Παρέμβαση Αποστολάκου στη Βουλή για την αποπληρωμή εργοληπτών ΔΕ

Την υπενθύμιση ότι οι εργολήπτες δημοσίων έργων σε ολόκληρη τη χώρα εκπέμπουν συνεχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μηνύματα απόγνωσης προς...
Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέμβαση Αποστολάκου στη Βουλή για την αποπληρωμή εργοληπτών ΔΕ

Την υπενθύμιση ότι οι εργολήπτες δημοσίων έργων σε ολόκληρη τη χώρα εκπέμπουν συνεχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μηνύματα απόγνωσης προς την κυβέρνηση, έκανε μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος.

Στο έγγραφό του με θέμα τις υπέρογκες οφειλές του κράτους προς τους εργολήπτες, που έχει ως αποδέκτες τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση, ο κ. Αποστολάκος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η επιστολή του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Λακωνίας προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με την οποία τον καλούν να επιληφθεί πλέον ο ίδιος του ζέοντος θέματος της μη καταβολής υπέρογκων οφειλών του κράτους προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν και αποπεράτωσαν δημόσια έργα στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται, εδώ και 2 χρόνια οι εταιρείες παραμένουν απλήρωτες, μολονότι οι ίδιες έχουν εκτελέσει τα έργα που ανέλαβαν, κυρίως από τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δικές τους υποχρεώσεις, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, η αποπληρωμή των προμηθευτών τους. Ενώ, υποχρεώνονται στο τέλος κάθε χρήσης, να εκδίδουν τιμολόγιο για κάθε λογαριασμό και να αποδίδουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει, χωρίς να παραγνωρίζεται και ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν».

Ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι αποτέλεσμα της ασυνέπειας και ουσιαστικά της στάσης πληρωμών της πολιτείας, είναι η δυσχερέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργολήπτες δημοσίων έργων, τονίζει πως η απαράδεκτη και μακροχρόνια καθυστέρηση αποπληρωμής τους, έχει σταδιακά οδηγήσει πολλούς εξ αυτών σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δικών τους υποχρεώσεών, που φέρνει νέα προβλήματα όπως το σφράγισμα επιταγών, η ένταξη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, οι απολύσεις, η τελική κατάρρευση.

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Αποστολάκος ζητά από τους υπουργούς να αιτιολογήσουν για ποιους λόγους δεν αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι έχουν αποπερατώσει τα έργα και επί δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτοι, καθώς και δώσουν σαφή ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποπληρωμή τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia