Υποχώρηση κατά 2,1% της αξίας των ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο

Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2011 οι δείκτες ασφυξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία. Συγκεκριμένα,...
Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2011 οι δείκτες ασφυξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία. Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2011 στα 172,3 εκατ. ευρώ, έναντι 176 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 2,1%.
 
Συμπεριλαμβανομένων και των απλήρωτων συναλλαγματικών, οι απλήρωτες υποχρεώσεις για την αγορά ανήλθαν στα 193 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 
Ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών κινείται στα μέσα μηνιαία επίπεδα του προηγούμενου έτους αλλά η αξία τους για τον Ιανουάριο είναι από τις υψηλότερες σε σχέση με την εξέλιξη ανά μήνα εντός του 2010. Όσον αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, τον Ιανουάριο ήταν λιγότερες από ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ενώ υποχώρησαν σαφώς έναντι του Ιανουαρίου 2010.
 
Σημειώνεται ότι η σύγκριση με το 2010 γίνεται με χαμηλή βάση, αφού στη διάρκεια του προηγούμενου έτους καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση των δεικτών ασφυξίας εξαιτίας κατ αρχάς της εξασθένησης στην οικονομική δραστηριότητα. Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε η «εξαφάνιση» των επιταγών που έπαψαν να γίνονται δεκτές στο συναλλακτικό κύκλωμα και μάλιστα σφραγίζονται πλέον από τους ιδιώτες και όχι από τις τράπεζες.
 
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές του Ιανουαρίου του 2011 ήταν 20,84 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,35% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά σημαντικά μειωμένες (κατά 23,8%) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010. Οι συναλλαγματικές επανήλθαν εσχάτως στην αγορά ως μέσο πληρωμών καθώς διευρύνθηκε η χρήση τους από πολλούς που στερήθηκαν το μπλοκ επιταγών, κάτι που τους αναγκάζει να κινηθούν με άλλους τρόπους, όπως η συναλλαγματική ή οι ανοικτές δόσεις με απλό συμφωνητικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η συνολική αξία για ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκε στα 2,04 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ για το 2009. Η καθοδική πορεία των δεικτών ασφυξίας, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2009, αποτυπώνει το πέρασμα της αγοράς από τη διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, στον σταδιακό περιορισμό τους αρχικά από τις τράπεζες και έπειτα στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, με αποτέλεσμα και να είναι πολύ λιγότερες πλέον αφού έχουν αποκλιμακωθεί οι παραγγελίες και ο όγκος εργασιών και γίνονται δεκτές με μεγαλύτερη φειδώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα