Σε ιδιόκτητο χώρο οι δεματοποιητές αντί 150.000 ευρώ;

Παλινωδίες λίγο πριν τα πρόστιμα στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων
Πέμπτη, 28 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε ιδιόκτητο χώρο οι δεματοποιητές αντί 150.000 ευρώ;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που εξακολουθεί να λειτουργεί και στον καιρό του «Καλλικράτη» με τη σύνθεση του « Καποδίστρια», δηλαδή με είκοσι δύο μέλη (είκοσι δήμαρχοι και δύο κοινοτάρχες), σε πρόσφατη συνεδρίασή του στην οποία μετά βίας συγκέντρωσε οριακή απαρτία (;), περιελάμβανε μεταξύ των πέντε συνολικά θεμάτων, ως τα πλέον ενδιαφέροντα, δύο θέματα που αναφέρονταν το μεν πρώτο στην παραλαβή του έργου «δεματοποιητής Μολάων», το δε έτερο στην «ενοικίαση ιδιωτικού χώρου για την εγκατάσταση δεματοποιητών».

Κατά τη συζήτηση για τον «ορισμό εκπροσώπου του Συνδέσμου για τη διοικητική παραλαβή για χρήση του έργου “Εγκατάσταση μονάδας δεματοποίησης αστικών συμμείκτων απορριμμάτων (Α.Σ.Α.) στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας” Ενότητας Μολάων - Χειλόρεμα Μολάων», ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Σταύρος Αργειτάκος, ενημέρωσε καταρχήν το Σώμα ότι ο καθ’ ύλη αρμόδιος δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Μονεμβάσιας κ. Τριχείλης στα όρια του οποίου έχει εγκατασταθεί ο δεματοποιητής, δήλωσε τηλεφωνικά ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα και δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου. Ο κ. πρόεδρος εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση αυτή και δήλωσε στο Σώμα ότι, αφού δεν ενδιαφέρει τον αρμόδιο δήμο η λειτουργία του δεματοποιητή στους Μολάους, αποσύρει το σχετικό θέμα από τη ημερήσια διάταξη, για συζήτηση και λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση του Συνδέσμου.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, δηλαδή τη «μίσθωση χώρων/χώρου για την τοποθέτηση και λειτουργία δεματοποιητών και σχετική αναμόρφωση προϋπολογισμού», ο κ. Αργειτάκος ενημέρωσε τα παρόντα μέλη του ΔΣ ότι υπάρχει προσφορά ιδιώτη (κ. Κουτσουμπός) για ένα χώρο στην περιοχή «Ξηροκάμπια» Σκάλας, τον οποίο προτίθεται να ενοικιάσει στο Σύνδεσμο για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο δεμοτοποιητών, αυτών δηλαδή της πρώτης γεωγραφικής ενότητας νομού Λακωνίας (Σπάρτης) και του άλλου της δεύτερης γεωγραφικής ενότητας (Γυθείου) αντί ετήσιου ενοικίου εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.00,00 ευρώ). Όπως υποστήριξε ο κ. Αργειτάκος, για το χώρο αυτό υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Σκάλας του Δήμου Ευρώτα αποδοχής της προσφοράς για εγκατάσταση εκεί των δύο δεματοποιητών και αποθήκευση των δεμάτων με τα σκουπίδια.

Τριγμούς, ωστόσο, στο Σώμα προκάλεσαν οι σθεναρές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα κ. Φ. Πήλιουρας, ο οποίος αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα και συνεπώς καμία απόφαση του Συνδέσμου δεν μπορεί να έχει ισχύ. Συμπληρωματικά δε, έκρινε ανίσχυρη την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Σκάλας, και επέκρινε το γεγονός ότι αποσιωπάται η ύπαρξη συνολικά τεσσάρων ανάλογων αποφάσεων ισαρίθμων Τοπικών Συμβουλίων (Στεφανιάς, Απιδιάς, Νιάτων και Σκάλας) που αποδέχονται την εγκατάσταση των δεματοποιητών στα όρια τους. Μάλιστα, επεσήμανε πως, αν αληθεύει ότι σε κάποια από αυτές τις περιοχές ο χώρος που υποδεικνύεται ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, όπως λέγεται, ο Σύνδεσμος θα απαλλαγεί από την προτεινόμενη από τον πρόεδρο κ. Αργειτάκο μίσθωση ιδιωτικού χώρου και την καταβολή υπέρογκου ενοικίου σε ιδιώτη.

Ο κ. Πήλιουρας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την απουσία από τη συνεδρίαση του Συνδέσμου του κύρια και άμεσα ενδιαφερόμενου δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη, με την οποία αποδυναμώνεται η λήψη απόφασης από το Σώμα ελλείψει διευκρινίσεων και επίλυσης αποριών.

Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Πήλιουρας καταψήφισε το θέμα, δηλώνοντας ότι λόγοι τάξης, ευπρέπειας και δεοντολογίας, κυρίως από σεβασμό προς τους δημότες των άλλων τριών τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ευρώτα που έχουν δεχθεί την εγκατάσταση των δεματοποιητών στα όρια τους, παρά το ότι δηλώνει υπέρμαχος της λειτουργίας δεματοποιητών. Ενισχύοντας την τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι αντίθετο με τις αρχές που πρεσβεύω, ότι δηλαδή όλες οι δραστηριότητες στο δήμο πηγάζουν, εκπορεύονται και εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Για το ίδιο θέμα από τους υπόλοιπους παριστάμενους δημάρχους τονίστηκε η ανάγκη άμεσης εγκατάστασης των δεματοποιητών γιατί το θέμα της περισυλλογής των απορριμμάτων έχει αρχίσει να γίνεται οξύ και επικίνδυνο για όλη τη Λακωνία, με αναμενόμενο τον κίνδυνο της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους (δήμαρχος Οιτύλου).

Στη διαπίστωση ότι η περιοχή «Ξηροκάμπια» ανήκει στα όρια της γεωγραφικής ενότητας της τοπικής κοινότητας Στεφανιάς και κακώς έγινε δεκτή η απόφαση της κοινότητας Σκάλας, προέβη και ο δήμαρχος Γυθείου, ενώ αναπάντητα παρέμειναν και πολλά ουσιώδη ερωτήματα που τέθηκαν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αργειτάκος έδειξε αδυναμία να διευκρινίσει έστω και στοιχειωδώς, αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή, ή αν έχει γίνει τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ούτε αν υπάρχει δρόμος ομαλής βατότητας για τον προτεινόμενο χώρο, ούτε αν είναι προσιτή η ηλεκτροδότηση της εκεί περιοχής κ.ά.

Προ του φόβου να μη ληφθεί απόφαση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σταύρος Αργειτάκος αναδιπλώθηκε και απέσυρε το θέμα από την ημερήσια διάταξη, προκειμένου να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας.

Μετά από αυτή την αδόκητη εξέλιξη, νέα εύλογα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις ενέργειες, τα κίνητρα και τις επιλογές του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι του Συνδέσμου καλούνται να εξηγήσουν άμεσα και επιτέλους με σαφήνεια:
- Τί και ποιους εξυπηρετεί η αναζήτηση νέων χώρων για την εγκατάσταση δεματοποιητών και μάλιστα ιδιωτικών, έναντι υψηλού ενοικίου;
- Γιατί δεν χρησιμοποιείται ένα τμήμα από το ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Ασήμι, χώρος που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και για τον οποίο ο πρόεδρος του Συνδέσμου εκόπτετο ότι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Όλοι θυμούνται από τα πρωτοσέλιδα του ΛΤ αλλά και από την εκπομπή που αφιέρωσε στη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού μας ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, πόσα λεφτά δαπανήθηκαν - περί τις 700.000 ευρώ- μόνο για τη μελέτη αυτή.

Είναι πλέον γνωστό, ότι από τον προσεχή Οκτώβριο οι δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2011, τα οποία θα παρακρατούνται στην πηγή οίκοθεν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ)!

Πώς θα δικαιολογηθούν τότε οι δήμαρχοι, όταν από τη σημαντική αυτή μείωση των δημοτικών εσόδων  θα απειλείται ακόμη και η μισθοδοσία του προσωπικού τους; Μήπως οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν «το μάρμαρο», ως αποτέλεσμα της χελωνοδρομούσας δραστηριότητας και των προσωπικών παιχνιδιών των εμπλεκομένων με τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Όλοι οι Λάκωνες ζητούν και αναμένουν μια υπεύθυνη και ορθή ενημέρωση, ώστε να πάψουν οι ανεύθυνες, βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις αλλά και οι φήμες που τις συνοδεύουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia