Ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά του Οιτύλου

Στα χέρια του Λιμενικού παράνομοι μετανάστες
Σάββατο, 08 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά του Οιτύλου

Είκοσι εννέα αλλοδαποί συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης στο Οίτυλο, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε σε κίνδυνο και χρειάστηκε η επέμβαση των αρμόδιων φορέων για τη σωτηρία τους.

Συγκεκριμένα στις 2:30 τη νύχτα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από άγνωστο, για περιστατικό σκάφους σε κίνδυνο, χωρίς να αναφερθεί  η ακριβής θέση του.

Κατόπιν διερεύνησης, προέκυψε ότι η τηλεφωνική κλήση είχε γίνει από σημείο νότια του Μεσσηνιακού Κόλπου και ακολούθησε ενεργοποίηση όλων των παραπλεόντων πλοίων.

Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά περιπολικά Λιμενικού Σώματος, που απέπλευσαν από Καλαμάτα, Πύλο και Νεάπολη Βοιών καθώς και οχήματα των Λιμενικών Αρχών Γυθείου και Αγίας Πελαγίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους από ξηράς. Επίσης,  απογειώθηκε και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, για συνδρομή στις έρευνες.

Στις 7:20 το πρωί, ένα από τα πλωτά ΛΣ, ανέφερε τον εντοπισμό ιστιοφόρου, με όνομα «UTOPIA» σημαίας Ιταλίας, με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων, το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης ανοικτά της εισόδου του όρμου Οιτύλου Λακωνίας.

Με τη βοήθεια του αλιευτικού «Σταυρούλα» Νηολογίου Γυθείου αρ.11, το ιστιοφόρο προσέδεσε με ασφάλεια στην προβλήτα Οιτύλου και ακολούθησε καταμέτρηση των επιβαινόντων.

Όπως διαπιστώθηκε, στο ιστιοφόρο επέβαιναν είκοσι επτά αλλοδαποί (δώδεκα άνδρες, επτά γυναίκες και οκτώ παιδιά), χωρίς νόμιμα έγγραφα, καθώς και οι δύο αλλοδαποί διακινητές τους, πλήρωμα του σκάφους, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι αναχώρησαν από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Οι είκοσι επτά παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γυθείου.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο  οποίος διέταξε το σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος των συλληφθέντων, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Οι άνδρες φιλοξενούνται ήδη στο λιμεναρχείο και τα γυναικόπεδα στο ΚΥ υπό την επίβλεψη κοινωνικών λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά, αναμένεται να μεταφερθούν στο Κέντρο Περίθαλψης Ανηλίκων Μεταναστών στην Κόνιτσα.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti