«Χειρόφρενο» τραβούν ΚΤΕΛ-Ταξί εν όψει πανελληνίων

Κινδυνεύει να διακοπεί η μεταφορά μαθητών
Τετάρτη, 27 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Χειρόφρενο» τραβούν ΚΤΕΛ-Ταξί εν όψει πανελληνίων

Μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το 80% του οφειλόμενου ποσού που τελικά θα καταβληθεί στους δικαιούχους έχει ήδη απελευθερωθεί και έχει διατεθεί στην περιφέρεια για να πληρωθούν τα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Προϋπόθεση όμως για την καταβολή των χρημάτων αποτελεί η παραίτηση από την πλευρά των δικαιούχων οποιασδήποτε νομικής διεκδίκησης του υπολειπόμενου 20%.
Η περιφέρεια θέτοντας χρονικό περιθώριο μίας περίπου εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας θα έπρεπε να απαντήσουν τα ΚΤΕΛ για την αποδοχή ή μη της πρότασης, έστειλε τα σχετικά έγγραφα στις περιφερειακές ενότητες.

Με αφορμή τα προαναφερθέντα γεγονότα, πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τρίτη 19/4 έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΚΤΕΛ Λακωνίας με ενισχυμένη πλειοψηφία 67%, στην οποία  χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρόταση «εκβιαστική» αποφασίστηκε να μην αποδεχθούν την περικοπή της και να διαβιβάσουν την διαφωνία τους στην Περιφέρεια. Η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται έως την Παρασκευή 29/4 με το ΚΤΕΛ να προειδοποιεί, ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης κοινής αποδεκτής λύσης θα προχωρήσει σε παύση της μεταφοράς των μαθητών ακόμα και εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

«Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι δραματική» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΚΤΕΛ Λακωνίας κ. Σταθάκος Δαμιανός λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε πια να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα».

Η απόφαση του ΚΤΕΛ Λακωνίας να μην αποδεχθεί τη μείωση του 20% των οφειλομένων φέρνει σε δυσχερή οικονομική θέση και τους ιδιοκτήτες ταξί. Έχοντας υπογράψει συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ για την εκτέλεση μέρους των μαθητικών δρομολογίων τα οποία θα αποπληρώνονται μόνο μετά την εξόφληση των ΚΤΕΛ από το κράτος, οι ιδιοκτήτες ταξί κινδυνεύουν να μην λάβουν άμεσα τα δεδουλευμένα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί «Απέλλα» κ. Σωτ. Ροϊνός και αποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος των ΚΤΕΛ κ. Σταθάκος, ενώ έχουν καταβληθεί τα χρήματα στο ΚΤΕΛ για τους μήνες Μάιο  και  Ιούνιο 2010 από τον περασμένο Νοέμβρη, οι ιδιοκτήτες ταξί παραμένουν απλήρωτοι.

Συγκεκριμένα για τη Σπάρτη, όπως ο κ. Ροϊνός αναφέρει, «από τα 43.000 ευρώ που οφείλονται στους ιδιοκτήτες ταξί έχουν καταβληθεί μόνο τα 20.000 ευρώ, ενώ για τον υπόλοιπο νομό, εκτός ίσως εξαιρέσεων, δεν έχουν καταβληθεί καθόλου χρήματα». Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί «Απέλλα» μάλιστα, απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη στην περίπτωση που δεν διευθετηθεί άμεσα το θέμα και επιφυλάσσεται και αυτός με τη σειρά του για διακοπή των δρομολογίων των μαθητών.

Παράλληλα, ο κ. Ροϊνός πληροφόρησε για την πρόθεση των ιδιοκτητών ταξί να προσχωρήσουν σε συνεταιρισμό αποκτώντας με τον τρόπο αυτό δικαίωμα συμμετοχής στον επόμενο διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών.

Τις απόψεις του για το θέμα η «Απέλλα» γνωστοποίησε και στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα με σχετικό έγγραφό της, όπου αναφέρει:
«Αναρωτιόμαστε αν είχαμε τέτοια νομικά πρόσωπα θα «ξεχώριζαν» το έργο και θα το έδιναν απευθείας στα ταξί; Με την διακήρυξη του έργου και τον όρο (στις περισσότερες διακηρύξεις) το να είναι ο τελικός μειοδότης ένας για το σύνολο του έργου, εκ των πραγμάτων, ευνοούσαν τα ΚΤΕΛ που ελάμβαναν όλο το μεταφορικό έργο και στη συνέχεια, μη μπορώντας να εκτελέσουν το έργο των λοιπών μεταφορικών μέσων (αφού δεν διαθέτουν τέτοια), απευθύνονταν στα ταξί, τα Ι.Χ., κλπ, όπου με αρκετά μειωμένο ποσό ανά δρομολόγιο από αυτό που εισπράττουν τα ΚΤΕΛ γίνεται η μεταφορά κάθε δρομολογίου. Όταν πριν λίγα χρόνια, τα σωματεία ταξί και μεμονωμένοι μεταφορείς ιδιοκτήτες ταξί, καταθέσαμε ένσταση, ενώπιον της πρωτοβάθμιας επιτροπής ενστάσεων (αποτελούμενη από μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου), κατά της διακήρυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, αυτή δεν ευδοκίμησε λόγω της ισοψηφίας και του ότι υπερίσχυσε η ψήφος του προέδρου της επιτροπής.

Αυτή η πρακτική ανάθεσης όλου του μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στην Λακωνία αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, δεν βρήκε μιμητές σχεδόν πουθενά αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν εξαιρεθούν οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Εύβοιας και, ενδεχομένως, δυο τρείς ακόμη στην υπόλοιπη χώρα, στο σύνολό τους οι άλλες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ή διενεργούσαν διαγωνισμούς για κάθε δρομολόγιο ξεχωριστά και είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτούς κατά προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες ΕΔΧ αυτοκινήτων, ή ανέθεταν το έργο των λεωφορείων στα ΚΤΕΛ Α.Ε. και το έργο μεταφοράς με λοιπά μέσα απευθείας στους συνεταιρισμούς ταξί. 

Ελπίζουμε ότι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στους οποίους περνά αυτή η αρμοδιότητα, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους ισχύοντες σχετικούς νόμους, σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους που είναι αναγκαίο να υφίστανται στη ανάθεση και εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στην καλύτερη και αρτιότερη εκτέλεση αυτού του έργου, αλλά κυρίως στην δραστική μείωση των δαπανών που είναι και το μέγα ζητούμενο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Ερώτηση Δαβάκη στη Βουλή
Την παρέμβαση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη στη Βουλή προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη να περικόψει το 20% της εγκριθείσας πίστωσης προς τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας για τη μεταφορά των μαθητών περασμένων ετών, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του τελικού ποσού μέσω προτεινόμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των περιφερειών και των κατά τόπους ΚΤΕΛ.

Η διάθεση ποσού 13.700.000 € στο ΚΤΕΛ Λακωνίας, μειωμένο κατά 3.000.000€, σημαίνει ότι το ΚΤΕΛ Λακωνίας θα απολέσει σημαντικό μέρος των οφειλομένων  χρημάτων σε αυτό, που ανέρχονται σήμερα περίπου στα 2.500.000€.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σημειώνει ο κ. Δαβάκης, όπου τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει πλέον αισθητά και σε αυτό τον κλάδο που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, η απόφαση αυτή μετακυλύει ένα σημαντικό «βάρος» στους μετόχους του ΚΤΕΛ.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι μέτοχοι του ΚΤΕΛ Λακωνίας, κάνοντας χρήση των Ν. 2963/01 και 3717/08 που προέβλεπαν επιδότηση 30% επί του κονδυλίου αγοράς, αντικατέστησαν τα παλαιά λεωφορεία που είχαν στην κατοχή τους με καινούρια, νέας τεχνολογίας οχήματα. Για το σκοπό αυτό έλαβαν δάνεια, υπογράφοντας επιταγές στο ύψος της επιδότησης. Έχουν παρέλθει δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ενώ άλλα ΚΤΕΛ πήραν την δικαιούμενη επιδότηση, το ΚΤΕΛ Λακωνίας δεν έχει πάρει ακόμα την ενίσχυση, με αποτέλεσμα οι εν λόγω μέτοχοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι, με κίνδυνο να απολέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ εμπιστεύτηκαν το Κράτος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο λάκωνας βουλευτής «η κυβέρνηση δεν μπορεί με το πρόσχημα της οικονομικής δυσπραγίας, να εκβιάζει, να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνει και να οδηγεί επαγγελματικές ομάδες στην καταστροφή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να τηρεί τους νόμους, σταθμίζοντας τα κατά περίπτωση δεδομένα».

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι υπουργοί :
1.Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση για περικοπή του 20% στα οφειλόμενα ποσά στα ΚΤΕΛ, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά υποστηρίζουν κατά βάση το κοινωνικό έργο που τα ΚΤΕΛ παράγουν σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών της ελληνικής περιφέρειας;
2.Πότε επιτέλους θα δοθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους που αντικατέστησαν τα λεωφορεία τους, στηριζόμενοι στη νομιμότητα και στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος