Δυσφήμιση για τη Λακωνία η εξαγωγή «παγωμένων» πορτοκαλιών

Υποβαθμισμένο στις εγχώριες και διεθνείς αγορές προωθείται το λακωνικό πορτοκάλι τύπου «Βαλέντσια», ως αποτέλεσμα του πλήγματος που υπέστη το προϊόν...
Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δυσφήμιση για τη Λακωνία η  εξαγωγή «παγωμένων» πορτοκαλιών

Υποβαθμισμένο στις εγχώριες και διεθνείς αγορές προωθείται το λακωνικό πορτοκάλι τύπου «Βαλέντσια», ως αποτέλεσμα του πλήγματος που υπέστη το προϊόν εξαιτίας του παγετού. Μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς επλήγη από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του περασμένου Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι παγωμένο.

Τα παραπάνω υπέδειξε με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, προσθέτοντας στην ήδη δυσμενή κατάσταση για το πορτοκάλι και τους παραγωγούς την πλήρη απουσία κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που η Λακωνία έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο κ. Τριχείλης μιλά για απαξίωση των προϊόντων στο εξωτερικό και απώλεια των εν λόγω αγορών, ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λάκωνας αγρότης, ωστόσο είναι σίγουρο ότι η απορρόφηση των παγωμένων πορτοκαλιών του σε πολύ χαμηλές τιμές θα οδηγήσει για μια ακόμα φορά σε μείωση των εξαγωγών, ενώ από τη στιγμή που υπάρχει η διαδικασία της χυμοποίησης έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να προστατέψει καλύτερα το προϊόν του», συμπληρώνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Μονεμβασίας.

Ως αντιστάθμισμα στην ανεξέλεγκτη κοπή παγωμένων πορτοκαλιών «Βαλέντσια», ο κ. Τριχείλης ζητά για τους λόγους που εξέθεσε την άμεση ενεργοποίηση των φυτοϋγειονομικών μηχανισμών, ώστε  να σταματήσει η διάθεση των παγωμένων πορτοκαλιών στις αγορές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, αιτείται μέριμνα και κίνητρα από την πολιτεία, ώστε η ζημιωθείσα από τον παγετό παραγωγή να ελεγχθεί άμεσα, να αποζημιωθεί και να μην οδηγηθεί στον εμπορικό τομέα και δη στον εξαγωγικό.