Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση

Συλλήψεις και κατασχέσεις σε καταυλισμούς Ρομά
Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση

Το κατώφλι του Εισαγγελέα θα περάσουν έξι άτομα, μετά τη  χθεσινή σύλληψη τους για αξιόποινες πράξεις.
Ειδικότερα, οι άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αποτροπής και καταστολής της εγκληματικότητας στο νομό, συνέλαβαν σε καταυλισμό δύο ημεδαπούς ΡΟΜΑ, ηλικίας 25 και 20 ετών αντίστοιχα, για σωματικές βλάβες και απειλή σε βάρος 66χρονου στις 2/8.

Παράλληλα, κατά την επιχείρηση σε άλλο καταυλισμό, συνελήφθησαν ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ ηλικίας 19 ετών για παράβαση του νόμου περί όπλων, ένας 25χρονος ημεδαπός ίδιας καταγωγής για καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας 45 και 25 ετών, για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδο ημεδαπού.

Επίσης, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία στους εν λόγω καταυλισμούς, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς και έξι κυνηγετικά όπλα των οποίον η νομιμότητα ερευνάται.

Οι έξι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα οκτώ ημεδαπών, οι οποίοι αναζητούνται.
Το θέμα των ΡΟΜΑ έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια την λακωνική κοινωνία, καθώς πλήθος καταγγελιών κάνουν λόγο για παραβατική συμπεριφορά και μικροκλοπές που σημειώνονται ιδιαίτερα στις περιοχές των Αμυκλών, της Τραπεζοντής και του Ξηροκαμπίου, ενώ έντονες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας και από το Δήμο Ευρώτα.
Μάλιστα, το θέμα έφτασε και στη Βουλή με επερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη και με αφορμή το έγγραφο διαμαρτυρίας κατοίκων των Αμυκλών, που σημείωναν την αύξηση της παραβατικότητας στη περιοχή τους, εξαιτίας της παρουσίας ΡΟΜΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Τοπικό Συμβούλιο των Αμυκλών ανέφερε:
«Ως τοπικό συμβούλιο Αμυκλών του Δήμου Σπάρτης έχουμε παρατηρήσει και καθημερινά μας καταγγέλλουν οι κάτοικοι διάφορα περιστατικά όπως έλλειψη κανόνων υγιεινής, έλλειψη αποχέτευσης, ακαθαρσίες περιβαλλόντων χώρων και γειτονικών ιδιοκτησιών.

Στους καταυλισμούς, που διατηρούν εντός των Αμυκλών -οι οποίοι φθάνουν τους έξι περίπου- οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες, καθότι δεν τηρείται κανένας κανόνας. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, αλλά ούτε και αποχετευτικό δίκτυο, ενώ λιμνάζουν νερά παντού.
Σε κάθε καταυλισμό αλλά και σε όμορα οικόπεδά μας έχουν εναποθέσει τεράστιο όγκο παλιοσίδερων και σκουπιδιών με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα και τη δημιουργία μολυσματικών εστιών.

Επιπλέον, προβλήματα δημιουργούν οι Ρομά με τις συνεχείς κλοπές από τους αύλειους χώρους και τις διαρρήξεις σπιτιών, με την επικίνδυνη οδήγηση οχημάτων από ανήλικους αλλά και ενήλικους, που έχουν ως συνέπεια το φόβο κυκλοφορίας πεζών και ιδιαίτερα παιδιών, με την παράνομη ηλεκτροδότηση από το δίκτυο της ΔΕΗ με καλώδια, που περνούν υπέργεια από δρόμους και αγρούς.  

Σε κάθε καταυλισμό η μουσική είναι ισχυρής έντασης και σε ώρες κοινής ησυχίας.
Ακόμα, παρατηρείται παράνομη υδροδότηση από το υδρευτικό σύστημα του χωριού, καθώς και απειλές και εκφοβισμοί κατοίκων».
Προς απάντηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά, παρέθεσε τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ ενέμεινε στην αρχή της νομιμότητας, ως μέσο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης, αλλά και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Παρά τις εξαγγελίες και τις μεγαλοστομίες το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ταλανίζονται από καθημερινά φαινόμενα μικροκλοπών, που όπως όλα δείχνουν, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ηρεμία.

Οι αναγκαίες επεμβάσεις της αστυνομίας, όσο επιτυχημένες και αν κρίνονται δεν αποτελούν την οριστική λύση του προβλήματος, που διαιωνίζεται δεκαετίες τώρα. Πρακτικές αφομοίωσης, εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή του νομού είναι ίσως τα στοιχεία εκείνα που στο μέλλον αποδώσουν καρπούς. Αναγκαία προϋπόθεση, η πολιτική βούληση που μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται ισχυρή να θέσει τέλος στο πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia