Κανένας κίνδυνος για το Δήμο Ασωπού

Πόσιμο το νερό στα ΤΔ, ανακριβή τα δημοσιεύματα
Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κανένας κίνδυνος για το Δήμο Ασωπού

Επισφαλής, αναξιόπιστη και με πολλά κενά η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με τις αυξημένες ποσότητες μολύβδου που εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό του Δήμου Ασωπού.
Αναδημοσίευση άρθρου της Ελευθεροτυπίας που χαρακτήριζε ως «δηλητήριο» το νερό που πίνουν οι κάτοικοι του Δήμου Ασωπού, προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση και οργή του δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη.
Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Τριχείλης στο «ΛΤ» για να εκφράσει τις ενστάσεις του, επεσήμανε ότι το νερό στο δήμο, όχι μόνο δεν περιέχει μόλυβδο σε μεγάλη περιεκτικότητα, αλλά αντίθετα η ποσότητα στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι πολύ χαμηλή και μάλιστα κάτω από 3μg/lt, όταν η οριακή τιμή είναι 10μg/lt.
Τόνισε δε, ότι οι αναλύσεις νερών του δήμου γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το εργαστήριο του Γεωργικού Ινστιτούτου του Δήμου Έλους, οι αναλύσεις του οποίου ουδέποτε έδειξαν αυξημένη περιεκτικότητα σε μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα.
Μάλιστα, ο δήμαρχος για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, κοινοποίησε στην εφημερίδα μας πιστοποιητικά του ινστιτούτου, από τις αναλύσεις που έγιναν στα ΤΔ Παπαδιανίκων, Δαιμονιάς, Φοινικίου και Ασωπού στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία τα δείγματα κρίθηκαν «καλά» και το νερό πόσιμο.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Τριχείλης, η περιοχή παρακολουθείται εδώ και τριάντα έτη από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ποτέ δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα.
Η επιστημονική άποψη του διευθυντή Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ κ. Παναγιώτη Σαμπατακάκη, ήρθε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του δημάρχου Ασωπού, με τον καλύτερο τρόπο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «ΛΤ» με τον κ. Σαμπατακάκη, ο ίδιος μίλησε για μία μελέτη που πάσχει από κάθε άποψη και που η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε θα οδηγούσε -πράγμα που έγινε- σε επιβεβαιωμένα αναληθή αποτελέσματα. Υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μία έρευνα δειγματοληψίας για βαρέα μέταλλα, ο κ. Σαμπατακάκης έκανε λόγο για μία χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία οι υδροχημικές και βιολογικές μελέτες πρέπει να αποστέλλουν τα δείγματά τους σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Στη συγκεκριμένα περίπτωση, έλαβε χώρα μία έρευνα, εν αγνοία του δημάρχου και των δημοτικών αρχών και μάλιστα με την πιθανή λήψη ενός και μόνο δείγματος.  
Συμπληρωματικά, ο κ. Σαμπατακάκης αμφισβήτησε την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καθώς δεν αναφέρεται στην έρευνα από ποιόν υδροφόρο έλαβαν τα δείγματα, ποια η περιοχή τροφοδοσίας του, ποιες οι ρυπογόνες ουσίες και πόσα δείγματα πήραν. «Μία τέτοια έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι αναξιόπιστη», κατέληξε ο διευθυντής Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκκρεμούν μηνύσεις για τον επίκουρο καθηγητή Χημείας του Παν/μίου Αθηνών κ. Ζαμπετάκη.
Μάλιστα, σε επιστολή του προς τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο κ. Τριχείλης, επισημαίνοντας την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους αλλά και την πιθανή ζημιά στον τουρισμό, ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προέκυψαν τα στοιχεία της έρευνας για το Δήμο Ασωπού.
Αναφερόμενος δε στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, στο οποίο σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, το οποίο αφού την παρέλαβε, την παρέδωσε στο ΥΠΑΑΤ, τόνισε στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Παρακαλώ να μας ενημερώσετε άμεσα, πως έχουν προκύψει τα στοιχεία της έρευνας για το δήμο μας και αν έγιναν δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού στην επικράτειά μας, διότι οι δικές μας αναλύσεις διαχρονικά δείχνουν τιμές μικρότερες ακόμη και της μονάδας και ποτέ δεν παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Από πού αντλήθηκαν τα στοιχεία, σε ποια γεώτρηση ύδρευσης αναφέρεται η έρευνα, πότε και από ποιόν έγινε η δειγματοληψία και ποιο εργαστήριο ανέλυσε το δείγμα;
Έχοντας διαθέσιμο τον πρόλογο της έκθεσης και διαβάζοντας τι έγινε στην τρίμηνη λειτουργία της επιτροπής, παρατηρώ τα ακόλουθα:
Στο τρίμηνο αυτό τα στοιχεία που συνελέγησαν είναι πολύ λίγα και συνεπώς απορώ πως δύναται να καταλήγουν σε προτάσεις. Εάν δεν εστάλησαν στην επιτροπή τα στοιχεία που ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτή θα έπρεπε να επιμείνει. Η έκθεση την οποία σας παρέδωσαν, είναι πρόχειρη και καθόλου τεκμηριωμένη. Αξιολογήσατε άραγε τη δουλειά της επιτροπής και αποδεχθήκατε την έκθεσή της και την παραδώσατε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Η απάντηση από το ΕΦΕΤ ήρθε λίγες μέρες αργότερα στο δήμαρχο Ασωπού και στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Ο ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμων βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 223/5-9-2000 είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων και γιο την:
- διεξαγωγή ερευνητικών μελετών σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς με στόχο τη βελτίωση0 των εργαστηριακών ελέγχων των τροφίμων.
- την εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
- προσδιορισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση και διασπορά των επιδημικών νοσημάτων που σχετίζονται με το τρόφιμα.
Στο πλαίσιο των προαναφερομένων αρμοδιοτήτων του το ΔΣ του ΕΦΕΤ, συνέστησε Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τη σύνταξη έκθεσης για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σχετικά με το πρόβλημα της πιθανής μόλυνσης των τροφίμων από βαρέα μέταλλα.
Τα στοιχεία της έκθεσης που συνετάγη και εν συνεχεία παρεδόθη στον ΕΦΕΤ και αφορούν πόσιμα, υπόγεια και επιφανειακά ύδατα (λίμνες-ποτάμια), βασίζονται αποκλειστικά σε βιβλιογραφικά δεδομένα από ερευνητικές μελέτες και ήδη δημοσιευμένα στοιχεία μελετών διαφόρων φορέων, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής δεν έγιναν εργαστηριακές δοκιμές.
Το γεγονός αυτό αναφέρεται σαφώς στον πρόλογο της έκθεσης στον οποίο επίσης, ρητά δηλώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές, δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτες αλλά ενδεικτικές για την επικρατούσα σημερινή κατάσταση.
Σε ότι αφορά την ερώτησή σας σχετικά με την αξιολόγηση της έκθεσης, σας γνωρίζουμε ότι αυτή εκκρεμεί, λόγω μη σύστασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα