Εναλλακτική εισήγηση για το πάρκο Γουδέ από Κ. Φούρκα

Πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του δρόμου προς Μυστρά και Μαγούλα Ενστάσεις ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της δωρεάς Γουδέ...
Πέμπτη, 18 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εναλλακτική εισήγηση για το πάρκο Γουδέ από Κ. Φούρκα

Πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του δρόμου προς Μυστρά και Μαγούλα
Ενστάσεις ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της δωρεάς Γουδέ εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Φούρκας κατά την τοποθέτηση του στο ΔΣ Σπάρτης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/8.

Υποστηρίζοντας πως τα έργα που θα υλοποιηθούν πρέπει πρώτα και κύρια να βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, ο κ. Φούρκας σημείωσε πως η αξιοποίηση της δωρεάς Γουδέ πρέπει να είναι τέτοια που να βοηθά τουριστικά την Σπάρτη, αλλά και γενικότερα ολόκληρη τη Λακωνία, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές. Αυτό θα σήμαινε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτη Νέα Εποχή», δυνατότητα ανάπτυξης με επενδύσεις από ιδιώτες στο αντικείμενο του τουρισμού, με σκοπό την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών, αλλά και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας.

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο κ. Φούρκας επεσήμανε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για δημιουργία πάρκου-πνεύμονα πρασίνου δεν υπηρετεί τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και προσθέτει:
«Η πλειοψηφία του δήμου έχει την δική της πρόταση, δηλ. να δημιουργήσει ένα πάρκο-πνεύμονα πρασίνου και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πρόθεση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, οτιδήποτε γίνεται στον τόπο μας, θα πρέπει πρώτιστα να έχει μια αναπτυξιακή προοπτική δίδοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι που δεν δημιουργεί η πρόταση της πλειοψηφίας και κατά τη γνώμη μας χάνεται μια ευκαιρία».

Επιπλέον, ο κ. Φούρκας κατέθεσε την πρότασή του στο ΔΣ και αναφορικά και με την ανάπλαση της ΕΟ προς Μυστρά και Μαγούλα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, στην εισήγηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρει:
«Κύριοι,
Μετά την απόφαση της ΕΕ να μειώσει την εθνική συμμετοχή στο 5% για το ΕΣΠΑ, θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εντάξουμε έργα που θα βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την ύφεση, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει κατάλληλη προετοιμασία και ερωτώ, υπάρχει εκ μέρους του δήμου η κατάλληλη προετοιμασία; Δηλαδή με απλά λόγια, υπάρχουν μελέτες; φοβάμαι πως όχι.
Εμείς ως ΝΑ είχαμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και εκτός των άλλων μελετών σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυστρά κ. Αποστολάκο και τον τότε πρόεδρο του ΔΣ κ. Τσουρούνη, αποφασίσαμε να συντάξουμε μια μελέτη βελτίωσης και ανάδειξης του δρόμου προς Μυστρά και Μαγούλα με τον τίτλο «Κατασκευή πεζοδρόμησης- ποδηλατόδρομου και κλειστού οδοστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου σωλήνων και οχετών στις θέσεις από κόμβο επαρχιακής οδού Παρόρι-Μυστρά (Παλαιολόγιον) έως εκκλησία Αγίου Ιωάννη Μυστρά και ΕΟ από όρια Δήμου Σπαρτιατών (Πλάτανος) μέχρι πλατεία τοπικού διαμερίσματος Μαγούλας» με πεζογέφυρα στην γέφυρα της Μαγούλας.
Η μελέτη είναι έτοιμη, ωριμότατη, ανήκει στις αρμοδιότητες του δήμου ως παρέμβαση και επισκευή ΕΟ εντός ορίων των κοινοτικών διαμερισμάτων του δήμου, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του 2008.
Θα πρέπει η μελέτη να ζητηθεί από την περιφέρεια, γιατί εμπίπτει όπως προανέφερα στις αρμοδιότητες του δήμου.
Εδώ είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω ότι τα χρήματα της μελέτης, 65.000 ευρώ, είχε εξασφαλίσει από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Εφόσον χρειασθεί έχω στην διάθεσή σας ολόκληρη τη σχετική αλληλογραφία και μελέτη, μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης.
Θα πρέπει όμως πιστεύω όπως ανέφερα, ιεραρχικά να ζητηθεί από την περιφέρεια.
Μάλιστα στις 2/8/2009 με  αριθμό πρωτοκόλλου 235, είχαμε υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης και τεχνική περιγραφή του έργου, με  έγγραφό μας προς τον γ.γ περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στις 4/9/2009 με το υπ. αριθ. πρωτ. 328, έγγραφο του γ.γ Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο ζητούσε την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 026 Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 3.655.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει και ο τίτλος, από την μελέτη προβλέπεται από το Παλαιολόγιο μέχρι το Μυστρά, κλειστό αποστραγγιστικό δίκτυο, ανακατασκευή του δρόμου και δημιουργία στη μια πλευρά του δρόμου(Νότια),  ειδική κατασκευή για ποδηλατόδρομο και από την άλλη πλευρά (Βόρεια) πεζόδρομο και τοποθέτηση ανάλογου φωτισμού.
Οι κάτοικοι της Μαγούλας υποφέρουν κυριολεκτικά από τη διέλευση της ΕΟ Σπάρτης-Καλαμάτας, μέσα από το συνοικισμό. Ο δρόμος δε διαθέτει σε κανένα του σημείο πεζοδρόμιο και είναι εξαιρετικά στενός, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ατυχήματα και να κινδυνεύουν καθημερινά πολίτες και παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.
Γι’ αυτό ήδη έχει συνταχθεί μελέτη αναβάθμισης του υπάρχοντος δρόμου, η οποία περιλαμβάνει  την κατασκευή πεζοδρομίου και την τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού.
Επίσης, στην ίδια μελέτη συμπεριλαμβάνεται, από τα όρια του τέως Δήμου Σπαρτιατών μέχρι την πλατεία της Μαγούλας, εκτός από την ανακατασκευή του δρόμου και την δημιουργία πεζοδρομίων με κλειστό αρδευτικό  και αποστραγγιστικό δίκτυο.
Επίσης, έχουμε έτοιμη μελέτη για πεζογέφυρα, δίπλα από την γέφυρα της Μαγούλας, διότι λόγω του Σχολείου αλλά και του πλάτους της γέφυρας υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ατυχήματος.
Αυτές είναι μελέτες που με κατάλληλη διεκδίκηση μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, στο μέτρο αστικές αναπλάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia