Σε αδιέξοδο οι συμβασιούχοι από πιθανό «λουκέτο» των ΚΕΕ

Επερχόμενη παύση της λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων προβλέπει το Σωματείο Συμβασιούχων στα ΚΕΕ, καθώς, όπως διαμηνύουν με ψήφισμά τους,...
Τρίτη, 17 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε αδιέξοδο οι συμβασιούχοι από πιθανό «λουκέτο» των ΚΕΕ

Επερχόμενη παύση της λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων προβλέπει το Σωματείο Συμβασιούχων στα ΚΕΕ, καθώς, όπως διαμηνύουν με ψήφισμά τους, οι ηγεσίες της γενικής γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ δεν έχουν προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Μετά από 8 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας των ΚΕΕ και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Φώφης Γεννηματά για συνέχιση του προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν, ότι από το Σεπτέμβρη θα μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, έργο που και αυτό σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό, το Σωματείο Συμβασιούχων των ΚΕΕ αναφέρει στο ψήφισμά του:
«Φυσικά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι δήμοι. Το μόνο που οι ηγεσίες της γενικής γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ θα καταφέρουν, είναι να μείνουν την προσεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων».

Με 273.000 πολίτες να έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα των ΚΕΕ μόνο κατά την τελευταία πενταετία, το σωματείο συμβασιούχων υπογραμμίζει τα  πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν αποφέρει τα προγράμματα σημειώνοντας παράλληλα, ότι αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ταυτόχρονα, το επικείμενο «λουκέτο» των ΚΕΕ θα οδηγήσει στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, η μισθοδοσία των οποίων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προέρχεται από εγκεκριμένα  ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο και συνεχίζει «προτού οι ηγεσίες της γενικής γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων επικαλούμενοι την επίσημη κυβερνητική πολιτική περί μη ανανέωσης, ας μας δικαιολογήσουν πώς και γιατί ανανεώθηκαν αυτόματα 3.500 περίπου συμβάσεις εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010.

Γιατί στην περίπτωση των εργαζομένων στα ΚΕΕ -που επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;».

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ, προβάλλοντας τα αιτήματά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη δουλειά τους αλλά και την ομαλή λειτουργία του θεσμού. Απαιτούν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των όποιων νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και να ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα