«Λιμνάζουν» τα προβλήματα στο ΙΚΑ Σπάρτης

Βασικές υποδομές και υποστελέχωση εγείρουν έντονες αντιδράσεις
Τετάρτη, 04 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Λιμνάζουν» τα προβλήματα στο ΙΚΑ Σπάρτης

Άμεσα μέτρα με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης στους κόλπους του ΙΚΑ Σπάρτης ζητά με επιστολή του προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος, τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας και το τοπικό κατάστημα της πόλης μας ο  Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Λακωνίας.

Αναφέροντας την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, με κύρια χαρακτηριστικά τις συνεχείς προστριβές μεταξύ ιατρών-ασθενών, αλλά και τη δυσλειτουργία όλων των ιατρείων, ο Σύλλογος δίνει ένα σύντομο ιστορικό των προβλημάτων που το τοπικό κατάστημα αντιμετωπίζει.

Με τους εξυπηρετούντες ιατρούς να έχουν πέσει στο μισό, σημειώνοντας πλήρη απουσία ψυχιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου αλλά και γυναικολόγου, οι υπογράφοντες την επιστολή, πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου κ.κ Γεώργιος Δούβρης και Ελένη Κακαγιάννη αντίστοιχα, υπογραμμίζουν τη έλλειψη βασικών υποδομών και θέσεων, τις οποίες επωμίζονται άλλοι ιατροί.

«Οι συμβάσεις ιατρών αφορούν στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα προσωπικά τους ιατρεία, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς ραντεβού, ελλείψει Υγειονομικής Μονάδας στο νομό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σχετικά με την έλλειψη ελεγκτή ιατρού, οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι μέχρι πρόσφατα τη θέση κάλυπτε η θεραπευτής ιατρός, η οποία πλέον εκτελεί καθήκοντα υπευθύνου υγειονομικής υπηρεσίας. «Δε νοείται το ελεγκτικό έργο να τελείται εις βάρος του θεραπευτικού και αντιστρόφως», τονίζουν οι κ.κ Δούβρης και Κακαγιάννη, προσθέτοντας ότι ένας επιπλέον βραχνάς αποτελεί το γεγονός ότι από 1η Απριλίου οι ιατροί καλούνται να παραπέμπουν τους ασθενείς για εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα όλων των ειδικοτήτων, κυρίως με επιβάρυνση του παθολόγου, του παιδιάτρου και του καρδιολόγου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανωτέρω κατάσταση βελτιώθηκε μερικώς με την εφαρμογή της εντολής περί εξυπηρέτησης των ασθενών και από ιατρούς συμβεβλημένους με ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, ο Σύλλογος σημειώνει ότι η δυσλειτουργία του οργανισμού ήλθε και πάλι στο προσκήνιο. Βασική αιτία, όπως αναφέρεται, αποτέλεσε ο περιορισμός του αριθμού των εξεταζομένων από τους ιατρούς σε ογδόντα ασθενείς ανά μήνα, «αριθμός που καλύπτεται τις τρείς έως τέσσερις ημέρες κάθε μήνα».

Χαρακτηρίζοντας αδιαμφισβήτητα απαραίτητη τη δημιουργία Υγειονομικής Μονάδας στην πρωτεύουσα του νομού, ο Σύλλογος αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να κινηθούν συντόμως προς αυτή την κατεύθυνση, εν όψει και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό του τοπικού υποκαταστήματος, ο Σύλλογος Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Λακωνίας τονίζει:

«Οι ιατροί του ΙΚΑ εξυπηρετούν την περίθαλψη στα ιδιωτικά ιατρεία είκοσι πέντε περίπου χρόνια (με 65 ευρώ επιδότηση για έξοδα ιατρείου, ενοίκιο κλπ). Η περαιτέρω εκποίηση των ιατρείων μας, της αξιοπρέπειάς μας και της περίθαλψης των ασφαλισμένων δε θα είναι ανεκτή. Η μέχρι τώρα κατάσταση δεν  μπορεί να συνεχιστεί και θα μας βρει αντίθετους με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ χωρίς τη δημιουργία αυτόνομης Υγειονομικής Μονάδας. Μας τονίζετε επανειλημμένως, ότι δεν έχουμε ίδιες υποχρεώσεις με τους συναδέλφους ιατρούς των μονάδων…ίδια δικαιώματα δεν έχουμε;».

Χαρακτηρίζοντας δε τα προβλήματα χρονίζοντα, με το φόρτο εργασίας να προκαλεί μόνο πρόσθετα προβλήματα τόσο στην υγεία των ασφαλισμένων όσο και των ιατρών με τραγικές, ηθικές και νομικές συνέπειες, ο Σύλλογος παρακαλεί να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της τάξης, αντιπροτείνοντας την άμεση δημιουργία αυτόνομης Υγειονομικής Μονάδας, την πρόσληψη θεραπευτών ιατρών, καθώς και ελεγκτή ιατρού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα