Στον ΟΑΕΔ οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας

Διασφαλίζονται τα τρέχοντα δάνεια και επιδοτήσεις
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον ΟΑΕΔ οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τακτοποιήθηκε το θέμα κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που εδώ και καιρό δημιούργησε πληθώρα σεναρίων και αναστάτωση στους εργαζομένους, αλλά και στους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα επιδόματα και οι παροχές των δύο Οργανισμών διατηρούνται, καθώς όλες οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Διευκρινίσεις έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος εξήγησε πως οι πόροι, τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και το προσωπικό των δύο φορέων μεταφέρονται επίσης στον ΟΑΕΔ.
Ειδικά για τη διαχείριση των πόρων, συστήνεται στον ΟΑΕΔ ειδικός λογαριασμός με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, ο οποίος θα έχει την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» και θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, απρόσκοπτα θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε ισχύ, δίνοντας έτσι ανάσα στους δανειολήπτες των οποίων ένα μέρος των δόσεών τους επιδοτείται από τον ΟΕΚ.
Σημειώνεται, πως οι αναγκαίες δαπάνες για τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και οι λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό.

Τέλος στη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων
Ωστόσο, όταν ολοκληρωθούν όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΟΑΕΔ δε θα αναλάβει την υλοποίηση νέων, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία και συντήρηση των βρεφονηπιακών σταθμών, που ήταν υπό την εποπτεία του ΟΕΕ.
Όσον αφορά στην εκκαθάριση των δύο Οργανισμών αλλά και την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, συγκροτήθηκε, με την ίδια απόφαση, μεταβατικό σχήμα με εξάμηνη θητεία.
Αναφορικά δε με το προσωπικό, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι θα αξιολογηθεί με τις διαδικασίες που θα καθιερωθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο.
Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε πως κανένα πρόγραμμα και καμία παροχή που βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε αφορά σε δάνεια για αγορά κατοικίας είτε επιδοτήσεις ενοικίου, δεν κινδυνεύει από την κατάργηση των δύο Οργανισμών. Όπως τόνισε, ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να συνεχίσει τις υποχρεώσεις των ΟΕΚ και ΟΕΕ και να διεκπεραιώνει όλες τις εκκρεμότητες και τις ανοιχτές συμβάσεις, μέχρι να συσταθεί η διάδοχη κατάσταση ύστερα από διάλογο.
Μπροστά στις βουλευτικές αντιδράσεις που ξέσπασαν για την κατάργηση των δύο Οργανισμών, ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε πως «όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό κοινωνικό έργο του ΟΕΚ και ΟΕΕ, αλλά πρέπει και να μην εξωραΐζουμε τα πράγματα και να ομολογήσουμε ότι δεν λειτουργούσαν όλα καλά. Υπήρξαν σύλλογοι που είχαν ιδρυθεί με μόνο σκοπό να πάρουν δάνεια που δεν θα επέστρεφαν ποτέ».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι 1.300 υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στους δύο Οργανισμούς θα μεταφερθούν με κύρια εργασιακή σχέση στον ΟΑΕΔ, θα αξιολογηθούν, ενώ θα καλύψουν και οργανισμούς με σημαντικά προβλήματα, όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ.
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός όσον αφορά στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία, όπως είπε, δε θα πουληθούν για να καλύψουν ανάγκες, αλλά θα γίνει καλύτερη αξιοποίησή τους μέσω ειδικού λογαριασμού που θα συσταθεί.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα