Η ίδια τόνισε πως, εκτός από το πρόβλημα στα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με τα έκτακτα περιστατικά που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη. «Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται μια διασωλήνωση για να πάει είτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης είτε σε άλλο νοσοκομείο, δυστυχώς γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας ή από κάποιον αγροτικό», σημείωσε.

Παράλληλα, η Ν. Γρηγοράκου άσκησε κριτική στο ότι σήμερα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης,  επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων. Στήριξε αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο αριθμός των χειρουργείων του κάθε νοσοκομείου θα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης. «Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία.  Το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους, όλο το δεξί πόδι της Λακωνίας, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και φυσικά εξυπηρετεί και περιστατικά και από τα Κύθηρα, τα οποία μπορεί να έχουν νοσοκομείο,  μπορεί διοικητικά ανήκουν στην Αττική, ωστόσο το πιο κοντινό σημείο στην ηπειρωτική μας χώρα είναι το Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν έχουμε αναισθησιολόγο σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων», συμπλήρωσε η κ. Γρηγοράκου.

Σε αυτό το πλαίσιο η βουλευτής έθεσε στον υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
«- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεσα αναισθησιολογική κάλυψη για το Νοσοκομείο Μολάων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες;
- Ποια είναι η θέση του υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σχετικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων και αν αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του νοσοκομείου;»

Παραδέχθηκε τις αρρυθμίες
στο ΕΣΥ της Λακωνίας ο Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης  ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου: «Κατ’ αρχάς μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μια φορά στη Βουλή, να πω συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατρός σας. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, μεγάλο σεβασμό και θεωρώ ότι προσέφερε πάρα πολλά στο Ελληνικό  Κράτος, στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά για τον Λάκωνα πολιτικό.

Παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά στον νομό Λακωνίας, τον οποίο χαρακτήρισε «γρίφο», δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, ενώ αναλύοντας το νέο πλαίσιο πρόσθεσε: «Μία από τις προβλέψεις που βάζουμε μέσα σε αυτήν την ΚΥΑ, είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε ένα νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις που κάνουμε βγαίνουν άγονες, αυτή η περιοχή αυτόματα πέφτει σε καθεστώς άγονης περιοχής και προστίθενται στις αμοιβές τα ωφελήματα,  τα οποία προβλέπουμε είτε για την άγονη α΄ είτε για την άγονη β΄.  Και μάλιστα, αυξάνουμε κατά πολύ αυτά τα ωφελήματα σε αυτήν την υπουργική απόφαση, καθ’ όσον το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως υπουργός Υγείας σήμερα ως προς το ΕΣΥ, είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν έχω λόγο να πω ψέματα […].  Όσα λέτε είναι πραγματικά, είναι εις γνώσιν μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Το αίτημα να γίνει η περιοχή άγονη είναι αίτημα και των βουλευτών Λακωνίας από τη ΝΔ, που την κατέθεσαν ως αίτημα στο γραφείο μου και έγινε δεκτό με την απόφαση που θα υπογράψω αυτήν την εβδομάδα, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε επιπλέον χρήματα και κίνητρα για να πάνε στον Νομό Λακωνίας.  Οφείλω να σας πω -αν και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- ότι εκτός από τους Μολάους, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σπάρτης».

Επιμονή για Μολάους
και υπουργική διαβεβαίωση
Κατά τη δευτερολογία της, η Ν. Γρηγοράκου ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογράψει, υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.  Παράλληλα, επέμεινε να πάρει απαντήσεις για τον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Μολάων, ενώ πρότεινε να υπάρξει έγκριση πιστώσεων για επικουρικούς γιατρούς μέχρι να υπάρξει πλήρωση των κενών από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.  

Κλείνοντας τη δευτερολογία της, η βουλευτής Λακωνίας κατέληξε: «Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που είπατε για τον πατέρα μου και να ξέρετε ότι ειδικά το Νοσοκομείο Μολάων ήταν ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έκανε, ειδικά την περίοδο των μνημονίων που και πάλι υπήρχαν αρκετά προβλήματα και φοβόντουσαν ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα κλείσει. Δεν έκλεισε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πατέρα μου».

Ο Άδ. Γεωργιάδης, στη δευτερολογία του, δεσμεύτηκε πως αφενός αν υπάρξει διαθέσιμος γιατρός σε ειδικότητες που λείπουν, που επιθυμεί να προσληφθεί είτε στη Σπάρτη είτε στους Μολάους, θα προκηρύξει τη θέση στο επόμενο εικοσιτετράωρο, αφετέρου  αν το Νοσοκομείο Μολάων αιτηθεί πιστώσεις για επικουρικό θα διαθέσει άμεσα τις αναγκαίες πιστώσεις.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός, ανακοίνωσε με αυστηρό τόνο ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti