Διεκδικητική παρέμβαση Φούρκα

Σε αγωνία η Λακωνία για τον δρόμο Σκούρα-Πυρί
Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεκδικητική παρέμβαση Φούρκα

Με μια άρτια τεκμηριωμένη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτη-Νέα Εποχή» και πρώην νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας ζητά αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση ώστε το έργο του οδικού άξονα «Σπάρτη-Πυρί» που απεντάχθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ να συνεχισθεί.

Υπογραμμίζοντας πως η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την υποβάθμιση αλλά και την κατάργηση οποιασδήποτε προσπάθειας για οικονομική ανάταση του νομού, ο κ. Φούρκας καταδεικνύει τις διαστάσεις του προβλήματος, ενώ κάνει λόγο για διαπιστωμένους κακούς χειρισμούς της επιβλέπουσας αρχής και απαιτεί να καταλογισθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν και όχι στην κοινωνία.

Ζητά να αξιοποιηθούν τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δοθεί και θεωρεί αδιανόητο, στη βαθύτατη οικονομική κρίση που διανύουμε, να μην αξιολογούνται οι δαπάνες.
Αναλυτικά, ο κ. Φούρκας αναφέρει στο κείμενό του:

«Κε Γενικέ,
Τα τελευταία χρόνια η Λακωνία με κύριο μοχλό διεκδίκησης, προγραμματισμού και συνεργασίας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έπεισε την Πολιτεία για την αναγκαιότητα έργων και υποδομών που προσθέτουν στον εθνικό πλούτο, αναπτύσσοντας τα τουριστικά και αγροτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Από αυτά άλλα ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται σήμερα. Με κατάπληξη, ωστόσο, αλλά και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την απένταξη ενός έργου πνοής για τη Λακωνία, του δρόμου Σκούρα - Πυρί, που αφορά συγκεκριμένα την παράκαμψη της πόλης της Σπάρτης. Πρόκειται για ένα έργο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας ωρίμασε, διεκδίκησε μετ’ επιμονής και στη συνέχεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε την ένταξη του στο Γ ΚΠΣ, αφού αναγνώρισε την αναγκαιότητα, την σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του, λαμβάνοντας υπόψη τους κάτωθι παράγοντες:
1. Ότι η πόλη της Σπάρτης δεν μπορεί να σηκώσει το κυκλοφοριακό
βάρος όσων κατευθύνονται από και προς τη νότια Λακωνία.
2. Γιατί στη νότια Λακωνία ευρίσκονται οι σπουδαιότεροι τουριστικοί προορισμοί του νομού, όπως το Γύθειο, η Μάνη, η Μονεμβάσια, τα Βάτικα, η Ελαφόνησος κ.α.
3. Στη νότια Λακωνία εκτείνονται σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό οι καλλιέργειες βασικών αγροτικών προϊόντων του νομού, όπως κηπευτικά, εσπεριδοειδή κλπ., οι οποίες στο σύνολο τους προμηθεύουν τις αγορές όλης της χώρας και του εξωτερικού, ενώ αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι επιχειρήσεις με έδρα την περιοχή, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
4. Στην ίδια περιοχή ευρίσκονται οι λιμένες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της ενδοχώρας του Γυθείου και της Νεαπόλεως με τα Κύθηρα.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η απένταξη του συγκεκριμένου έργου σημαίνει, αφενός, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νομού Σπάρτης και με μαθηματική ακρίβεια την υποβάθμιση της και αφετέρου, την κατάργηση οποιασδήποτε προσπάθειας οικονομικής ανάταξης για τον υπόλοιπο νομό. Οι διαπιστωθέντες κακοί χειρισμοί της επιβλέπουσας αρχής δεν είναι δυνατόν να στερήσουν από ολόκληρη τη Λακωνία, ιδιαίτερα στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, ένα τέτοιας σημασίας έργο, την αναγκαιότητα του οποίου υπαγορεύουν όλοι οι προεκτεθέντες λόγοι και να αποτελέσουν την «ταφόπλακα» των υφιστάμενων ιδιωτικών δομών και εν γένει της ανάπτυξης του τόπου μας.
Δεν μπορεί να καταλογιστεί στη Λακωνία η βαριά ευθύνη της επιβλέπουσας αρχής (ΔΕΚΕ) για την κατά πληροφορίες εξόφληση του έργου ως ολοκληρωμένου, με χρήματα πλέον της σύμβασης ανερχόμενα περίπου στα 17 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντικείμενο που υλοποιήθηκε ανέρχεται μόλις στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν μπορεί να καταδικάζεται η Λακωνία, γιατί πληρώνονται τα κάγκελα μίας γέφυρας που ουδέποτε κατασκευάσθηκε ή επειδή πληρώθηκε ο ανάδοχος για τη διαγράμμιση του οδοστρώματος που δεν έχει γίνει, ούτε για τη φύτευση των πρανών που ουδέποτε δημιουργήθηκαν.
Είναι γεγονός πως η χώρα μας διέρχεται βαθύτατη οικονομική κρίση και πως οι δαπάνες θα πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται λεπτομερώς ως προς την χρησιμότητα και την μελετητική τους απόδοση. Είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τη συνέχιση και την εκτέλεση του έργου αυτού γιατί όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη - εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά θα αποφευχθεί η κατασπατάληση χρημάτων για ημιτελή έργα, στο πουθενά και χωρίς προοπτική.
Στους δύσκολους αυτούς καιρούς απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την παντελή έλλειψη αρμοδίων σε αυτόν τον τόπο, έχετε αποκλειστικά το προνόμιο αλλά και το βάρος της εκπροσώπησης της Λακωνίας και της ένταξης της με θετικό πρόσημο στην Εθνική Οικονομία.
Αναμένουμε με αγωνία την παρέμβαση σας για την αξιοποίηση χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας δαπανών ως προς την ανάπτυξη της Λακωνίας και της συνεισφοράς της στον εθνικό πλούτο».

Άμεση αντίδραση Δαβάκη
Η πληροφορία περί απένταξης του Τμήματος Σκούρα-Πυρί από το Γ΄ ΚΠΣ προκάλεσε, αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιστολής Φούρκα, την άμεση αντίδραση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.

Ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ερωτηματικά και προβληματισμό πληροφορήθηκα την απένταξη του έργου Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα-Πυρί από το Γ΄ΚΠΣ, με απόφαση της Αρχής Πληρωμών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν, παρά την αρχική δέσμευση του υφυπουργού Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτη σε κατατεθείσα Ερώτησή μου, ότι το έργο αυτό έχει ενταχθεί ως έργο γέφυρα στο ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013, ενώ η δημοπράτηση του θα γινόταν τον Απρίλιο του 2011.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η ανακολουθία της κυβερνήσεως έναντι των αρχικών της δεσμεύσεων. Για το σκοπό αυτό, επαναφέρω άμεσα το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση, καλώντας την Κυβέρνηση να δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση αυτού του ζωτικής σημασίας για τη Λακωνία, οδικού έργου.
Στην Ερώτηση αυτή ζητώ επίσης, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, να ενημερώσει τους πολίτες της Λακωνίας για τους λόγους που οδήγησαν στην απένταξη από το Γ΄ ΚΠΣ το έργο αυτό καθώς και πώς σκοπεύουν πλέον να το χρηματοδοτήσουν, δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται εν εξελίξει».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti