Σε εφαρμογή το «εργόσημο»

Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που εργάζεται με κατ’ οίκον απασχόληση...
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε εφαρμογή το «εργόσημο»

Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που εργάζεται με κατ’ οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.
Πρόκειται για το «εργόσημο» που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται, να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και, στη συνέχεια, να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.
Η παραλαβή του «εργόσημου» θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους.
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, το μέτρο του εργοσήμου είναι για όλους, μετανάστες και μη. Εκτιμάται όμως ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνο όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα. Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους.
«Καταλήξαμε σε αυτή τη μορφή ασφάλισης που διευκολύνει και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους είτε όσους εργάζονται κατ’ οίκον είτε στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπου παρατηρείται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θυμίζοντας ότι το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου. Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti