Με «ψαλίδι» η εξόφληση για τη μεταφορά των μαθητών

Δεν συμφωνεί ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λακωνίας
Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με «ψαλίδι» η εξόφληση για τη μεταφορά των μαθητών

Δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία οι υπεραστικοί λεωφορειούχοι με τον υφυπουργό Οικονομικών όσον αφορά στην αποπληρωμή των ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Παρά την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών προς τον υφυπουργό ότι είναι αδύνατη η αποδοχή της έκπτωση του 35% στους λεωφορειούχους, πέντε μέρες μετά ο κ. Σαχινίδης ρυθμίζει τις οφειλές του υπουργείου προς τα ΚΤΕΛ εγκρίνοντας πίστωση μειωμένη κατά 20% και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί κανένα άλλο ποσό πέρα του διατιθέμενου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διετέθη πίστωση ύψους 76 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατατεθεί σε κάθε περιφέρεια, με το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, ότι ο εκάστοτε περιφερειάρχης «μπορεί και πρέπει να διαπραγματευτεί με τους μεταφορείς τη χορήγηση έκπτωσης, προκειμένου να εξοφλήσει, με τη χορηγούμενη πίστωση, το σύνολο των μέχρι τις 31/12/2010 οφειλών».

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η δήλωση του διοικητή των ΚΤΕΛ Αρκαδίας ο οποίος επιβεβαίωσε τη συμφωνία που έγινε μεταξύ του οικείου αντιπεριφερειάρχη και του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των οφειλών. Μάλιστα, η διοίκηση του ΚΤΕΛ Αρκαδίας ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα πληρώσει τα οφειλόμενα προς τους οδηγούς ταξί αμέσως μόλις εκταμιεύσει το ποσό, αλλά με μείωση του οφειλόμενου ποσού κατά 20%, όπως και συμφωνήθηκε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λακωνίας κ. Θ. Βαρδούλιας δήλωσε στον «ΛΤ» ότι ο ίδιος δεν έχει κληθεί σε καμία διαπραγμάτευση ούτε έχει έρθει σε καμία ανάλογη συμφωνία ως προς το θέμα της αποπληρωμής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΠΟΑΥΣ, η υποχρέωση των λεωφορειούχων σύμφωνα με την αρχική σύμβαση τους οδήγησε στη λήψη δανείων για την ομαλή μεταφορών των μαθητών, ποσά που ήλπιζαν να αποπληρώσουν με την καταβολή των αρχικά συμφωνηθέντων ποσών. Ωστόσο, η παρούσα περικοπή που εξαγγέλθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών τους δένει κυριολεκτικά τα χέρια, καθώς στην ουσία θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις Τράπεζες και μάλιστα για υποχρεώσεις της Πολιτείας. Αυτά δήλωσε και ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Λακωνίας στο «ΛΤ» επισημαίνοντας ότι θα δεχτεί το ποσό που θα κατανεμηθεί στη Λακωνία, επιφυλάσσεται ωστόσο για τη διεκδίκηση του νόμιμου δικαιώματος αποπληρωμής του αρχικά συμφωνηθέντος ποσού.

Μάλιστα, ο κ. Βαρδούλιας τόνισε ότι η Πελοπόννησος ανήκει στις τέσσερις πιο αδικημένες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σ’ αυτή αναλογούν οφειλόμενα ποσά πολύ μεγαλύτερα από ότι στις υπόλοιπες. Έτσι, μαζί με την περιφέρεια Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, η Πελοπόννησος ζημιώνεται πολύ περισσότερο από την εν λόγω περικοπή.

Μιλώντας για πρωτόγνωρες καταστάσεις, ο κ. Βαρδούλιας αναφέρει ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε την καταβολή δεδουλευμένων συνολικού ύψους 16,5 περίπου εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Πελοποννήσου, από τα οποία πλέον περικόπτονται 3 περίπου εκατ.

Εξάλλου, το προσεχές διάστημα αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα το σενάριο διαπραγμάτευσης των οφειλών για κάθε νομό με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, ώστε να δημοσιοποιηθεί το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη Λακωνία, αλλά και για τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia