Στα 25 «φιλέτα» εκμετάλλευσης και η νήσος Αυγό Κυθήρων

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τα 40 νησιά προς ενοικίαση
Πέμπτη, 13 Σεπτέμβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο σφυρί βγαίνει τελικά το νησί Αυγό (ή αλλιώς Χύτρα) στα Κύθηρα, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα νησιά και τις βραχονησίδες, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε η χώρα μας να παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 η 99 χρόνια) σε ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, που δημοσιεύουν ο «Ελεύθερος Τύπος» και το «Έθνος», το νησί Αυγό είναι έκτασης 40 στρεμμάτων, βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι, έχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.
Η είδηση είχε προκαλέσει κυριολεκτικά μούδιασμα στην τοπική κοινωνία, καθώς το συγκεκριμένο νησί τείνει να γίνει το εικονικό σύμβολο των Κυθήρων. Αποτελεί έναν από τους εντυπωσιακότερους προορισμούς της περιοχής, με θαλάσσιες σπηλιές που φιλοξενούν φώκιες, ενώ στα απόκρημνα βράχια του χτίζει τις φωλιές του ένα από τα σπανιότερα είδη προστατευόμενου γερακιού, ο μαυροπετρίτης.
Το νησί Αυγό είναι από τα πρώτα στη λίστα μεταξύ των 25 υποψηφίων προς άμεση εκμετάλλευση-αξιοποίηση και ένα εκ των 40 ακατοίκητων νησιών που έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα οποία η χώρα μας θα μπορούσε να μισθώσει.
Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, είχε δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 6/9 στο Bloomberg.
Σημειώνεται ότι από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή από μοναστήρια.
Όμως, την αντίθεσή της όσον αφορά στην κυριότητα του νησιού στο κράτος, είχε εκφράσει στην ίδια ανακοίνωσή της η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία. Το νησί δεν ανήκει στο κράτος όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, είχε επισημάνει, προσθέτοντας:
Σύμφωνα με το άρθρο 84, παρ. 1 του Ν. 1416/ 84, η «εγχώρια περιουσία των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα αποτελεί διακοινοτική (ήδη διαδημοκοινοτική, κατʼ άρθρ. 1 παρ. 5 του ν. 2539/97), περιουσία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κυθήρων και Αντικυθήρων. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει: Όλες τις εκτάσεις των νησιών, είτε είναι κοινόχρηστες δασικές ή χορτολιβαδικές, είτε αγροτικά ή αστικά ή άλλης κατηγορίας ακίνητα, που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, ή βάσει νόμιμων τίτλων κτήσης κυριότητας στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ή σε κατʼ ιδίαν κοινότητες. Επίσης, την κινητή και ακίνητη περιουσία των ιερών προσκυνημάτων της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Ιωάννου του “εν κρημνώ” και των ανηκόντων σʼ αυτά παρεκκλησίων. Και, τέλος, τις νησίδες που βρίσκονται γύρω από τα Κύθηρα».
Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία ολοκλήρωνε την ανακοίνωσή της με τη φράση: μπορεί ίσως τα άλλα 24 νησιά από τα 25 που αναφέρονται στο δημοσίευμα να περάσουν κάποτε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου «ώστε να προχωρά σε διαγωνισμούς για την παραχώρησή τους», επʼ ουδενί όμως δεν μπορεί και δεν πρόκειται το κράτος να καρπωθεί της περιουσία των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland