Στην Ολομέλεια της Βουλής τα φωτοβολταϊκά της Λακωνίας

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο νομό μας βρέθηκε ως αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του λάκωνα...
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Ολομέλεια της Βουλής τα φωτοβολταϊκά της Λακωνίας

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο νομό μας βρέθηκε ως αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του λάκωνα βουλευτή κ. Γρηγόρη Αποστολάκου.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Αποστολάκος μετέφερε την αγωνία όσων έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση στη ΔΕΗ, ιδίως αγροτών, διατυπώνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
• Πόσες αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν υποβληθεί στο νομό Λακωνίας;
• Πόσες έχουν αδειοδοτηθεί και πόσες έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ;
• Πόσες εξ αυτών προέρχονται από αγρότες;
• Γιατί δεν έχει τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση για καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ από τους αγρότες, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους και χαλεπούς καιρούς;
• Έχει χαρακτηριστεί ο νομός Λακωνίας κορεσμένος και πόση ισχύ αντέχει το τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ;
  Απάντηση στα εν λόγω ερωτήματα του λάκωνα βουλευτή έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης.

Αναφερόμενος στο νομός μας, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους είχαν υποβληθεί 347 αιτήσεις (155 MW), εκ των οποίων οι 335 έχουν ήδη λάβει όρους σύνδεσης και οι υπόλοιπες 12 θα εξετασθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι με το Νόμο 3851/2010 έχουν υποβληθεί 187 αιτήσεις (18 MW) από αγρότες, όπου για τις 37 έχουν εκδοθεί οι όροι σύνδεσης και μέχρι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η εξέταση των υπολοίπων. Τόνισε δε, ότι από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους πλην αγροτών, οι υποβληθείσες αιτήσεις ανέρχονται στις 396 (90 MW), των οποίων η εξέταση θα ξεκινήσει μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 231 λάκωνες, με τους 213 να έχουν λάβει τους όρους σύνδεσης.
Στην ανταπάντησή του, ο κ. Απαστολάκος απαρίθμησε σειρά προβλημάτων, τα οποία επισημαίνονται και από διάφορους φορείς (ΡΑΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κ.ά) και έχουν να κάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται, όπως η μη δημοσιοποίηση του συνόλου των αιτήσεων στο σχετικό δικτυακό τόπο, με μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων και στη σύνδεση στο δίκτυο, καθώς επίσης και με το έλλειμμα που εντοπίζεται στην περιφερειακή στελέχωση του ΔΕΣΜΗΕ. Στα εν λόγω προβλήματα, ο λάκωνας βουλευτής πρόσθεσε και το συνεχώς διογκούμενο κόστος, τη μη τήρηση της κατά προτεραιότητας αξιολόγησης των αγροτών, το γεγονός ότι δεν έχει διασφαλιστεί η τιμή πώλησης των 441 ευρώ για τους αγρότες, καθώς και τον κίνδυνο να καταντήσει «γράμμα κενό» η πρόνοια για τους αγρότες, οι οποίοι χάνουν τη δυνατότητα ενός συμπληρωματικού εισοδήματος.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Αποστολάκο ότι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος ώστε να εκλείψουν τα διάφορα φαινόμενα αδιαφάνειας, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Λακωνία θεωρείται υπερκορεσμένος νομός και για τον λόγο αυτό αναζητούνται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης επέμεινε, παρά την έκκληση του βουλευτή, στην καταβολή της εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ από τους αγρότες, επιμένοντας ουσιαστικά σε μία ρύθμιση που «αποθαρρύνει αρκετούς αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αποστολάκος. Μάλιστα, ο βουλευτής, αποτιμώντας την απάντηση του υφυπουργού τόνισε ότι οι δηλώσεις του προκαλούν έντονη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία στους εκατοντάδες λάκωνες που προετοιμάζονται ή έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις και έχουν επωμιστεί το σχετικό κόστος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia