Βαρύ πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει το νέο Μνημόνιο

Προβληματισμός στους δήμους από την περικοπή 650 εκατομμυρίων
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαρύ πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει το νέο Μνημόνιο
Χωρίς αποφάσεις έληξε τελικά η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την περασμένη Πέμπτη 23/2, στην οποία συμμετείχε και η δημοτική αρχή Σπάρτης. Οι δήμαρχοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις δράσης απέναντι στις ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονου προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι και με την προσδοκία οι δήμοι να καταφέρουν να αποτελέσουν τον «κυματοθραύστη» στην ελληνική κοινωνία, που καθημερινά βιώνει όλο και περισσότερα προβλήματα.
Μετά τη συνεδρίαση, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Κ. Ασκούνη πήγε στη Βουλή. Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, ενώ για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης 22/2 με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι μειώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανέλθουν σε 650 εκατ. ευρώ. Αυτές αναλύονται σε 450 εκατ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 και ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις να αποδοθούν, δεν συμπεριλαμβάνονται τελικά στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Άλλα 140 εκατ. ευρώ αφορούν μειώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ύστερα από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους υπουργούς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπήρξε δέσμευση οι μειώσεις αυτές να επιμερισθούν κατά 90 εκατ. ευρώ από τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 60 εκατ. ευρώ από το Β΄ βαθμό της ΤΑ.
Τέλος, 59 εκατ. ευρώ αφορούν μείωση σε ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις. Οι περικοπές αυτές έχει σχεδιασθεί να γίνουν κατά 9 εκατ. ευρώ από μειώσεις στις αντιμισθίες και κατά 50 εκατ. ευρώ από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κλπ.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις αντιμισθίες των δημάρχων κατά 10%, δεν υπήρξε οριστική απόφαση αποδοχής της ή μη. Ωστόσο, διατυπώθηκε ευρέως η άποψη ότι ως ένδειξη καλής θέλησης του θεσμού, θα μπορούσε να προταθεί μια μορφή επιμερισμού της μείωσης και σε ειδικούς συμβούλους.
Μάλιστα, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται ευρεία συνέντευξη Τύπου της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ένας απολογισμός πεπραγμένων και θα παρουσιαστούν προτάσεις ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν μέρος της λύσης για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, στη δημοσιότητα θα δοθούν στοιχεία για τις περικοπές που μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην ΤΑ και για τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί σε αυτή χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε, εν όψει των εκλογών, να υπάρξει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να διαμορφωθεί ένας ξεκάθαρος ορίζοντας λειτουργίας του κράτους και των τοπικών αρχών για το 2012, ενώ σχεδιάζεται να δημιουργεί και ένα κοινό μέτωπο τοπικών αρχών της Νοτίου Ευρώπης, προκειμένου να διεκδικηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τις τοπικές αρχές.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα