Βολές Παρέμβασης Πολιτών στη δημοτική αρχή Σπάρτης

«Ελλιπής η ενημέρωση από την πλευρά του δήμου» Για εκκρεμότητες στην ενημέρωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε θέματα που...
Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βολές Παρέμβασης Πολιτών στη δημοτική αρχή Σπάρτης

«Ελλιπής η ενημέρωση από την πλευρά του δήμου»
Για εκκρεμότητες στην ενημέρωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε θέματα που κατά καιρούς έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις αρχές του 2011, κάνει λόγο με επιστολή της προς τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης.
Απαριθμώντας τα αναπάντητα, σύμφωνα με την ίδια, κατατεθέντα ζητήματα, η Παρέμβαση Πολιτών ισχυρίζεται, ότι μια τέτοια αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτουν οι πολίτες, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπουν οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Αν και πιστεύουμε ότι ο δήμος και οι πολίτες μπορούν και πρέπει να συνεννοούνται, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν χωρίς να επικαλούνται, ένθεν κι ένθεν, νόμους, κανόνες και διατάξεις, είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να σας υπενθυμίσουμε, ότι υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα όσον αφορά την ενημέρωσή μας για μια σειρά θεμάτων που σας έχουμε θέσει αρμοδίως από τις αρχές του 2011 έως και σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Παρέμβαση.

Αναφερόμενη στα θέματα που έως τώρα έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως, όπως η ίδια υποστηρίζει, να έχει λάβει απαντήσεις, η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης επισημαίνει τα παρακάτω:
«Α. Αμειβόμενα στελέχη δήμου
Με την από 12/1/2011 ανοιχτή επιστολή μας, σας θέσαμε το ζήτημα του περιορισμού και της μη πρόσληψης αμειβόμενων στελεχών στο Δήμο Σπάρτης.
Σήμερα, 5 μήνες μετά, δε έχουμε ακόμα καμιά απάντησή σας.

Β. Αποξήρανση και υλοτόμηση δέντρων αστικού άλσους
Με αλλεπάλληλες επιστολές μας (12/1/2011, 24/1/2011, 29/3/2011 και 3/4/2011 με αριθμ.Πρωτ. 9313) σας θέσαμε το ερώτημα της αιτίας αποξήρανσης 6 δένδρων του παρόχθιου άλσους της Μαγουλίτσας, καθώς και της ταυτότητας εκείνων που τα υλοτόμησαν κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς του 2011.
Σήμερα, 5 μήνες μετά, δεν έχουμε ακόμα καμία απάντησή σας.

Γ. Κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβούλιου-ώρα του πολίτη
Με την από 25-1-2011 επιστολή μας προτείναμε να καθιερωθεί «η ώρα του πολίτη», μέσω του  κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου με συγκεκριμένο σχέδιο άρθρου, προκειμένου να κατοχυρωθεί και θεσμικά το κεκτημένο δικαίωμα των πολιτών για ενεργό κι ουσιαστική συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν.
Σήμερα, 3 μήνες μετά, δεν έχουμε ακόμα καμία απάντησή σας.

Δ. “Ξενία”, “Ρόδον”, ιστοσελίδα δήμου, προστατευόμενες φυσικές περιοχές
Με την από 16/3/2011 επιστολή μας σας θέσαμε τα εξής ζητήματα.
1.Αξιοποίηση του “Ξενία”.
2. Υλοποίηση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (2009) για το θερινό σινεμά Ρόδον.
3.Υλοποίηση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (10-5-2010) για την ανακήρυξη του Ευρώτα, της Κελεφήνας, της Μαγουλίτσας και του Καταγιάννη σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές.
Σήμερα, 3 μήνες μετά, δεν έχουμε ακόμα καμία απάντησή σας.

Ε. Οικονομικά στοιχεία
Με επιστολή μας στις 18/3/2011 που έφερε 25 υπογραφές πολιτών και πρωτοκολλήθηκε στο δήμο με αρ. πρωτ. 7982, θέσαμε τα εξής θέματα για να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο:
1.Οικονομικός απολογισμός από την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.
2 Οικονομική κατάσταση συγχωνευθέντων νομικών προσώπων του νέου δήμου Σπάρτης.
Μετά από δυόμισι μήνες τα θέματα δεν έχουν έρθει ακόμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΤ. Κοινοποίηση προσκλήσεων ΔΣ προς την Παρέμβαση Πολιτών
  Με την από 3/4/2011 επιστολή μας που έλαβε αριθμό δημοτικού πρωτοκόλλου 9313, ζητήσαμε να κοινοποιούνται προς την Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, όπως γίνεται και προς άλλους συλλογικούς φορείς,  οι προσκλήσεις με τα θέματα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, για να μπορούμε να συμμετέχουμε.
Σήμερα, 2 μήνες μετά, δεν έχουμε ακόμα καμία απάντησή σας ούτε, φυσικά, μας κοινοποιούνται οι προσκλήσεις.

Ζ. Τρόπος λήψης αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου
Με την υπ ‘αριθμ. 6476 8/3/2011 επιστολή μας την οποία υπέγραφαν 51 δημότες, προτείναμε να συζητηθούν ως θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1.Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το δρόμο Σελλασίας-Κλαδά και
2.Συγκρότηση αναπτυξιακής πρότασης του δήμου.
Τα θέματα αυτά εισήχθησαν προς συζήτηση στις 16/3/2011 και μας κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις 91 και 92 από το υπ’αριθμ.12 πρακτικό.

Η διαχείριση του όλου ζητήματος όμως, μας δημιούργησε εύλογες απορίες οι οποίες χρήζουν απαντήσεων εκ μέρους σας:
1.Γιατί δεν ειδοποιήθηκε η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης να παραστεί στη συνεδρίαση, όπου θα συζητούνταν θέματα που είχε θέσει η ίδια;
2.Γιατί από την πρόσκληση που περιείχε τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης είχε αποσιωπηθεί το όνομα της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης, με πρόταση της οποίας εισήγοντο τα 2 θέματα;
3.Γιατί, ενώ πάγια πρακτική του ΔΣ είναι να συζητούνται πρώτα τα θέματα που εισάγουν με αιτήσεις τους οι πολίτες, τα θέματα της Παρέμβασης τοποθετήθηκαν στην 7η και 8η θέση και συζητήθηκαν τις μεσονύκτιες ώρες;
4.Γιατί στις αποφάσεις που μας κοινοποιήθηκαν δεν αναφέρεται αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των προτάσεών μας ήταν ομόφωνο ή κατά πλειοψηφία, καθώς και τα ονόματα των συμβούλων που ψήφισαν υπέρ ή κατά;
5. Πώς έγινε “διαλογική συζήτηση” των θεμάτων μας αλλά, παρά ταύτα, μέσα στο πρακτικό αναφέρεται ότι μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος είπε κάτι για το δεύτερο, μόνο θέμα;

Επειδή όλα τα θέματα ΗΔ του δημοτικού συμβουλίου είναι ισότιμα και πρέπει να συζητούνται με τις ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί νόμοι, περιμένουμε τις απαντήσεις σας στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

κ. Δήμαρχε
Μια τέτοια αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτουν οι πολίτες, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπουν οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:
1.Ο νόμος 3463/2006 στο άρθρο 215/παρ.2, αναφέρει: “Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν ατομικά ή συλλογικά στο Δήμο …αναφορές και ερωτήσεις για την ενημέρωσή τους επί αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια δυνατότητα έχουν και ενώσεις προσώπων κάθε μορφής για ζητήματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος. Το αρμόδιο όργανο οφείλει να απαντά στις ανωτέρω αναφορές και ερωτήσεις, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών”.
2.Στον ίδιο νόμο και στο ίδιο άρθρο, στην παρ.3 αναφέρεται : “Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου…Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον 25 άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται”.
3.Ο νόμος 3852/2010 /άρθρο 61 /παρ.β΄, προβλέπει: “Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη της οικ. επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει :…Να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέροντος”.
4. Ο Ν.3463/2006/άρθρο96/παρ. 4, προβλέπει ρητά: “Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων”. Στην ερμηνεία του σχετικού άρθρου ο συγγραφέας του βιβλίου “Νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας”(2006) Μάρκος Καραναστάσης, αναφέρει: “Η φανερή ψηφοφορία στα δημοτικά συμβούλια αποτελεί τον κανόνα. Οι φανερές ψηφοφορίες γίνονται με ονομαστική κλήση κάθε συμβούλου, ο οποίος δηλώνει είτε  “δια ζώσης” είτε με ανάταση του χεριού ότι ψηφίζει υπέρ ή κατά της πρότασης”.
Ομοίως, ο ίδιος νόμος στο άρθρο 97 επιτάσσει: “Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τηρούνται πρακτικά …Η μη τήρηση πρακτικών …συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον πρόεδρο και το γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου”. Ο ανωτέρω συγγραφέας του αναφερομένου βιβλίου ερμηνεύοντας το σχετικό άρθρο αναφέρει: “Με τη λέξη “πρακτικά” που ορίζει ο νόμος, νοείται η λεπτομερής έκθεση όλων εκείνων που συζητούνται και αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια κάθε συνεδριάσεως”.
5.Το “Σύνταγμα της Ελλάδας” στο άρθρο 10 αναφέρει: “Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο”.

Κύριε δήμαρχε,
Σας καλούμε να δώσετε ένα τέλος στις εκκρεμότητες των σοβαρών  θεμάτων που σας αναφέραμε παραπάνω, δίνοντας απαντήσεις σε καθένα απ’ αυτά,  προβαίνοντας συγχρόνως και στις απαραίτητες ενέργειες θεσμικά. Πέρα από την αναγκαιότητα να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που νομίμως έχουν θέσει οι πολίτες,  πρέπει να πείσουμε γενικώς, ότι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία και υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ως πολίτες δε θα παραιτηθούμε ποτά από τη διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia