Σε στάση αναμονής για τη δόση του Μαΐου

«Έχει τυπικά εγκριθεί» λένε πηγές των Βρυξελλών
Δευτέρα, 07 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε στάση αναμονής για τη δόση του Μαΐου
Η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης, ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχει τυπικά εγκριθεί για εκταμίευση από την Αθήνα στις 10 Μαΐου, ωστόσο οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής για τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρουν πηγές της ΕΕ στην εφημερίδα Το Βήμα.
«Περιμένουμε ήρεμα να έχουμε συνομιλητές, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συνομιλητές» αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας. «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» τονίζουν.
Στο μεταξύ, πηγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι τα χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου αρκούν μέχρι τον Ιούνιο, αν όλα πάνε καλά.
Μέσα στον Μάιο πρέπει πάντως να αποπληρωθούν ομόλογα 4,45 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η δόση του Ιουνίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς το τελικό πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα εντός του Μαΐου.
Τυπικά, σύμφωνα με το μνημόνιο, η δόση του Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ή ένα σημαντικό τμήμα από αυτές.
Δεδομένων των παραπάνω πηγές του υπουργείου Οικονομικών είπαν τη Δευτέρα στο Reuters ότι εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας στα τέλη Ιουνίου.
«Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με την τρόικα για τις επόμενες δόσεις και δεν υπάρχει η προβλεπόμενη μηνιαία εισροή εσόδων τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα από τα τέλη Ιουνίου και μετά», είπε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Δυο ακόμα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η χώρα ίσως έχει προβλήματα ρευστότητας στα τέλη Ιουνίου.

Και Eurogroup στις 14 Μαΐου
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει ήδη επιστρέψει στο γραφείο του από τη Λάρισα όπου εξελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στόχος του είναι η προετοιμασία της συμμετοχής του στο Eurogroup της Δευτέρας 14 Μαΐου στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που δεν έχει σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις» δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Χάνσεν, προσθέτοντας ότι η πρόθεση της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα αντανακλά την εμπιστοσύνη ότι θα παραμείνει εντός ευρωζώνης.
Στις βασικές υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν στις 14 Μαΐου και δεν υπάχθηκαν στο PSΙ.
Newsroom ΔΟΛ
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος