Μπλοκάρουν τη φορολογική ενημερότητα στους οφειλέτες των δήμων

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με την τροποποίηση...
Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μπλοκάρουν τη φορολογική ενημερότητα στους οφειλέτες των δήμων

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με την τροποποίηση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, επεκτείνεται και στους Δήμους το μέτρο της μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο πολίτης έχει οφειλές σε κάποιον ΟΤΑ, κάτι που ζητούσε εδώ και καιρό η ΚΕΔΚΕ. Σε περίπτωση, δε, που ο πολίτης έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από μια δημόσια υπηρεσία, για παράδειγμα επιστροφή φόρου από την εφορία, αλλά παράλληλα οφείλει ένα ποσό σε Δήμο (πχ. πρόστιμο κλήσης), τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Δηλαδή το ποσό του χρέους θα παρακρατείται και εκείνος θα εισπράττει τη διαφορά.

Με την αλλαγή που έγινε στο κείμενο του νόμου, οι ΟΤΑ υποχρεούνται, να διαβιβάζουν στο εξής ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τις οφειλές που έχουν πολίτες προς αυτούς, και οι οποίες συνεπάγονται τη μη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικού ενημερότητας. Η καθιέρωση δημοτικής φορολογικής ενημερότητας αποτελούσε πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα και με τις τελευταίες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, εκτιμάται ότι το μέτρο θα συντελέσει στην προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση, αλλά και θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί είσπραξης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia