Αυστηρά πρόστιμα στις επιχειρήσεις από το ΣΕΠΕ

Εγκύκλιο με τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρόστιμα από 500...
Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αυστηρά πρόστιμα στις επιχειρήσεις από το ΣΕΠΕ

Εγκύκλιο με τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ, τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο τα πρόστιμα επιβάλλονται με τη συνεκτίμηση πέντε στοιχείων:
 1. Τη σοβαρότητα της παράβασης.

 2. Τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης.

 3. Την υποτροπή της επιχείρησης. Ως υποτροπή νοείται: α) η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, η οποία ξεκινά από τη διενέργεια του ελέγχου, β) η έκδοση μιας τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση. Τυχόν αλλαγή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Η υποτροπή προκύπτει και από τον συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή μιας διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

 4. Τον βαθμό συνεργασίας του εργοδότη.

 5. Τον αριθμό των εργαζομένων που θίγονται.

Εξάλλου, οι παραβάσεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες και ανάλογα με τη σοβαρότητα λαμβάνουν τιμές από 1 έως 40 μόρια.

Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες και βαθμολογούνται από 1 έως 60 μόρια.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia