Απολογισμός δράσεων από τον Κ. Φούρκα

Οι σημαντικότερες δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας από το 2007 έως σήμερα, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα...
Παρασκευή, 11 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απολογισμός δράσεων από τον Κ. Φούρκα

Οι σημαντικότερες δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας από το 2007 έως σήμερα, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπαρτιατών.
Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή βίντεο, με τα έργα που ολοκληρώθηκαν την παραπάνω περίοδο, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη συνέχεια, ο νομάρχης κ. Κώστας Φούρκας προχώρησε σε ένα συνοπτικό απολογισμό των πρωτοβουλιών και επιτευγμάτων της ΝΑ, τον οποίο παρακολούθησαν με προσοχή εκατοντάδες πολίτες που κατέκλισαν την αίθουσα αλλά και τον προθάλαμο του κτηρίου.
Ο προχθεσινός απολογισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένων των επερχόμενων αυτοδιοικητικών αλλαγών του «Καλλικράτη», που σηματοδοτούν το τέλος εποχής για την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία ολοκληρώνει τον προορισμό της.
Αρχικά ο κ. Φούρκας επιχείρησε μία αναδρομή στο παρελθόν, παρουσιάζοντας την εικόνα του νομού πριν από μερικά χρόνια, μία Λακωνία που, όπως σημείωσε, χαρακτηριζόταν από:
- Ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών που απέτρεπε την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
- Απουσία μακρόπνοου σχεδιασμού έργων στήριξης και αναβάθμισης του αγροτικού τομέα.
- Παντελή έλλειψη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και απουσία σύγχρονων εγκαταστάσεων στα σχολεία.
- «Δεν έχουμε την έπαρση να θεωρούμε ότι μεταμορφώσαμε τη Λακωνία σε έναν παραδεισένιο τόπο, δεν ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε όλα όσα ονειρευτήκαμε», σημείωσε ο κ. Φούρκας, προσθέτοντας ότι «κανένας όμως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν εργαστήκαμε σκληρά, ότι δεν κάναμε έργο και μάλιστα αναγνωρίσιμο, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συχνά συναντήσαμε στην πορεία μας».
- Αναφερόμενος σε καθυστερήσεις και ανατροπές, όπως αυτή του δρόμου της «Μακρυνάρας», αδικαιολόγητες αστοχίες όπως στην περίπτωση της «Παράκαμψης Βουτιάνων», αλλά και έργα που παραμένουν ημιτελή όπως η «Μεγάλη Παράκαμψη Σπάρτης», τόνισε ότι:
- «Πράγματι, για το καλό του τόπου, τα παραπάνω έργα και τα διεκδικήσαμε και τα εντάξαμε στο Γ΄ ΚΠΣ και τα υποστηρίξαμε. Και όταν αυτά παρουσίασαν προβλήματα ή ακόμα και κατέρρευσαν, τολμήσαμε να τα καταγγείλουμε στη Δικαιοσύνη, να ζητήσουμε ευθύνες και την άμεση αποκατάστασή τους. Γιατί δυστυχώς την ευθύνη υλοποίησής των τριών αυτών έργων είχε η περιφέρεια. Και λέω δυστυχώς, γιατί το ίδιο χρονικό διάστημα 14 έργα ενταγμένα στο Γ΄ ΚΠΣ που υλοποιούσε η ΝΑ παραδόθηκαν στους λάκωνες πολίτες εντός του προβλεπόμενου χρόνου και χωρίς οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού τους».
- Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεχωριστή θέση στο συγκεκριμένο απολογισμό είχε η δημιουργία του Διοικητηρίου, την κατασκευή του οποίου ο κ. Φούρκας χαρακτήρισε το μεγαλύτερο στοίχημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
- Ταξινομώντας τα έργα σε δύο βασικούς αναπτυξιακούς τομείς του νομού, τη γεωργία και τον τουρισμό, ο νομάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε:
- Από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στη διεκδίκηση και την κατασκευή καθοριστικών έργων υποδομής. Με βάση ένα μακρόπνοο επιχειρησιακό σχέδιο και κατάλληλη προετοιμασία, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών 139.000.000 ευρώ από τα 486.000.000 ευρώ που συνολικά διατέθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω του ΠΕΠ, για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού δικτύου.
- Πετύχαμε μετά από μακροχρόνια και επίμονη διεκδίκηση την κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Σπάρτη. Με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προγραμματίσαμε και υλοποιούμε έργα εκσυγχρονισμού στα λιμάνια Νεάπολης και Γυθείου και τις μαρίνες Γυθείου και Μονεμβασιάς. Στον αγροτικό τομέα δώσαμε έμφαση σε μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα ανάπτυξης πετυχαίνοντας την ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μιας σειράς απαραίτητων παρεμβάσεων, με σκοπό την αξιοποίηση και την ορθολογική διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων του νομού μας. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η μελέτη και κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας στην περιοχή βορειανατολικά της Σελλασίας. Παράλληλα προχωρήσαμε στο σχεδιασμό έργων εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων όπως αυτά του Τρινάσου, της Μαγούλας και της περιοχής Γούναρι - Καλάμι με βασικό στόχο την εξοικονόμηση αρδευτικού ύδατος στις γεωργικές καλλιέργειες και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τέλος ολοκληρώσαμε τη μελέτη, εντάξαμε και ήδη έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί η μεταφορά νερού από τον Ευρώτα και τις πηγές του Βασιλοποτάμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υφαλμύρωσης στους Δήμους Έλους, Μολάων και Ασωπού. Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των υποδομών της αγροτικής παραγωγής, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσα από πρωτοβουλίες προβολής των λακωνικών προϊόντων.
- Το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας μπορεί να μην αρκεί για να κλείσει την ύφεση έξω από τα όρια του νομού μας. Αποτελεί όμως μια γέφυρα ανάκαμψης της οικονομίας μας και του εισοδήματος του λάκωνα πολίτη.
- Εάν με ρωτούσε κάποιος, ποιο ήταν το πιο δύσκολο γεγονός που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο από όλες εκείνες τις φορές που οι φυσικές καταστροφές έπλητταν ανελέητα το νομό μας. Και είτε μας ανάγκαζαν να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, είτε κατέστρεφαν τον αγροτικό και δασικό μας πλούτο. Τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου.
- Ο αποψινός απολογισμός φυσικά, δε σημαίνει και το τέλος των δράσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας. Ο θεσμός μέχρι και την τελευταία ημέρα ύπαρξής του, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2010, θα συνεχίσει κανονικά και θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, παράγοντας έργο».
- Ο κ. Φούρκας ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από όλες τις παρατάξεις, οι οποίοι -όπως επεσήμανε- στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών, μακριά από μικρότητες και μικροψυχίες, προσέφεραν με το δικό τους τρόπο στους πολίτες και  συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα συλλογικά όργανα, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία της νομαρχιακής αρχής. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, υπαλλήλους της ΝΑ για τη στήριξή τους, τους βουλευτές νυν και πρώην, τους πολιτευτές, τους δημάρχους αλλά και τους προέδρους κάθε παραγωγικού τομέα και όλων των αιρετών και συλλογικών φορέων.
- Ξεχωριστά θέλησε να ευχαριστήσει «έναν εθελοντή συνεργάτη και άοκνο σύμβουλο στην οκτάχρονη νομαρχιακή πορεία. Το σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο. Έναν άνθρωπο, ο οποίος είτε πρωτοστάτησε, είτε συνεπικούρησε δυναμικά σε οτιδήποτε δημιουργικό εξελίχθηκε στο νομό μας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Μητρόπολης και όχι πάντοτε στα στενά όρια της ποιμαντικής του αρμοδιότητας. Ένα σύμβουλο που με την οξύνοια και διορατικότητα που τον χαρακτηρίζει, μπορούσε να δώσει μορφή σ’ ένα αόρατο και ακαθόριστο όραμα και να το προσαρμόσει στην πραγματικότητα, προσδίδοντάς του ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, που εμείς οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες δυσκολευόμασταν να προσδώσουμε».
- Τέλος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην άριστη συνεργασία που είχε με το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και Πάσης Μάνης κ. Χρυσόστομο, όταν αυτή χρειάστηκε.
φωτό apela. gr, Τζένη Παπαμιχαήλ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα