«Όχι» στα αιολικά πάρκα στη Μάνη: Ενάντια στο εγχείρημα το ΤΕΕ Πελοποννήσου

Κατηγορηματικά αντίθετη με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την περιοχή της Μάνης εμφανίζεται η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Πελ/σου....
Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όχι» στα αιολικά πάρκα στη Μάνη: Ενάντια στο εγχείρημα το ΤΕΕ Πελοποννήσου

Κατηγορηματικά αντίθετη με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την περιοχή της Μάνης εμφανίζεται η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Πελ/σου.
Με αφορμή και την επικείμενη συζήτηση στο ΠΣ Πελοποννήσου, σχετικά με τη γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την προσπάθεια για πιθανή εγκατάσταση αιολικών πάρκων-ανεμογεννητριών στην περιοχή της Μάνης, η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, στην 8η συνεδρίαση της στις 27 Ιουλίου, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα, απαριθμώντας τους λόγους την ένστασή τους.
Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα γίνεται λόγος για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής από την επιχειρούμενη δημιουργία αιολικών πάρκων, αφού η Μάνη έχει υπαχθεί στο δίκτυο NATURA, όπως επίσης και από τα δικά της ιδιότυπα γεωμορφολογικά και ιστορικά δεδομένα, που όπως σημειώνουν, δικαίως την έχουν καταστήσει ανοιχτό μουσείο και χώρο μοναδικού φυσικού κάλους.
Προβάλλουν δε, το επιχείρημα, ότι «μία τέτοια περιοχή με το δικό της ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα που δένει με το βραχώδες μοναδικό τοπίο αλλά και τις επιδράσεις του ήπιου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος δεν μπορεί παρά να έχει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο ανάπτυξης, που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με το “δάσος” των υπερκείμενων ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή αλλά και των συνοδών έργων των οδών πρόσβασης, που θα αλλοιώσουν το ανάγλυφο και θα αλλάξουν την αρχιτεκτονική δομή και την αισθητική ολόκληρου του χώρου».
Μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελ/σου καλεί την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η τοπική οικονομία του ξεχασμένου, όπως αναφέρουν, αυτού άκρου της ελληνικής γης, «απέναντι στις ποικιλώνυμες εγκληματικές παρεμβάσεις αλλοίωσης των μορφολογικών χαρακτηριστικών, που δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αλλά αντίθετα δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο τοπίο και στη γενικότερη φυσιογνωμία ολόκληρης της Μάνης», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Ξεκαθαρίζουν τέλος, πως σε σχέση με τις ΑΠΕ, ο χώρος εγκατάστασης πρέπει να προσδιορίζεται μέσα από χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά και μόνο με τεχνοοικονομικά κριτήρια, είτε πρόκειται για αιολικό πάρκο είτε πρόκειται για πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia