Στους δρόμους οι αιρετοί

Υπό κατάρρευση οι δήμοι λόγω μείωσης των ΚΑΠ
Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στους δρόμους  οι αιρετοί
Μειωμένη στο μισό η χρηματοδότηση σύμφωνα με την ΚΕΔΕ
Με μοναδικό θέμα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Τρίτη 24/4 στην Αθήνα.Οι αιρετοί κατήγγειλαν μείωση στο μισό -και με συνεχιζόμενη τάση επιδείνωσης- των κεντρικών αυτοτελών πόρων και απηύθυναν έκκληση στην κεντρική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αυτοδιοίκηση, που κινδυνεύει, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, με κατάρρευση.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι κάλεσαν όλα τα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία».
Το ψήφισμα, στο οποίο περιγράφονται οι οικονομικές συνθήκες των δήμων και αποτυπώνονται τα σχετικά αιτήματα, υπερψηφίστηκε από τους δημάρχους που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τους δημάρχους που πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς. Μάλιστα, οι αιρετοί των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν δυναμικές απαντήσεις στην κυβέρνηση και στις πολιτικές του μνημονίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης (δήμαρχος Καλλιθέας), αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγω των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους, τόνισε ότι συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009, έχουν φτάσει το 50,26%. Δηλαδή, από 2.845 εκατ. ευρώ το 2009, το 2012 - και με τα μέχρι τώρα δεδομένα - προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης επιδεινώνεται και με τη συνεχή αφαίμαξη των φετινών ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, οι οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης «αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων».
Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και συγκεκριμένα: 131 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. ευρώ για μισθώσεις σχολείων του 2011.
«Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ - επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις -, που είναι μειωμένη 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. ευρώ, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση οι δήμαρχοι κατέθεσαν σειρά αιτημάτων προς τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση, ζητώντας άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.
Τα αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είναι τα ακόλουθα:
Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των δήμων στην επιβολή και την είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους δήμους. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το κράτος με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των δήμων. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκατ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. Να αναπληρωθούν τα 190 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος που ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, «που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς και να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλειπή χρηματοδότηση των δήμων, δήμαρχοι πραγματοποίησαν πορεία από το ξενοδοχείο που έλαβε χώρα η συνέλευση μέχρι το υπουργείο Οικονομικών,
Από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, οι δήμαρχοι έφυγαν μερικώς ικανοποιημένοι, καθώς το υπουργείο δεσμεύτηκε πως θα αποδοθεί μέρος των εκ παραδρομής μη εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πόρων.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος