Επώδυνες αλλαγές στο δημόσιο τομέα

«Τυφώνας» νέων περικοπών με το ενιαίο μισθολόγιο
Τρίτη, 01 Μάρτιος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επώδυνες αλλαγές στο δημόσιο τομέα

Η αρχή έγινε με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Τώρα έχει έρθει η στιγμή 700.000 εργαζόμενοι στο «στενό» δημόσιο τομέα να αποχαιρετήσουν οριστικά δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Οι περικοπές που συνεπάγεται το νέο Μνημόνιο, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούλιο, με την εξοικονόμηση μισθολογικής δαπάνης που θα προκύψει για το φετινό Προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, με το σχέδιο της κυβέρνησης εξαλείφεται ο 13ος και 14ος μισθός και κάθε υπάλληλος υπολογίζεται ότι θα χάσει από φέτος 750 ευρώ, καθώς εξασφαλίζει το φετινό -και τελευταίο- δώρο Πάσχα, ενώ από το 2012 η απώλεια θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως, με τα έσοδα από το 2012 και μετά να αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα «ακριβά» επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να περικοπούν κατά 20-30%. Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η αύξηση του χρόνου ωρίμανσης του βασικού μισθού των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου από τα δύο στα τρία ή τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι απολαβές να «παγώνουν» για μεγαλύτερα διαστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia