Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι προβλέψεις για τον τουρισμό

Για ενδείξεις με πιθανότητα διψήφιας αύξησης της τουριστικής κίνησης φέτος στη χώρα μας, μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας...
Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι προβλέψεις για τον τουρισμό

Για ενδείξεις με πιθανότητα διψήφιας αύξησης της τουριστικής κίνησης φέτος στη χώρα μας, μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, τονίζοντας ότι οι κρατήσεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές κάμψης.

Όμως αναφερόμενος στην πτωτική τάση του τουρισμού κατά το 2010, με επιδόσεις ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, ο κ. Πολλάλης κρίνει  παρακινδυνευμένο και αρκούντως πρόωρο, να δοθεί μια ασφαλής εκτίμηση σε σχέση με την πορεία του ελληνικού τουρισμού για την χρονιά που διανύουμε.

Όσον αφορά στη θετική αυτή μεταβολή, την αποδίδει στη συνεχιζόμενη αναταραχή και την πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στους τουριστικούς προορισμούς της Β. Αφρικής και ειδικά την Αίγυπτο και την Τυνησία, αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, 4,5 εκατομμύρια τουρίστες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν εκτός των δύο αυτό χωρών εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της λακωνικής ένωσης, άλλος ένας παράγοντας της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού αλλά και στοιχείο ενδυνάμωσης της αισιοδοξίας ως προς την επικείμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης για το 2011, είναι η ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στη διαμονή.

Συγκεκριμένα σημειώνει, ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς η μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική διαμονή θα δώσει ώθηση στην ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανέλιξη της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, ο υπογράφων επισημαίνει ότι, βάσει των σημερινών ενδείξεων, η εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν μπορεί μεν να κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στις αφίξεις από το εξωτερικό, ωστόσο δε θα μπορέσει να καλύψει τη μείωση του 20% που υπέστη κατά την τελευταία διετία ο τζίρος των ξενοδοχείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα