Συνάντηση εκπροσώπων ταξί στην Περιφέρεια

Πειρατεία μεταφορών «ανθίζει» στην Πελοπόννησο
Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνάντηση εκπροσώπων ταξί στην Περιφέρεια

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η υποκλοπή του έργου των ταξί, η αποκαλούμενη «πειρατεία», η οποία, σύμφωνα με τους αυτοκινητιστές, το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως άλλωστε αναφέρεται και σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπογεγραμμένο από τους εκπροσώπους των σωματείων ταξί και των πέντε νομών, οι συμμετέχοντες στην παραπάνω συνάντηση, μίλησαν για μεταφορά οικονομικών μεταναστών από διάφορους μεταφορείς που εκτελούν παράνομα έργο άλλων φορέων (ταξί, ΚΤΕΛ).

Στο υπόμνημα που για το νομό μας υπογράφεται από τους κκ. Σωτήρη Ροϊνό (Σπάρτης) και Ιωάννη Μαρτσούκο, (Νότιας Λακωνίας), επιχειρείται μια σύντομη καταγραφή του φαινομένου ως εξής:
«Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του επιβατικό αυτοκίνητο, μπορεί  να το χρησιμοποιεί ως ταξί, δηλ. επιβατικό δημόσιας χρήσης και να παρέχει μεταφορικό έργο έναντι κομίστρου. Έλληνες συνταξιούχοι, αλλοδαποί, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων,  άνεργοι, άεργοι, κλπ, με κοινό χαρακτηριστικό όλων το θράσος, παρανομούν εις βάρος της ελληνικής νομοθεσίας, των θεσμών, των ελλήνων φορολογουμένων και τέλος εις βάρος των ιδιοκτητών ταξί, που βλέπουμε τα έσοδά μας να χάνονται σε βαθμό που δεν καλύπτουν πλέον ούτε τα έξοδά μας».

Όσον αφορά στα αίτια της κατάστασης αυτής, οι επαγγελματίες ταξί επικεντρώνονται στην αδυναμία τους για ανταγωνιστικό τιμολόγιο μετά από τα φορολογικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν καθώς και στην «αναχρονιστική» νομοθεσία που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
«Ωστόσο η ανοχή και πολλές φορές η άγνοια των τοπικών υπευθύνων αρχών, ανοίγουν τον δρόμο για την εξάπλωση του φαινομένου, υπάρχει μία τάση, τα παράνομα ταξί στην περιοχή μας να γίνουν περισσότερα από τα νόμιμα», τόνισαν οι εκπρόσωποι στη συζήτηση, κοινοποιώντας επίσης και  επίσημη καταγγελία του Σωματείου ταξί του Άργους, με συγκεκριμένα στοιχεία καταγγελλομένων.

Στην καταγγελία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι καταμετρήθηκαν στην περιοχή είκοσι ένα φορτηγά αυτοκίνητα (βανάκια) κυρίως βουλγάρικα και ρουμάνικα, με ανάλογη παράνομη δράση, και παρά του ότι ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεταφοράς μαθητών, αρμοδιότητα που από την ερχόμενη χρονιά μεταβιβάζεται στους Δήμους. Προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός και όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση αυτών των δαπανών επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν σαφείς διακριτοί ρόλοι μεταξύ των μεταφορέων (ΚΤΕΛ, Ταξί).

Ειδικότερα σημειώθηκε ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί θα πρέπει να προβλέπουν τους αρμόδιους κατά περίπτωση μεταφορείς που θα παίρνουν μέρος σε αυτούς και να αποκλείονται μεσάζοντες χωρίς ιδιόκτητα κατάλληλα μεταφορικά μέσα.

Από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρξε η δέσμευση ότι με το που θα εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για όλα τα θέματα των ταξί που άπτονται των αρμοδιοτήτων της (συγκρότηση των προβλεπόμενων Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου, Πειθαρχικών Συμβουλίων, κλπ), ενώ θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση για τις μεταφορές.
Εξάλλου, για το συγκεκριμένο θέμα, τα στελέχη της Περιφέρειας έδωσαν έμφαση στις διαφανείς διαδικασίες με απόλυτα διακριτούς ρόλους.

Τέλος στην έντονη έκφραση της αγανάκτησης των ιδιοκτητών ταξί για την υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης των μεταφορέων των μαθητών, γνωστοποιήθηκε από την Περιφέρεια, δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για σύντομη εκταμίευση μέρους των οφειλομένων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος