Βαρυχειμωνιά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Σπάρτης

Με συνεχόμενες προσφορές αποχαιρετούν το 2011 οι έμποροι
Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαρυχειμωνιά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Σπάρτης
Σε μέτρια επίπεδα κινείται η αγορά μεσούσης της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτη Γεωργανέ.
«Η αγορά στην πόλη μας κινήθηκε στο βαθμό που μπορούσε», τόνισε ο κ. Γεωργανές, αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν τη σήμερον ημέρα στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να περισσεύουν χρήματα στον καταναλωτή, προκειμένου να δημιουργείται ο λεγόμενος κύκλος του χρήματος στην τοπική οικονομία.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν κατʼ ευχήν των εμπόρων, καθώς από το λιγοστό περίσσευμα του κόσμου δημιουργήθηκε φτωχική κίνηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα αυξημένα έξοδα εμπόρων και επαγγελματιών το τρέχον διάστημα.
Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες της πόλης μας, σε μία προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος, προβαίνουν σε άτυπες εκπτώσεις (προσφορές), οι οποίες εντοπίζονται στα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά, προκειμένου να στρέψουν τα βλέμματα των αγοραστών υποσχόμενοι καλής ποιότητας προϊόντα και σε χαμηλές τιμές. Στόχος να προσελκύσουν τους πιθανούς αγοραστές, λίγες μέρες πριν τις εκπτώσεις, που αναμένεται να δημιουργηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα.
Η εορταστική περίοδος των καταστημάτων κορυφώνεται την ερχόμενη εβδομάδα για τους λάκωνες εμπόρους, οι οποίοι και ευελπιστούν σε μεγαλύτερης κλίμακας αποτελέσματα, ώστε να αντέξει η αγορά, αλλά και οι ίδιοι.
Μειωμένη κίνηση και «φτωχός τζίρος» ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χριστουγεννιάτικης αγοράς, σύμφωνα και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κάτι που δεν αποτελεί πλέον είδηση, αφού 9 στους 10 έλληνες έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, όχι γιατί το επέλεξαν, αλλά εξ ανάγκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το 2011 κρίθηκε εκ τους αποτελέσματος ως η χειρότερη μέχρι τώρα χρονιά, αφού τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η χριστουγεννιάτικη θλίψη και κατήφεια. Αλλαγή διάθεσης, υποχρεώσεων, συμπεριφοράς, προτεραιοτήτων, συνηθειών, ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που φέτος παρατηρήθηκαν στην καταναλωτική συνήθεια του έλληνα, οι οποίοι έκαναν στροφή ακόμα και στην προτίμηση χριστουγεννιάτικων δώρων.
Συγκεκριμένα μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές προτίμησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, δυο στους πέντε παιδικά δώρα και παιχνίδια, ενώ δυο στους πέντε φέτος προτίμησαν τα δώρα χαμηλού κόστους, δηλαδή τα «μικροδωράκια».
Στην φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά επικράτησε βαρυχειμωνιά, αφού οι απώλειες στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για μείωση στα επίπεδα του 30% συγκριτικά με πέρυσι.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από όλη την Ελλάδα μας δίνουν απογοητευτικά ποσοστά, αφού η ένδυση και υπόδηση ξεπέρασε σε μείωση το 40%, τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών το 30%, τα καταστήματα καλλυντικών, βιβλίων και δώρων το 20%, ενώ ακόμα και στα καταστήματα τροφίμων και ποτών παρουσιάζεται μείωση κατά 15% πάντα σε σύγκριση με πέρυσι, ως μονή εξαίρεση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάπως διασώθηκε από αυτή την κάθετη πτώση, αποτελεί ο κλάδος των παιδικών και των παιχνιδιών.
Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, χωρίς όμως να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε μια από τις πέντε ελληνικές οικογένειες οι γονείς των παιδιών είναι άνεργοι. Ο γενναίες μειώσεις τιμών και οι εορταστικές προσφορές πριν και κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μπορεί να μην κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον βοήθησαν να μην αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο οι μεγάλες απώλειες που είχαμε κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.
Ο χορός των πρωτοχρονιάτικων προσφορών στα καταστήματα λιανικής σε όλες τις αγορές των ελληνικών πόλεων είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ελκυστικά χαμηλές τιμές και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα