Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Στους δρόμους οι λάκωνες εργαζόμενοι
Παρασκευή, 06 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11/5 στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ότι «η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία, καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες». Ο γγ της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαία η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική με την οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμη 75 δις ως το τέλος του 2015.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τμήματος Λακωνίας, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 11ης Μαΐου, καλούν τους εργαζομένους στις 10.30΄ το πρωί σε συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης.

Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνεται η αποφυγή των νέων αντιλαϊκών μέτρων με ταυτόχρονη επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, να προστατευθούν και να αναβαθμιστούν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και να φορολογηθούν οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν να εθνικοποιηθούν-κοινωνικοποιηθούν οι τράπεζες, να απαγορευθούν οι απολύσεις,  να καταργηθεί η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και να γίνουν προσλήψεις σε υγεία, παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ τμήματος Λακωνίας στη σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:
«Τα μέτρα για τη “σωτηρία της πατρίδας” που παρουσιάστηκαν ως μονόδρομος για την “έξοδο” από την κρίση, μια κρίση για την οποία εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία ευθύνη, εκτός από κοινωνικά άδικα αποδείχτηκαν και αναποτελεσματικά.

Η κοινωνία οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ύφεση μεγαλώνει. Η ανεργία έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  κλείνουν. Η “συνταγή” που ακολουθούν κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ, όχι μόνο δεν αποτελούν “φάρμακο” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά οδηγούν σε διαιώνιση και μεγέθυνση των προβλημάτων.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα δημόσια-κοινωνικά αγαθά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Ιδιωτικό και Δημόσιο αντιμετωπίζουν μια συνεχή, αδιάκοπη και γενικευμένη επίθεση. Αύριο θα προωθήσουν νέα αντιλαϊκά προγράμματα μέχρι το 2020 ή το 2030.

Το σύμφωνο για το ευρώ και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ με τη διαρκή λιτότητα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και τη “συνταγματοποίηση” του χρέους, θα αποτελέσουν το άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας αντεργατική πολιτικής.

Αυτή η νεοφιλελεύθερη και βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε εξαθλίωση προς όφελος των δανειστών και των τραπεζιτών, μας γυρίζει στον προηγούμενο αιώνα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων με πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά.
•Να ηγηθεί του αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από το καταστροφικό μνημόνιο, δημιουργώντας τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας.
•Να δείξει και να παλέψει τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ.
•Να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με στόχο τη διαγραφή ενός πολύ μεγάλου μέρους του και την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με ριζική αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

Παράλληλα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 11/5 τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω της συμμετοχής των γιατρών και εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα του δημοσίου στην πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κάνει λόγο για «κατεδάφιση της δημόσιας υγείας» και προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης, αναστάτωση στους εργαζόμενους γονείς μικρών παιδιών που φιλοξενούνται καθημερινά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έχει προκαλέσει το κλείσιμό τους έως την Τετάρτη 11/5, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενάντια στη θέσπιση του 40ώρου στο Δημόσιο.

Με τις ώρες απασχόλησης τους να αυξάνονται από 30 σε 40, το προσωπικό των παιδικών σταθμών υποστηρίζει ότι αυτοί πλήττονται περισσότερο από το μέτρο, καθώς οι επιπλέον ώρες εργασίας θα επηρεάσουν αρνητικά τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα