Δύο λάκωνες στο ΔΣ των Ελαιοκομικών Προϊόντων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η 7η τακτική και εκλογική γενική συνέλευση των «Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας» (Ελ.3Π). Μετά την αποδοχή...
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύο λάκωνες στο ΔΣ των Ελαιοκομικών Προϊόντων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η 7η τακτική και εκλογική γενική συνέλευση των «Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας» (Ελ.3Π).
Μετά την αποδοχή εγγραφής νέων μελών οι συνολικές εξαγωγές των επώνυμων τυποποιημένων ελαιολάδων, και μάλιστα πιστοποιημένων ΠΟΠ/ΠΓΕ, βιολογικών κλπ από μέλη των Ελ.3Π έφθασαν περίπου στο 40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων και των συμβατικών. Ως συνδεδεμένα μέλη έχουν εγγραφεί και δυο πιστοποιητικοί οργανισμοί της ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ και της ΔΗΩ.
Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον Μανώλη Βακόντιο (ΕΑΣ Σητείας), αντιπρόεδρο τον Άρη Κεφαλογιάννη (Κοινοπραξία ΓΑΙΑ ΑΕ- ΑΣ Κριτσάς) και γεν. γραμματέα τον Ευάγγελο Μελά (Ελαιουργεία Ασκληπιείου).
Ταμίας αναδείχθηκε ο λάκωνας Θεοφάνης Βλαχολιάς (Κεφαλάς-Σπάρτη ΑΕ) και μέλος ο Ευάγγελος Κάλτσας (Βελουϊτίνος, Θάσος).
Αναπληρωματικά μέλη των Ελ.3Π εκλέχτηκαν οι Νίκος Χριστάκος (ΑΣ Βιοκαλλιεργητών Κροκεών Λακωνίας), Γιώργος Φραγκιαδουλάκης (ΕΑΣ Πεζών) και Γιώργος Κόκκινος (ΑΣ Νηλέας).
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαπιστώθηκε ομόφωνα το αρνητικό κλίμα για ολόκληρο τον ελαιοκομικό τομέα και όλους τους συντελεστές της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας από τους ελαιοπαραγωγούς έως τους τυποποιητές. Επισημάνθηκε δε, ότι οι φραστικές επικλήσεις περί «κορυφαίας ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών», καθώς και της σημασίας των πιστοποιημένων προϊόντων δεν επαρκούν. Γι’ αυτό διαπιστώθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική και να εφαρμοστεί μια «κοσμογονία» μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους εποπτευόμενους οργανισμούς και τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι ελαιοπαραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς, οι τυποποιητές και οι εξαγωγείς, όλες οι επιχειρήσεις -ιδιωτικές και συνεταιριστικές- που είναι αφοσιωμένες στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για να επιβιώσουν, χρειάζονται τεχνική και οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στους έλληνες καταναλωτές και να ανταπεξέλθουν στον ολοένα και οξύτερο διεθνή ανταγωνισμό.
Αναφερόμενοι στο νέο μέλος του ΔΣ των Ελ. 3Π, που εκπροσώπησε επάξια το νομό μας με τη διάκρισή του ως ταμία, τον κ. Θεοφάνη Βλαχολιά, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διευθύνων σύμβουλος της Κεφαλάς-Σπάρτη ΑΕ της εταιρείας «Ψυχή». Πρόκειται ουσιαστικά για μία ομάδα είκοσι πέντε παραγωγών, που μαζί με δέκα πέντε συνεργαζόμενους παραγωγούς του χωριού Κεφαλάς στη Λακωνία παράγουν, τυποποιούν και διακινούν βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών. Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ και η παραγωγή ανέρχεται σε 350 τόνους Καλαμών και 150 τόνους ελαιόλαδο.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Agrenda» ο κ. Βλαχολιάς έδωσε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, όπως:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς;
«Για το ελαιόλαδο είναι μια περίεργη χρονιά. Είχαμε κάποια ποιοτικά προβλήματα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας λόγω δάκου. Η δική μας ομάδα παραγωγών κατάφερε και αντιμετώπισε νωρίς το πρόβλημα με δακοπαγίδες. Σε ό,τι αφορά στην εμπορία θεωρώ ότι με την παγκόσμια οικονομική ύφεση πλήττονται κυρίως τα ποιοτικά προϊόντα και για αυτό αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη διάθεση των  ελληνικών ελαιολάδων, τα οποία είναι ποιοτικά και επομένως πιο ακριβά στο ράφι. Σε ό,τι αφορά στα βιολογικά είναι πιο δυσμενής η κατάσταση, γιατί σε μια περίοδο κρίσης όλοι κόβουν από την κατανάλωσή τους ό,τι είναι ακριβό. Φοβισμένος λόγω της κρίσης, ο καταναλωτής δεν θα πάρει το ακριβότερο, είναι θέμα ψυχολογίας. Αυτό ισχύει για όλα τα βιολογικά προϊόντα».
Το ίδιο ισχύει και στη διεθνή αγορά; Πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη;
«Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το 2009 για τα βιολογικά προϊόντα ήταν μία άσχημη χρονιά. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Ευρώπη, παρόλο που δεν την παρακολουθούμε τόσο στενά. Φοβάμαι ότι το 2010 η οικονομία θα διορθώνει σταδιακά στο εξωτερικό, άρα σταδιακά θα επέλθει και η ανάκαμψη των πωλήσεων. Αλλά και για το 2010 οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες».
Η τιμή παραγωγού πώς έχει εξελιχθεί;
«Τα καλά λάδια στη Λακωνία είναι στο 2,35 ευρώ/κιλό αυτή τη στιγμή. Το βιολογικό είναι γύρω στα 2,70 με 2,80 ευρώ/κιλό. Υπάρχουν και λάδια που θα πληρωθούν 3 ευρώ. Εξαρτάται από την ποιότητα».
Υπάρχει ζήτηση για ποιοτικό προϊόν δηλαδή;
«Παρόλη την κρίση, ας μην κοροϊδευόμαστε, για πολύ καλά ποιοτικά λάδια υπάρχει ζήτηση».
Τι κάνατε εσείς ως εταιρεία - ομάδα παραγωγών; Μειώσατε τις τιμές σας στο ράφι;
«Εκπτώσεις γίνονται και προσπαθούμε να μπούμε σε περισσότερα σημεία πώλησης. Ωστόσο σε περίοδο κρίσης είναι δύσκολη η τοποθέτηση προϊόντων σε νέα καταστήματα».
Βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο επενδυτικό σχέδιο της ομάδας παραγωγών;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε υλοποιήσει ό,τι επενδύσεις έχουμε εντάξει στο μέτρο 2.1 (Εμπορία κι Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) και έχουμε καταθέσει μία πρόταση υλοποίησης στο ΕΣΠΑ: Θα βελτιώσουμε τις κτηριακές μας εγκαταστάσεις και θα εκσυγχρονίσουμε το τυποποιητήριο της ελιάς Καλαμών».
Τι συμβαίνει με τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας;
«Έχει καθυστερήσει η επιδότηση των βιολογικών. Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί-μέλη της ομάδας είναι στο πρόγραμμα και φέτος τελειώνει η πενταετία, χωρίς να έχει προκηρυχθεί ακόμα το επόμενο πρόγραμμα. Το υπουργείο, εν τω μεταξύ, δεν μας έχει εξοφλήσει για το 2008 και το 2009. Ελπίζουμε μέσα στον Μάρτιο να διευθετηθεί το θέμα».
Η επόμενη χρονιά μπορούμε να πούμε πώς θα εξελιχθεί;
«Αυτή τη στιγμή ενδείξεις δεν υπάρχουν, ούτε σε σχέση με το εμπόριο ούτε σε σχέση με την παραγωγή. Θεωρώ όμως ότι τα δέντρα βρίσκονται σε μια καλή κατάσταση λόγω των πολλών βροχών. Ο καιρός έχει βοηθήσει, δεν είχαμε και παγετούς. Βέβαια θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα έχουμε από δω και στο εξής. Η ελιά αντιμετωπίζει πάρα πολλούς κινδύνους στην άνθιση και στην καρπόδεση».
Θεωρείτε ότι η κρίση ευνοεί το χύμα ελαιόλαδο;
«Πιστεύω ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα προέλθει τόσο από τον παραγωγό όσο από τον καταναλωτή, ο οποίος θα απευθυνθεί στον παραγωγό για να πάρει πιο φτηνό χύμα ελαιόλαδο».
Υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα που θα μπορούσαν να προωθηθούν έτσι;
«Ναι, δεν υπάρχουν και χρήματα στην αγορά. Είναι πολύ δύσκολο για έναν παραγωγό να συσκευάσει δοχεία και να πηγαίνει να τα μοιράσει. Το χύμα δείχνει τι παιδεία έχουμε ως καταναλωτές και ως παραγωγοί. Η αγορά είναι τεράστια. Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα, μόνο τους μετανάστες έπρεπε να πείσει να καταναλώνουν ελαιόλαδο. Δεν καταφέραμε ούτε αυτό. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μεταδώσουμε την κουλτούρα μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα