Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο

Πλήρης απελευθέρωση στα ταξί
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο

Παράβολο που θα φτάνει έως τις 40.000 ευρώ για την απόκτηση άδειας, που θα είναι δημόσια και αμεταβίβαστη, άνοιγμα της αγοράς ειδικής μίσθωσης με οχήματα έως 9 θέσεων και μοτοσικλέτες, αλλά και γενναία ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους υφιστάμενους κατόχους αδειών ταξί, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το οποίο παρουσιάστηκε από τον κ. Γιάννη Ραγκούση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι οδηγοί ταξί μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Αυτό αποφασίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την ομοσπονδία ιδιοκτητών ταξί, ενώ την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υποδομών κ. Γ. Ραγκούσης ανακοίνωνε ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Η απεργία των ιδιοκτητών θα ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης (05:00) μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Οι ιδιοκτήτες ταξί προειδοποιούν ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων θα δοθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δώρα» για τους σημερινούς κατόχους ταξί
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως σε συνεργασία με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης οι υπάρχοντες κάτοχοι αδειών ταξί και οι νυν οδηγοί θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ μέσα από πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά άδεια για αγορά νέου οχήματος και την αναβάθμιση του υπάρχοντος.

Μεταξύ άλλων, όσοι είναι ήδη κάτοχοι αδειών θα μπορούν να επιχορηγηθούν για εργασίες αναβάθμισης των οχημάτων τους (π.χ. αγορά GPS, αλλαγή κινητήρα κ.ά.) καθώς και για αγορά νέων οχημάτων. Ο περιορισμός που υπάρχει είναι ο εξοπλισμός που θα επιχορηγηθεί να είναι καινούργιος και το ποσό που θα χορηγηθεί έως 100.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση δεν μπορεί να δοθεί με αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν μπορεί να ισχύσει για ήδη αγορασμένα οχήματα.

Για όσους σήμερα κατέχουν μισή άδεια ταξί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προτείνει να αποκτούν τη μετατροπή της σε ολόκληρη άδεια χωρίς καμία δαπάνη από την πλευρά των ιδιοκτητών.
Επιπλέον, πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους ιδιοκτήτες ταξί που απέκτησαν άδειες τα τελευταία χρόνια, για τους οποίους θα θεσμοθετηθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Ποιοι θα περιληφθούν στην εν λόγω ρύθμιση θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, πάντως το υπουργείο προτείνει να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν την άδεια τα τελευταία 3 - 7 χρόνια. Από όλους τους εμπλεκομένους οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θεωρούταν οι πλέον άτυχοι γιατί δεν είχαν προλάβει να ξεχρεώσουν το υψηλό κόστος που κατέβαλαν για την απόκτηση της άδειας.

Ακριβό παράβολο για την άδεια
Την μεγαλύτερη έκπληξη του σχεδίου νόμου αποτελεί το υψηλό ποσό του παραβόλου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν άδεια ταξί, που θα κυμαίνεται από 15.000 έως 40.000 ευρώ.
Η αρχική πρόταση για καταβολή χαμηλού παραβόλου περίπου 3.000 ευρώ, από όποιον ενδιαφερόταν να αποκτήσει μία άδεια, ήταν ίσως η κυριότερη αιτία που οδήγησε το προηγούμενο διάστημα περίπου 10.000 πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για την αγορά άδειας ταξί στις περιφέρειες όλης της χώρας. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, η «άδεια παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) ταξί επανακτά τον δημόσιο χαρακτήρα της, παραχωρείται αποκλειστικά από το κράτος με παράβολο 15.000 - 40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5.000 έως 10.000 ευρώ για μοτοσικλέτες».
Βέβαια, το τελικό ύψος του παραβόλου θα προκύψει μετά τη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Για τις περιπτώσεις όπου μια εταιρία ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερες από μία άδειες τότε θα καταβάλλει επιπλέον ποσό για την απόκτησή τους. Ειδικότερα, η πρόταση που θέτει προς διαβούλευση το υπουργείο είναι για κάθε επόμενο ΕΔΧ αυτοκίνητο το παράβολο για την ΑΠΥ να ορίζεται στο 80% της αξίας του παραβόλου που θα οριστεί για την πρώτη άδεια και για κάθε επόμενη μοτοσικλέτα Δ.Χ. στο 20% του παραβόλου που θα αποφασιστεί για κάθε επιπλέον μοτοσικλέτα.
Για την ανανέωση της ΑΠΥ, που προτείνεται να γίνεται κάθε τριετία, το παράβολο ορίζεται σε διακόσια ευρώ (200) ανά αυτοκίνητο και σε είκοσι (20) ευρώ ανά μοτοσικλέτα.

Δημόσια η άδεια
Η κατοχή της άδειας παροχής υπηρεσιών θα παραμένει στο Δημόσιο, στο οποίο θα πρέπει οι κάτοχοί της να την επιστρέφουν όταν σταματούν τη δραστηριοποίησή τους στον κλάδο. με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο στοχεύει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη αγορά αδειών ώστε να προκύψει δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα.
9θέσια οχήματα
Ιδιαίτερη σημασία από την πλευρά του υπουργείου δίνεται στο άνοιγμα της αγοράς της ειδικής μίσθωσης (ΕΙΔ.ΜΙΣΘ.) με οχήματα έως 9 θέσεων με κράτηση μέσω τηλεφώνου ή Ιnternet χωρίς περιορισμό έδρας οχήματος. Τα συγκεκριμένα οχήματα, η κυκλοφορία των οποίων ήταν πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων, δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες, αλλά θα μπορούν να ορίζουν το κόμιστρο με ελεύθερη διαπραγμάτευση με τον πελάτη. Το υπουργείο εκτιμά, ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., και όχι μόνο, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην κατηγορία των ειδικής μίσθωσης οχημάτων προβλέπεται και η λειτουργία μοτοσικλετών δημόσιας χρήσης, που θα έχουν τη δυνατότητα ευέλικτης μετακίνησης ιδίως στα κέντρα των πόλεων.

Μείωση κομίστρου
Μειωμένες τιμές που θα τεθούν σε ισχύ με κοινή υπουργική απόφαση προτείνει το υπουργείο και για τα κόμιστρα. Με κριτήρια την οικονομική κρίση, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και τη μείωση του μεταφορικού έργου των ταξί τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται πτώση του κομίστρου των ταξί σε ποσοστό 10% - 20%.

Αντιρρυπαντικά οχήματα
Έμφαση δίνεται στο σχέδιο και στην ποιότητα των οχημάτων ταξί. Όπως προβλέπεται, τα νέα αυτοκίνητα ταξί και τα οχήματα ειδικής μίσθωσης θα είναι καινούργια, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (πιστοποίηση EURO 5 κατ’ ελάχιστο) και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τηλεόραση. Τα νέα ταξί θα φέρουν διακριτή φωτιζόμενη μεγαλύτερου (από τα υπάρχοντα) μεγέθους πινακίδα και λωρίδα διαφορετικού χρώματος προκειμένου να ξεχωρίζουν στον δρόμο.
Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς αλλά και τους κατά τον νόμο υπευθύνους της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ΕΔΧ , σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οφείλουν να πιστοποιούνται και με σεμινάρια κατάρτισης, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αγγλικά ξενοδοχειακού επιπέδου.
Δικαίωμα απόκτησης άδειας ταξί θα έχουν οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ανώνυμες εταιρίες. Παράλληλα, δικαίωμα πρόσβασης στις άδειες παρέχεται και σε εταιρίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύουν στη χώρα υποκατάστημα με αντικείμενο τη μεταφορά επιβατών με ΕΔΧ αυτοκίνητα ή /και μοτοσικλέτες Δ.Χ., οι οποίες πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη:
-Σύσταση επιτροπής υψηλού επιστημονικού κύρους με αντικείμενο την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου και της ροής απόδοσης των νέων αδειών, την επεξεργασία προτάσεων με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού για την αποφυγή καρτέλ με υποχρέωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
-Η δυνατότητα μετασκευής οχημάτων ειδικής μίσθωσης που θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και άτομα μειωμένης κινητικότητας.
- Ιδιαίτερες ρυθμίσεις στο μέλλον για γεωγραφικές περιοχές, όπου το Σύνταγμα προβλέπει ότι χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης από τον νομοθέτη.
-Ειδικός χώρος με links υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για όλες τις ιστοσελίδες όλων των εταιριών, καθώς και για την αποστολή καταγγελιών - παραπόνων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti