Νομοθετική ρύθμιση-σωσίβιο για τους δήμους

Παρατείνεται η αποπληρωμή των χρεών τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών
Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νομοθετική ρύθμιση με εντολή του πρωθυπουργού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την παράταση αποπληρωμής των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών, κατά 8 με 10 χρόνια, όπως αποκάλυψε, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο υπουργός είπε, ότι τα χρέη των δήμων προς τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο της τρόικας θα καλύψει τα χρέη αυτά με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Και οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να αποφέρουν έμπρακτη ρευστότητα στους δήμους, που θα φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η προαναγγελία της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας έγινε από τον υπουργό στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Σοφίας Σακοράφα για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτεπιστασίας των δήμων, λόγω των σκληρών περικοπών.
Και οι δύο βουλευτές χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση για χιλιάδες γονείς και ανέργους που αναζητούν διέξοδο μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και προέβλεψαν ότι σύντομα αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά εκταμιεύθηκε το 50% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των σχολείων (από τα 80 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί ήδη 40 εκατομμύρια ευρώ) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ειδικά με τη μαθητιώσα νεολαία θα το πράξει.