Αποστολάκος-Μαγκριώτης: Αντάλλαξαν βολές για τις οφειλές στα δημόσια έργα

«Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχει επιπτώσεις και στον κατασκευαστικό τομέα. Το...
Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποστολάκος-Μαγκριώτης: Αντάλλαξαν βολές για τις οφειλές στα δημόσια έργα

«Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχει επιπτώσεις και στον κατασκευαστικό τομέα. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταβάλλει προσπάθειες για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους εργολήπτες και μελετητές Δημοσίων Έργων».

Με αυτή την απλοϊκή διατύπωση απάντησε ο υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος σχετικά με την καταβολή οφειλών του Δημοσίου σε εργολάβους δημοσίων έργων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του λάκωνα βουλευτή, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι στην ερώτηση του επεσήμανε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν και αποπεράτωσαν δημόσια έργα, για τα οποία ακόμη και δύο χρόνια μετά, δεν έχουν πληρωθεί. Τόνιζε ακόμη, πως η κρατική ασυνέπεια και η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τις εταιρείες σε οικονομική ασφυξία, σε μαζικές απολύσεις και χιλιάδες λουκέτα. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη η κατά απόλυτη προτεραιότητα εξόφληση των υποχρεώσεων της πολιτείας.

Στη συνέχεια του σχολιασμού του ο κ. Αποστολάκος αναφέρει:
«Στην αγωνία και στις φωνές απόγνωσης των χιλιάδων κατασκευαστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης έκρινε ικανοποιητικό να απαντήσει με πέντε αράδες. Ως αιτία για τη μη αποπληρωμή επικαλέστηκε για ακόμη μία φορά την οικονομική κρίση, η οποία υποστηρίζει μάλιστα πως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Λες και η κρίση δεν έπληξε ολόκληρη την παγκοσμία οικονομία. Την ίδια ώρα και σε πλήρη αναντιστοιχία με τον Πρωθυπουργό που όταν μιλάει για την κρίση στην Ελληνική οικονομία, κάνει λόγο για Ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρίζει αντίστοιχης λύσης. Για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται περίτρανα η ασυνεννοησία, η σκόπιμη διγλωσσία και η πολιτική σπέκουλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Για την αποπληρωμή ο κ. Μαγκριώτης περιορίστηκε σε μία αόριστη απάντηση πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου στους μελετητές και στους κατασκευαστές δημοσίων έργων. Η απάντησή του αποτελεί δείγμα πολιτικής αναλγησίας και κυνισμού. Αποτελεί δείγμα απαρχαιωμένων και καθολικά απορριπτέων λογικών που χαρακτηρίζονταν από αόριστες υποσχέσεις και μπόλικα “θα”. Όχι μόνο δεν πείθουν και δεν καθησυχάζουν, αλλά εξοργίζουν με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Απάντηση στα όσα του καταλόγισε ο βουλευτής της ΝΔ, αναφορικά με τις οφειλές του Δημοσίου προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων, έδωσε ακολούθως ο υφυπουργός Υποδομών.

Ο κ. Μαγκριώτης έκανε λόγο για «ακραία φρασεολογία» και τόνισε ότι «τα χρέη προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, από αυτά περίπου 1,5 δισ. αφορούσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική στενότητα, σήμερα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει μειώσει αυτό το ποσό περίπου στα 400 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, είπε ότι «το 2010 πιστοποιήθηκαν εργασίες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κατεβλήθησαν περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι τώρα από το υπουργείο». «Οι οφειλές στις οποίες αναφέρεται η σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος δεν αφορούν το δικό μας υπουργείο. Είναι, κυρίως, οφειλές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υποδομών. Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί κυβερνήσεών της δημοπρατούσε έργα χωρίς διασφαλισμένες πιστώσεις, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia