Κλειστά τα καταστήματα στις 23/2

Δράσεις και αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου
Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλειστά τα καταστήματα στις 23/2

Το ΔΣ του συλλόγου, ανταποκρινόμενο στην πρόταση της ΕΣΕΕ και κατόπιν της διευρυμένης σύσκεψης των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στις 13/2 στο Άστρος όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή των εμπόρων της περιφέρειάς μας στις τριήμερες δράσεις (21-23/2), προχώρησε στη σχετική πρόσκληση.  

Με σύνθημα «κλείνουμε μόνο σήμερα για να μην μας κλείσουν για πάντα» η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοίνωσε το «λουκέτο» των εμπορικών καταστημάτων για τις 23/2, δηλώνοντας την αντίθεσή της «στην απειλή αφανισμού που δέχεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση».  Η δράση πλαισιώνεται με λοιπές ενέργειες όπως διαδικτυακή διαμαρτυρία, συνέντευξη τύπου,  μετάδοση διαφημιστικού μηνύματος για στήριξη της ελληνικής Μμε εμπορικής επιχείρησης και υποβολή υπομνήματος με τα αιτήματα και τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, απευθυνόμενος στα μέλη του και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, τονίζει:
«Ομόφωνα εκφράζει ο εμπορικός κόσμος όλης της χώρας την αγανάκτηση του για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και την πορεία που έχει χαραχθεί για την αγορά. Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη. Έμποροι και εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και οι οικογένειες τους στο δρόμο.

Κάθε λίγο ανακοινώνονται νέα μέτρα, ενισχύοντας το αδιέξοδο. Τρεις φορολογικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα χρόνο. Όλες στο πνεύμα του άγριου κυνηγητού του στεγασμένου εμπορίου, του μόνιμου εύκολου στόχου κάθε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη χορός δισεκατομμυρίων στη μαύρη οικονομική δραστηριότητα του παραεμπορίου μένει ανεξέλεγκτος, Μόνο τα λαθραία να πιάνανε θα λύνανε το πρόβλημα χρέους της χώρας.

Όμως είναι πιο εύκολη η ποινικοποίηση της οικονομικής ζωής των μικρών. Είναι πιο εύκολο να χτυπάνε αυτούς που στο αδιέξοδο που έχουν έρθει, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να διαλέξουν ποια υποχρέωση θα καλύψουν και ποια θα αφήσουν.

Σε μια αγορά με χιλιάδες καταστήματα να κλείνουν, στήνεται αργά και σταθερά το νομικό πλαίσιο για εγκατάσταση πολυκαταστημάτων σε κάθε γωνιά της χώρας. Κατακλύσανε ήδη τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τώρα ξεχύνονται παντού. Ανεξέλεγκτα. Χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Χωρίς χρήσεις γης. Χωρίς να υπολογίζεται πόσα μικρά καταστήματα θα κλείσουν και πόσες οικογένειες θα μείνουν χωρίς εισόδημα.
Πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά. Μέσα στις πόλεις έξω από τις πόλεις, παντού. Η χώρα λεηλατείται από αλλοδαπούς κολοσσούς που κατακλύζουν την αγορά.

Τα Υπουργεία από την άλλη φτιάχνουν προσεκτικά το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς κατά τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Εκπτώσεις προσφορές προωθητικές ενέργειες, χωρίς περιορισμούς χωρίς όρους. Ωράριο, Κυριακές. Όλα στην υπηρεσία των λίγων. Απαξίωση και ερημοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων, λόγω αδιαφορίας προς όφελος των περιφερειακών υπερκαταστημάτων.

Η διάλυση της αγοράς ολοκληρώνεται με τις αλλαγές που επέρχονται στο πλαίσιο για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο. Ακόμα κι αυτοί οι ελάχιστοι όροι που υφίστανται, καταργούνται.

Το Ελληνικό νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, οι έμποροι όλης της χώρας, λέμε:
-Όχι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που μόνο σκοπό έχουν να εξαφανίσουν τη μικρή οικογενειακή εμπορική επιχείρηση
-Όχι στα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά, εξοντωτικά μέτρα
-Όχι στις συμπληγάδες των πολυκαταστημάτων και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου
-Όχι στη συνεχή συρρίκνωση των αμοιβών των εργαζομένων
-Όχι στη μείωση των εισοδημάτων μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα