Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών: Προσοχή στους υπογράφοντες τα τοπογραφικά σας

Για τον κίνδυνο ακύρωσης πράξεων που συνδέονται με τοπογραφικά διαγράμματα από μη εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες ενημερώνει τους πολίτες το ΔΣ του...
Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών: Προσοχή στους υπογράφοντες τα τοπογραφικά σας

Για τον κίνδυνο ακύρωσης πράξεων που συνδέονται με τοπογραφικά διαγράμματα από μη εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες ενημερώνει τους πολίτες το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Λακωνίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησε στις 2/8.

Αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασίες που ακολουθούν ακόμα και οι δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας δεκτά τα επίμαχα τοπογραφικά, οι μηχανικοί σημειώνουν ότι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και την κατάθεση ενημερωτικών εγγράφων, επιδεικνύεται υπέρμετρη ανοχή.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, το ΔΣ Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λακωνίας αναφέρει:
«Πολλές δημόσιες υπηρεσίες, σε διάφορες περιπτώσεις υποθέσεων που σχετίζονται με ζητήματα ιδιοκτησιών πολιτών, ζητούν μεταξύ άλλων τοπογραφικό διάγραμμα της ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα οι αιτήσεις για πράξη χαρακτηρισμού έκτασης από το Δασαρχείο ή οι διορθώσεις των γεωμετρικών στοιχείων των γεωτεμαχιών σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο. Επιπλέον, το τοπογραφικό διάγραμμα ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτικό στην περίπτωση μεταβίβασης λόγω πώλησης ακινήτων, είτε το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου ή οικισμού είτε βρίσκεται εκτός σχεδίου (σύμφωνα με το Ν.651/1977).
Παρά τις σχετικές έγγραφες ενημερώσεις του Συλλόγου προς τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες και το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Ναυπλίου, παρατηρείται ανοχή των παραπάνω σχετικά με τη σύνταξη και υπογραφή τοπογραφικών διαγραμμάτων από άτομα τα οποία δεν έχουν το σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα νομιμότητας και ενδεχομένως ακύρωσης των σχετικών πράξεων. Ως εκ τούτου οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι:

Πλήρη δικαιώματα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι αγρονόμοι και τοπογράφοι μηχανικοί (μέλη ΤΕΕ), καθώς και οι πολιτικοί μηχανικοί (μέλη ΤΕΕ), σύμφωνα με το Ν. 4663/1930.
 Περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν:
1. Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί (μέλη ΤΕΕ) για σύνταξη απλών τοπογραφικών διαγραμμάτων, όπου η καταμέτρηση του οικοπέδου ή αγροτεμαχίου είναι εφικτή με τη χρήση συνήθους μετροταινίας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση με αριθμό 1/12-01-1979 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,
2. Πολιτικοί υπομηχανικοί, υπό τους περιορισμούς που ορίζει το ΒΔ 769/1972 (στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι απόφοιτοι του Μικρού Πολυτεχνείου) και, τέλος,
3. Πτυχιούχοι Τοπογραφίας των ΤΕΙ, σύμφωνα με το ΒΔ769/1972 και τις σχετικές διατάξεις περί ισοτιμίας πτυχίων ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ κλπ.

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής, καθώς επίσης οι δασολόγοι, γεωπόνοι και γενικά άλλες ειδικότητες πλην αυτών που περιγράφονται παραπάνω, δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων εν γένει, εξαρτημένων από το Κρατικό Σύστημα Αναφοράς ή μη.
Σχετικά με το θέμα αυτό έχει εκδοθεί έγγραφο του ΥΠΕΚΑ με αριθ. πρωτ. ΔΤΕ/β/34285/735/24-9-2010».

Σχετικά με τα ανωτέρω και σε επικοινωνία του «ΛΤ»  με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βαρβάρα Χρόνη, η τελευταία δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί, ότι το τοπογραφικό διάγραμμα είναι το πρώτο βήμα για να γίνει ένα σωστό συμβόλαιο, μια σωστή πράξη που έχει πολλές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν. Τυχόν λάθη στις πράξεις αυτές, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να χαρακτηριστούν άκυρες, ενδεχομένως να οδηγήσουν τους ιδιοκτήτες σε διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή στη σύνταξη νέου τοπογραφικού, με την επιβάρυνση επιπλέον κόστους».
Σε ερώτηση μας δε, για την πορεία του κλάδου, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομική κρίσης, η κ. Χρόνη δήλωσε:
«Είναι σαφές πως ο κλάδος μας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η πτώση της δουλειάς υπολογίζεται περίπου στο 50%, με το μεγαλύτερο μέρος της να περιορίζεται πια μόνο στην υποχρεωτική έκδοση αδειών και σε νομιμοποιήσεις σε μικρές προσθήκες. Η γενικότερη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το “κλείσιμο της κάνουλας” των τραπεζών, αλλά και το “πάγωμα” των προγραμμάτων επαγγελματικών εγκαταστάσεων μικρού προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα το ΟΠΑΧ και το Leader, έχουν φέρει σε αδιέξοδο όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά και όλα τα επαγγέλματα που έχουν άμεση συνάφεια με την οικοδομική δραστηριότητα».
Όσον αφορά στην κατάργηση των θεσμοθετημένων ελάχιστων αμοιβών για τους μηχανικούς, η πρόεδρος του συλλόγου δήλωσε, πως δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση και πως βρίσκονται εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia