Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης: Με λουκέτο κινδυνεύει το θερινό σινεμά «Ρόδον»

Κάλεσμα στο Δήμο Σπάρτης να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί το θερινό σινεμά «Ρόδον», ως στοιχείο της πολιτιστικής...
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης: Με λουκέτο κινδυνεύει το θερινό σινεμά «Ρόδον»

Κάλεσμα στο Δήμο Σπάρτης να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί το θερινό σινεμά «Ρόδον», ως στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, υπογεγραμμένη από 477 λάκωνες πολίτες.
Το θέμα της λειτουργίας του τελευταίου θερινού σινεμά στη Λακωνία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς, όπως ενημερώνει η Παρέμβαση Πολιτών, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου το διεκδικεί, με δικαστική απόφαση, για ανοικοδόμηση, εκτός αν αγοραστεί από το δήμο, εξέλιξη την οποία συζητά θετικά ο δικαιούχος.
Παράλληλα, αναφερόμενη στο ιστορικό της λειτουργίας του «Ρόδον» καθώς και στις δυσκολίες του σημερινού ιδιοκτήτη να το κρατήσει ανοιχτό, η Παρέμβαση Πολιτών επισημαίνει την ανάγκη να αγοραστεί από το δήμο και να αποδοθεί «ως πολιτιστική προίκα διαρκείας στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η Παρέμβαση Πολιτών αναφέρει:
«Η σχέση του λαού μας με την πολιτιστική του παράδοση είναι από τα πλέον επίκαιρα θέματα του καιρού μας.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα θερινά σινεμά έχουν τη δική τους αξία και σημειολογία. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η εισβολή ξένων πολιτιστικών προτύπων οδήγησε τα θερινά σινεμά στην εξόντωση.   
Ελάχιστα απ’ αυτά λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, χάρη στο μεράκι κάποιων “αμετανόητων” ρομαντικών και χάρη στην ευαισθησία κάποιων δημοτικών αρχών που έκριναν (καλώς), ότι η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στον  άνθρωπο και στο μέλλον.
Στη Σπάρτη, τα θερινά σινεμά Ρεξ, Φλοράλ και Ρόδον υπήρξαν σημαντικό πολιτιστικό τοπικό κεφάλαιο δίνοντας προσιτή ψυχαγωγία στη λαϊκή οικογένεια, που πάσχιζε να ορθοποδήσει και να βρει ελπίδα μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.
Σήμερα, μόνο το «Ρόδον» έχει απομείνει να αντιστέκεται στην ισοπέδωση των νέων καιρών.
 Άνοιξε στα 1964. Γνώρισε στιγμές δόξας έως τα 1973. Παραδόθηκε στην ερήμωση και τη λησμονιά,  ώσπου το 2002, μετά από 29 ολόκληρα χρόνια απουσίας, τα φώτα του «Ρόδον» άναψαν και πάλι, τα γιασεμιά του ξανάνθισαν και η οθόνη του ζωντάνεψε.
Πίσω απ’ αυτήν την χαροποιό ανάσταση βρισκόταν ο εκλεκτός συμπολίτης μας, ρέκτης και παλιός κινηματογραφιστής Κώστας Ρουμελιώτης, ο οποίος με προσωπικές θυσίες και μέσα από φοβερές δυσκολίες κατόρθωσε να κρατήσει το «Ρόδον» ανοιχτό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο κι απ’ αυτό της πρώτης περιόδου λειτουργίας του. Με ποιοτικές, επιλεγμένες ταινίες έδωσε την ευκαιρία στους μεγάλους να ξαναθυμηθούν παλιές, όμορφες εποχές και στους νέους και τα παιδιά να ανακαλύψουν ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας, που τόσο το είχαν ανάγκη στους καιρούς της πολιτιστικής ξηρασίας που ζούμε.
Σήμερα το θέμα του «Ρόδον», του τελευταίου θερινού σινεμά της Σπάρτης και της Λακωνίας, ενός από τα ελάχιστα λειτουργούντα παραδοσιακά θερινά σινεμά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο:
Ή θα αποδοθεί η χρήση του οικοπέδου στον ιδιοκτήτη του για ανοικοδόμηση (υπάρχει δικαστική διεκδίκηση) ή θα αγοραστεί από το δήμο Σπάρτης και θα αποδοθεί ως πολιτιστική προίκα διαρκείας στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές, αφού ο ιδιοκτήτης συζητά θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Καλούμε το Δήμο Σπάρτης να μην ολιγωρήσει. Το παράδειγμα της ομολογημένης ευθύνης για την απώλεια του σινεμά «Άνεσις», δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Το θερινό σινεμά «Ρόδον» είναι στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Η Σπάρτη το έχει ανάγκη. Οι πολίτες της το χρειάζονται».