Τροποποίηση επιτοκίων δανεισμού ζητούν οι ξενοδόχοι πυρόπληκτων νομών

Πρόταση για τροποποίηση του νόμου που αφορά στα επιτόκια δανεισμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε πυρόπληκτους νομούς καταθέτουν στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης...
Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τροποποίηση επιτοκίων δανεισμού ζητούν οι ξενοδόχοι πυρόπληκτων νομών

Πρόταση για τροποποίηση του νόμου που αφορά στα επιτόκια δανεισμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε πυρόπληκτους νομούς καταθέτουν στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και Ευβοίας.

Στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και συμβούλου της Διοικούσας Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Δ. Πολλάλη, καταγράφεται η πορεία των εξελίξεων για τους παραπάνω νομούς από το 2007 μέχρι σήμερα:

«Όπως γνωρίζετε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η τότε Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων νομών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου προσαυξημένο κατά 70%, πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128.

Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 4,5%, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,5%».

Στη συνέχεια, οι ξενοδοχειακές ενώσεις σημειώνουν προς τον υπουργό ότι οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών που είχαν την ατυχία να δανειστούν:
 - κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις τοπικές οικονομίες,
 -  επλήγησαν από τη γενικότερη βαθειά οικονομική ύφεση και
 - σήμερα καλούνται -σε περιβάλλον ανύπαρκτης ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών- να πληρώσουν επιτόκια της τάξεως του 8,5%, που όχι μόνο ως ευνοϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν (πράγμα που επιθυμούσε ο νομοθέτης) αλλά πολλές φορές είναι υψηλότερα και απ’ αυτά της αγοράς.

«Πρότασή μας λοιπόν είναι η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης» απευθύνουν οι Ενώσεις, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια και «την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Κράτος, αφού όπως γνωρίζετε τα επιτόκια των πυροδανείων επιδοτούνται με 50% δημοσία δαπάνη».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia