4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Δράση και παρατήρηση στον ουρανό του Πάρνωνα
Τρίτη, 20 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Με τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές, σκηνές και κάθε λογής αστρονομικό εξοπλισμό, τετρακόσιοι δεκαπέντε ερασιτέχνες αστρονόμοι και φίλοι της αστρονομίας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, κατέκλυσαν από 9 έως 11 Ιουλίου το χώρο διεξαγωγής της 4ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα.
Παρά τις πρόσφατες αστάθειες του καιρού, ο ουρανός ήταν ξάστερος και τα δύο βράδια της εξόρμησης, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς της χώρας μας.
Οι λιγότερο έμπειροι ξεναγήθηκαν από τους διοργανωτές στις μορφές και τους μύθους των αστερισμών μέσω του μαθήματος ουρανογραφίας ενώ είχαν και την ευκαιρία να θαυμάσουν τους πιο όμορφους θησαυρούς του νυχτερινού ουρανού, όπως νεφελώματα και γαλαξίες, από τα τηλεσκόπια που είχαν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι πιο έμπειροι χρησιμοποίησαν τα δικά τους τηλεσκόπια  για την παρατήρηση και φωτογράφηση των πανέμορφων ουράνιων αντικειμένων που στις αστικές περιοχές χάνονται πίσω από το πέπλο της φωτορύπανσης.
Οι δραστηριότητες ήταν πλούσιες και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διοργανώθηκαν με επιτυχία έξι πρακτικά εργαστήρια που εισήγαγαν τους ενδιαφερόμενους σε σημαντικούς τομείς της ερασιτεχνικής αστρονομίας όπως η αστροφωτογράφηση και η παρατήρηση διαττόντων και μεταβλητών αστέρων. Το ενδιαφέρον τράβηξε και η παρατήρηση της χρωμόσφαιρας του ήλιου με ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια και το σχετικό πρακτικό εργαστήριο.
Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από τις ομιλίες των καθηγητών αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κκ. Κανάρη Τσίγκανο και Παναγιώτη Νιάρχο που εισήγαγαν το κοινό σε θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής.
Το τριήμερο περιείχε και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα αλλά και  δημιουργικές αστρονομικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Οι διοργανωτές σύλλογοι Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της εξόρμησης και την ιδιαίτερη χαρά τους από την ανταπόκριση και τα συγκινητικά σχόλια των συμμετεχόντων για τις όμορφες εμπειρίες που έζησαν, τις γνώσεις που απέκτησαν και τις νέες φιλίες που δημιούργησαν. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν: « Η επιτυχία της εξόρμησης στέλνει ένα μήνυμα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συλλόγων αστρονομίας και γενικότερα των ερασιτεχνών αστρονόμων στη χώρα μας».
Τέλος, ευχαριστούν θερμά τα μέλη των δύο συλλόγων και τους εθελοντές που ακούραστα δούλεψαν για την επιτυχία της εξόρμησης, τους εισηγητές των ομιλιών και των πρακτικών εργαστηρίων, τους χορηγούς της εξόρμησης για την υλική και άυλη υποστήριξή τους καθώς και τους φίλους της αστρονομίας που τίμησαν την εξόρμηση με τη συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία όλο το τριήμερο.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα