Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης

Καταπέλτης η κριτική στον απολογισμό του Δήμου
Παρασκευή, 23 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης

Συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 21/7 η γραμματεία της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης, ασκώντας κριτική στον απολογισμό πεπραγμένων που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή στις 7 Ιουλίου.
Τονίζοντας ότι ο  Δήμος Σπαρτιατών αξίζει μια καλύτερη τύχη, οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης μίλησαν για αποτυχημένο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδίδοντας ευθύνες σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Η στασιμότητα στα έσοδα και τα έξοδα δείχνει απραξία -σημείωσαν- ενώ δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, η οποία άγγιξε μόλις το 30% των στόχων του Δήμου.
Το μέλος της γραμματείας κ. Βαγγέλης Μητράκος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου που παραμένουν άλυτα, όπως σκουπίδια, οδοποιία, πάρκα, πλατείες, χώροι πρασίνου, παραθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις με παραδείγματα από άλλους δήμους που αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία. Για τις εκπαιδευτικές υποδομές ο κ. Μητράκος σημείωσε: «η κατάσταση μαρτυρά την εικόνα του Δήμου». Ειδικότερα μίλησε για μεγάλο έλλειμμα στη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, έλλειψη προγραμμάτων για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς που παραμένουν σε παλαιές και ακατάλληλες αίθουσες.
Άλλα θέματα που έθιξε ο ομιλητής ήταν η κατάσταση του «απαρχαιωμένου» δικτύου ύδρευσης,  η μη εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου στο μεγαλύτερο μέρος του, το κυκλοφοριακό, ενώ για τον πολιτισμό είπε ότι βρίσκεται στο σημείο μηδέν, με τον τομέα του αθλητισμού να τον ακολουθεί, αφού η πόλη στερείται κατάλληλων υποδομών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εξάλλου, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με τα αιτήματα των ΑΜΕΑ να μένουν ανικανοποίητα και τους οικονομικούς μετανάστες χωρίς καμία μέριμνα.
Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Σπάρτης ειπώθηκε ότι μετά από χρόνια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση  ο Δήμος έκανε τη σωστή κίνηση  να προσφέρει το ακίνητο στο υπουργείο πολιτισμού για να προχωρήσουν οι ανασκαφές, όμως η κατάσταση παραμένει στάσιμη.
Όσον αφορά στα Τοπικά Διαμερίσματα, ο κ. Μητράκος είπε, ότι απέσπασαν μόνο το 7% των συνολικών δαπανών, εκφράζοντας στο σημείο αυτό τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης.
Κλείνοντας δε  επεσήμανε: «Είναι τόσες οι ανεπάρκειες της δημοτικής αρχής που θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Τα πρόσωπα που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στους μελλοντικούς δήμους». Απαντώντας, μάλιστα αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε: «Θα γεμίσουμε ανεξάρτητους που ψαρεύουν σε θολά νερά».
Συχνά έχουμε εκλογές, όμως τα προβλήματα διογκώνονται, πρόσθεσε το μέλος της Παρέμβασης κ. Κώστας Τζανετάκος, στρέφοντας την προσοχή στο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές και την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Η Παρέμβαση τόνισε δεν έχει λόγο ύπαρξης μόνο στις εκλογές.
Aνάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των μελών κ.κ. Νεκτάριου Πουλάκου, Άβας Μπουλούμπαση και Παναγιώτη  Κουμουνδούρου με τον τελευταίο να αναφέρεται και στο Δήμο Μυστρά σημειώνοντας ότι  η λειτουργία του ΔΣ δεν ήταν διαφορετική από αυτή του ΔΣ Σπαρτιατών. «Οι δήμοι θα πρέπει να οργανώσουν λαϊκή αντίσταση και να συγκρουστούν με την κεντρική ηγεσία», είπε ο κ. Κουμουνδούρος.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland